www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Obujanje mrtvih Windows XP
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.72
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 17, 2009 9:19 pm    Naslov sporočila: icon_cool Obujanje mrtvih Windows XP Odgovori s citatom

Že parkrat sem uspešno obudil mrtve XP-je z alternativno varianto "obnovitve sistema", pa sem mislil malce napisati za tiste, ki bi to rabili... Res pa je pogoj za to da imamo vključeno obnovitev sistema, ki samodejno občasno dela točke, lahko pa jih delamo tudi sami.
Torej, dokler zadeva še deluje, si izdelamo UBCD4Win zagonski CD - to je CD, s katerega zaženemo računalnik in tako pridemo v enako okolje kot so XP-ji, s to razliko da sistem deluje popolnoma samostojno in neodvisno od trdega diska in eventualno pokvarjene XP namestitve. Točna navodila so na http://www.ubcd4win.com

Ta disk si spravimo na varno Wink
Ko se zgodi da se XP-ji nočejo zagnati , niti v varnem načinu (kar se dogaja), vstavimo ta ubcd4win CD, počakamo da se sistem postavi (rabi kar nekaj časa).
Nato v start meniju izmeremo PROGRAMS-->File management-->explorers-->in tam kliknemo enega od raziskovalcev. Uporaben je npr. FreeCOmmander, ker ima dva okna ter omogoča lažje kopiranje.
Zdaj v levem oknu najdemo System volume information. Če ga ne vidimo, odpremo meni Extras-->Settings-->view in tam označimo "show hidden files" in če ni označeno, še "show system files". Kliknemo OK in CTRL+R (osveži). Zdaj mora biti mapa vidna. Ko jo odpremo, naprej odpremo še mapo RESTORExyxyxyx. Sedaj se pokaže kar nekaj map z imeni RP1, RP2.....itd. To so obnovitvene točke. Večja je številka, kasnejši je datum točke. Izberemo si eno zadnjih, recimo zadnjo ali predzadnjo (torej največjo ali "skoraj" največjo številko in dvokliknemo, da se odpre vsebina. Tam poiščemo mapo SNAPSHOT in jo kliknemo, da odpremo vsebino.
Sedaj v DESNEM oknu odklikamo do Windows\System32\config. Notri je polno datotek, kar nas zanima sta dve, in sicer:
_REGISTRY_MACHINE_SYSTEM ter _REGISTRY_MACHINE_SOFTWARE.

Najprej na levi primemo prvo datoteko (torej ...SYSTEM) in jo potegnemo v desno okno. PRI TEM DRŽIMO TIPKO CTRL, zato da bomo datoteko KOPIRALI. Brez držanja tipke CTRL bomo datoteko premaknili, namesto kopirali...(kar pa tudi ne bi bilo preveč kritično)
Nato v levem oknu primemo še drugo datoteko, torej ...SOFTWARE in jo prav tako potegnemo v desno okno (spet držimo tipko CTRL)
Zdaj v desnem oknu v mapi ....\config najdemo datoteko SYSTEM (datoteka je brez končnice, ima samo ime SYSTEM) in jo zbrišemo. Najdemo še datoteko SOFTWARE in jo prav tako zbrišemo.
Nato datoteko _REGISTRY_MACHINE_SYSTEM preimenujemo v SYSTEM.
Enako storimo z drugo: datoteko _REGISTRY_MACHINE_SOFTWARE preimenujemo v SOFTWARE.
Zdaj morata v desnem oknu poleg ostalih datotek biti tudi datoteki SYSTEM in SOFTWARE.
Sedaj računalnik ponovno zaženemo in upamo, da se bo zagnal. Če se ne, lahko ponovimo celoten postopek, le da izberemo zgodnejšo obnovitveno točko (torej recimo če smo prej izbrali RP25, zdaj izberemo RP24 ali celo RP23).

Če le ne gre, potem je sistem preveč razsut in bo očitno potreben C:\format... Brick wall

Potrebno je še povedati da je to resen poseg v sistem in če kaj zafrčkamo, potem windowsi še bolj zagotovo ne bodo delali. No, z obzirom da (predpostavljam) prej niso, ne bi bilo večkje škode.

Upam do bo tole komu koristilo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
domobranko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 03 Mar 2006 17:55
Aktiv.: 0.15
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 17, 2009 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali pa narediš repair install.

