www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Krmiljenje relejev preko serijskega porta (COM1)
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
miklo
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Jun 2010 18:26
Aktiv.: 0.05
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 01, 2010 6:56 pm    Naslov sporočila:  Krmiljenje relejev preko serijskega porta (COM1) Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Sem novinec na tem forumu, a ga spremljam že kar nekaj časa. Ne dolgo nazaj sem naredil preprost krmilnik 8 relejev preko paralelnega porta z optosklopniki in tranzistorjem, ki je vezan kot stikalo (saturate/deplete mode). Problem imam, da večina računalnikov danes nima več paralelnih portov, zato bi rad naredil isto stvar, vendar na serijski port. USB ne pride v poštev, saj je stvar še bolj komplicirana kot serijska izvedba.

Vem, da potrebujem MAX232 in nek mikrokontroler, za ojačitev signalov pa bom uporabil 2803A(8 darlingtonovih parov).

Problem je glede mikrokontrolerja, saj sem do sedaj samo enkrat programiral mikrokontroler (sem pa izkušen programer v C++,C#,VB,Delphi..) pa še to je bilo bolj prepisovanje s table v 2. letniku srednje šole. Programatorček lahko naredim, problem je bolj kateri mikrokontroler bi uporabil, ter oblika zapisa podatkov, ki ga le-ta prejme.

V C#/C++... imam možnost pošiljanja ukaznih nizov na COM port, pošlje pa se lahko kar cel string (niz) znakov. Moj problem je, kako sedaj preveriti ta string znakov, ko pridejo do kontrolerčka (nekakšen IF-stavek?) in njihova oblika.

Ko pošljem string, je le-ta v ASCII-kodu, recimo da pošljem ukaz "RELE1". Ta ukaz se nato pretvori v binarni zapis, katerega oblike ne poznam za COM, in se nato preveri v kontrolerju. Lahko bi ga preveril, če bi vedel, s čim ga lahko primerjam!

Upam da razumete, kaj bi rad izvedel in pa upam, da nisem double-postov, saj sem kar nekaj po-searchal pa nisem našel podobne teme.

Veselim se vaših idej in odgovorov! Cool

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bosko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 20:57
Aktiv.: 0.80
Kraj: Vače

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 01, 2010 7:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si res izkušen programer pa če RAZUMEŠ kaj se tam notri dogaja, ti pa glede na tvoje:
"sem pa izkušen programer v C++,C#,VB,Delphi.." tole res ne bi smelo predstavljati problema. Za začetek si kupi Arduinota...
Imaš že v osnovi nekaj primerov pod "sampli", ki delajo točno to...

PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.87
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 01, 2010 7:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to da imaš izkušnje s programiranjem bi bilo zate lažje če bi naredil izvedbo USB --> FT245 --> ULN2803A. Odpade ti programiranje procesorja, ter obenem rešiš problem COM portov ki jih novejši računalniki že nimajo.

LP, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
miklo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 01, 2010 7:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem izkušen programer, vendar ne na področju elektronike, kjer sem še zelo zelen.
Glede 245, bom probal in sporočim, kaj bo ratalo. Hvala!

Edit: Kaj je mogoče dobit FT245 kot sample? Treba malo gledat na finance...

plesec
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Sep 2009 20:21
Aktiv.: 0.70
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 01, 2010 7:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če sta ti dovolj 2 izhoda lahko podobno kot pri lpt portu uporabiš pina RTS in DTR

primož
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.26
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 01, 2010 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz mislim da imam še 2 FTxyzAM čipa.
Ubistvu je isti kot novejši BM čipi samo malo več dodatnih zunanjih komponent.
Nisem pa siguren ali dela bitbanging mode na njih.

Ti ga šenkam če ti prav pride.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
miklo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 01, 2010 7:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@plesalec: Ne, ker potrebujem 8 relejev.
@mamba: Hvala lepa, ampak sem že naročil 245BM. Najlepša hvala vseeno! Smile)

.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70692.16

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 01, 2010 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.00
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 01, 2010 9:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še bolje je poskusiti s tem (dosti cenejše)! Dela ko puška, sploh če rabiš samo dva releja.
Preizkušeno!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70692.15

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 01, 2010 10:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
miklo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 02, 2010 5:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarE, se pravi ne rabim nobene druge komponente kot pa števec? In če prav razumem samo filam registre v števcu? (pretvornik SIPO???)
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 02, 2010 8:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70692.15

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 02, 2010 10:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
miklo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 02, 2010 12:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

max232 bi bil nujen, saj bi drugače COM port skuril TTL logiko. Glede utripanja relejev ob menjavi stanj, ni sprejemljivo. Glede 245 čipa, če prav razumem, stvar simulira paralelni port? Če windows vidi čip kot ta port potem so moje težave rešene. Da pa to dosežem, je potrebno sprogramirat čip ali mu sam določim osnovne parametre kot so recimo ime naprave? (s programom, ki ga dobiš na netu).. ? Not talking
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 02, 2010 2:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2 dni