Do zdaj se mi je zmeraj obnesel: ob zagonskih napakah(ntldr.dll missing itd.),
ob slabih drajverjih(razni bsod-i), ob menjavi osnovne plošče...
In vsi(večinoma) instalirani programi ostanejo nedotaknjeni.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 17, 2009 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Repair install je slaba varianta v primeru slovenskih XP-jev - in to zaradi tega, ker imaš po končanem "repair"-u meni start in start menu, potem imaš namizje in desktop, pa program files in programske datoteke ...itd. V glavnem zmešnjavo do nezavesti. da ne rečem da zadeva sploh ne dela če nimaš iste verzije XP CD-ja kot si jo imel ob namestitvi - takrat ti sploh ne ponudi te opcije.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
z0r1n
Član
Član

Pridružen-a: Pon 02 Nov 2009 10:13
Aktiv.: 0.33
Kraj: Prevalje

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 18, 2009 8:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja seveda bo koristila, kakršna koli koristna informacija je koristna. Very Happy
No jaz pa zelo veliko delam z Norton Ghost , no seveda je to plačniški program in se potem takem ne mora kosati z tem kar je napisal "protoncek" no seveda če je njegov programček brezplačen.
Uporaba Norton Ghost-a pa je enostavna, ko namestimo windowse in vse driverje oz. karkoli pač potrebujemo naredimo back up celotnega diska windows-ov na CD-DVD ali kar DISK seveda če imamo dve particiji (to traja okoli 15min) in tako imamo varnostno kopijo windows-ov z vsemi driverji in programi, ki smo si jih instalirali pred tem. No imamo pa tudi možnost samostojnega arhiviranja datotek, ki ga lahko sami enostavno določimo kdaj naj to izvaja avtomatsko ali ročno in seveda kaj in kam naj to shranjuje. Tako imamo arhivirane še naše najljubše stvari, ki jih tako zelo potrebujemo, seveda občasno arhiviranje na zunanje medije ne škodi ker se lahko zgodi, da disk odpove kar se mi je že dvakrat zgodilo.
Varnost pač ni odveč Wink
Program Norton Ghost pa je seveda BOOT CD, tako da če se windowsi zrušijo ni problema z obnovitvijo le teh. Obnovitev pa traja okoli 10-15min če imamo varnostno kopijo na disku, če pa obnavljamo iz DVD-ja pa tudi do 30min, odvisno od velikosti.

LP!
Zoran

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 18, 2009 9:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem delal z ghost-om, pa z acronis-om. To je gotovo najboljša varianta. Tole zgoraj pa je bolj namenjeno tistim, ki takih programov nimajo nameščenih, ali zaradi tega, ker ne vedo, ali pa zaradi "saj meni se to ne more zgoditi" sistema. Ubcd4win je kot program brezplačen, rabiš samo XP namestitveni CD, ker moraš ta zagonski CD narediti sam (no, mogoče ga je dobiti neuradno preko torrentov po moje).
Nazaj na vrh
Djurica
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 0:09
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 07, 2009 12:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No jaz pa zelo veliko delam z Kasperasky Internet security i MBAM...
Laughing
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 07, 2009 5:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In kaj KIS lahko naredi, ko winsi ne startajo več? Preberi temo od začetka in si še enkrat oglej, za kaj gre...
Pa preseli se iz Butal kam drugam!
Nazaj na vrh
Pingi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Okt 2009 12:44
Aktiv.: 0.64
Kraj: Selnica ob Dravi - Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 07, 2009 11:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni se je do zdaj najbolje obnesla varianta, da se disk z okvarjenimi vindows xp priklopi v računalnik kjer so nameščeni delujoči windows xp (po možnosti čim bolj čista instalacija).
Pri ponovnem zagonu nam javi da mora sheck disk pregledati disk in v 90% uspešno odpravi napake na okvarjenih datotekah. Seveda v primeru hardware defekta to ne deluje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 07, 2009 11:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hm...če windowsi ne startajo je dostikrat problem manjkajoče ali napačne datoteke, ne pa pokvarjene. Ja, če je problem v pokvarjeni datoteki, potem bi to mogoče delalo. Problem nastane, ko je PC pod garancijo in si odpiranja ne smeš privoščiti... Brick wall.
Sam imam slabe izkušnje s scandiskom. V večini primerov scandisk pokvarjeno datoteko zbriše, s tem te pa postavi v še večji d*ek. Podobno kot "repair installation" - skoraj nikoli ne deluje, če pa že, bognedaj da si imel SLO XP-je, ker imaš v tem primeru svetovno zmešnjavo, tako da ti tudi v primeru uspeha ostane samo formatiranje...
Nazaj na vrh
z0r1n
Član
Član

Pridružen-a: Pon 02 Nov 2009 10:13
Aktiv.: 0.33
Kraj: Prevalje

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 08, 2009 8:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja to je pa res glede "repair installa", jaz to možnost uporabljam le v skrajnem primeru če res ne gre drugače, da si lahko vsaj tiste pomembne datoteke skopiram kot so email-i v outluku ipd., nato pa seveda sledi "format c:", ker se mi je že zgodilo točno to po repair-u, da sem imel vse datoteke duplicirane enkrat v SLO in drugič v ANG (popolna zmešnjava in premalo prostora na disku).
To priporočam samo v skrajnem primeru, pa še tedaj se zgodi, da ne deluje ali pa zelo nestabilno.

LP!
Zoran

kose19
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37
Aktiv.: 5.18
Kraj: okolica Kobarida

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 08, 2010 10:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naj malo obudim temo.
Po šestih letih dokaj dobrega delovanja so mi zamrznili xp-pro. Za tak slučaj imam narejen ghost image, vendar bi vseeno rad skopiral nekaj mailov in predvsem dva certifikata.
Ko hočem narediti repair windowsow me vpraša na katere se hočem prijaviti, izberem 1 in enter, nato me vpraša po administrator geslu (ker ga ni pustim prazno in pritisnem enter), nato mi skoči v dos in se postavi v c:windows
od tukaj naprej pa dos ukazi v glavnem ne delujejo.

Saj za datoteke in fajle bi že skopiral na drugem pc-ju, bolj me zanima za maile in certifikate.

Na kakšen način ste ostali reševali takšne probleme? Kakršenkoli nasvet dobrodošel.

p.s. v varnem načinu se ustavi pri \WINDOWS\system32\drivers\isapnp.sys

Nazadnje urejal/a kose19 Tor Jun 08, 2010 10:43 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.99

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 08, 2010 10:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Maile in adresar v primeru da uporabljaš outlook(express) enostavno skopiraš, za ostale kliente ne poznam. Le same accounte nastaviš na novo, če jih nisi že kdaj izvozil in arhiviral. Kopiraš seveda tako, da disk priklopiš na (pomožni) delujoč PC.
Certifikate pa bi ob morebitni reinstalaciji vsekakor moral na novo uvozit, tako da če nimaš izvoženih in arhiviranih bo najbrž treba fehtat nove.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kose19
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37
Aktiv.: 5.18
Kraj: okolica Kobarida

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 08, 2010 10:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ne certifikatov nimam izvoženih, za enega vem da je nameščen lahko samo na enem pcju...
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.99

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 08, 2010 10:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej torej skopiraj vse iz dotičnega diska, nato pa probaj "povozit" polkna z instalacijskim CDjem. Ne izbereš repair, ampak kar install, pa potem da ne izbriše obstoječih polken (ne spomnem se čisto v detajle na pamet...).
Kolikor sem jaz imel takih primerov, je delovalo v več kot pol primerih.
Ko (ako) ti polkna zalaufajo, izvoziš certifikate (in recimo mail accounte itd) nato pa zaženeš ghost, saj popravljana polkna redko delujejo brezhibno na dolgi rok....

Aja, da DOS ukazi delujejo mislim da se moraš nahajat v \\i386 mapi CDja...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 09, 2010 8:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ena varianta (seveda s tem ne moreš dobiti certifikatov) je tudi zagon z UBCD CD-jem, žal pa ga moraš prej narediti na nekem PC-ju. lahko si prebereš na www.ubcd4win.com.
Glede certifikatov - če nisi pazil ob uvozu, potem ga itak ne boš mogel izvoziti, saj ima IE eno napako, in sicer ob uvozu je privzeto izključena funkcija "omogoči izvoz zasebnega ključa" in če to ne vključiš sam, ko si prevzel certifiakt od banke, ne moreš več izvoziti certifikata. To moraš paziti ob prvem uvozu... Jaz delam tako da uvozim certifikat s to funkcijo VKLJUČENO, ga izvozim, spravim na varno mesto, potem že uvožen certifikat izbrišem in ga ponovno uvozim BREZ možnosti ponovnega izvoza. Zakaj tako kompliciram? Da mi ne more nekdo xyz brez moje vednosti certifikata izvoziti. Seveda je geslo, ampak, kaj ko smo ljudje taki da za geslo največkrat damo svoj nick ali ime, priimek...
v vsakem primeru (vsaj od sedaj naprej) si VEDNO naredi varnostno kopijo certifikata, saj lahko crkne disk, se sesujejo winsi...miljon možnosti. Če je temu tako, ti v vsakem primeru ostane samo naročilo novega. dosti ljudi mi je že prišlo jamrat da se je sesulo to ali ono, pa ima certifikat---a se ga da ven dobiti...jokati po toči...saj veš...
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 22 Ur