www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vezava LED Diod
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Deyannn
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 17 Jun 2010 18:03
Aktiv.: 0.05
Kraj: Motovilci

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 17, 2010 6:05 pm    Naslov sporočila:  Vezava LED Diod Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Na razpolago imam 100 belih led diod + predupori za 12V. V sobi si nameravam te diode vgradit v profil in ta profil dat gor na strop stene po dolžini cca 4,5m. Zanima me, kako naj vežem diode ali naj naredim zaporedno oz vzporedno vezavo. Sam pri sebi mislim, da bi bila vzporedna vezava s predupori boljša izbira. Diode bi bile med sabo razmaknjene 4,5cm. Za napajanje teh diod bi bil adapter 12v 1,5A med adapter in te diode bi pa še vezal neko stikalo, da bi lahko vklopil in izklopil te diode prosim strokovnjake, da mi svetujete.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 17, 2010 7:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Veliko dela za malo haska.

Vsekakor pa uporabi vzporedno vezavo. Samo se mi zdi napajalnik malo preslaboten. 100 diod po 20mA (če ne daš več) znese 2A, kar pomeni, da lahko nanj priključiš maksimalno 75 diod.

Deyannn
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 17, 2010 7:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odg.
zanima me pa še ena stvar in sicer, kje bi se dalo dobit kako shemo vezja za stroboskop do 100 LED diod

Highlag je napisal/a:

Vsekakor pa uporabi vzporedno vezavo. Samo se mi zdi napajalnik malo preslaboten. 100 diod po 20mA (če ne daš več) znese 2A, kar pomeni, da lahko nanj priključiš maksimalno 75 diod.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
klemen88
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37
Aktiv.: 3.51
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 17, 2010 7:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Deyannn je napisal/a:
Hvala za odg.
zanima me pa še ena stvar in sicer, kje bi se dalo dobit kako shemo vezja za stroboskop do 100 LED diod

Highlag je napisal/a:

Lep pozdrav!
Marsikaj se, da narediti s temi LEDicami! Najenostavnejše je preko mikroprocesorja kjer bi lahko nastavljal vse, od svetilnosti, do stroboskopa, ...
Ampak je vprašanje, če znaš programirat mikroprocesorje?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
David2204
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01
Aktiv.: 4.93
Kraj: Ljubljana - Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 17, 2010 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko bi vezal pa več vzporednih verig po 3 diode. Bele ledice imajo navadno padec napetosti cca 3,5V, tako da bi na taki verigi imel padca 10,5V. Za 20mA bi to bilo 1,5V/20mA = 75 Omega. Najbližja E12 vrednost je 82 Omega. Wink

Tako je toka v glavni veji le 33 * 20mA = 660mA, plus še tistih 20mA, če boš vezal eno ledico še posebej. To je pa fanj pod mejo tokovne zmogljivosti napajalnika. Smile

David2204
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 17, 2010 8:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo, ker sem pri volji in ker si vljudno vprašal, sem ti shemo zložil. Wink

Tam kjer imaš +12V priključiš pozitivni pol napajalnika, kjer imaš pa GND pa negativni. Stikalo boš verjetno dobil s tremi nožicami. Ti priključi na srednjo nogico napajanje, na eno od stranskih nogic pa tvojo mrežo ledic. Wink

shema.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  14.03 KB
 Pogledana:  24 krat

shema.png

Deyannn
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 17, 2010 8:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za shemo in za odgovor bom probo tak naredit
še enkrat hvala

David2204 je napisal/a:

Tam kjer imaš +12V priključiš pozitivni pol napajalnika, kjer imaš pa GND pa negativni. Stikalo boš verjetno dobil s tremi nožicami. Ti priključi na srednjo nogico napajanje, na eno od stranskih nogic pa tvojo mrežo ledic. Wink
Nazaj na vrh
Deyannn
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 17, 2010 8:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja to pa je že precej zahtevno Smile mislim nisem nič kaj takega delal tak da mi ziher nebi ratalo kak mikroprocesor sprogramirat sicer se pa sliši zelo zanimiva in uporabna zadeva

Hvala

klpzm je napisal/a:
Deyannn je napisal/a:
Hvala za odg.

Highlag je napisal/a:

Lep pozdrav!
Marsikaj se, da narediti s temi LEDicami! Najenostavnejše je preko mikroprocesorja kjer bi lahko nastavljal vse, od svetilnosti, do stroboskopa, ...
Ampak je vprašanje, če znaš programirat mikroprocesorje?
Nazaj na vrh
Deyannn
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 17, 2010 8:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja.. se opravičujem ampak sem pozabo povedat, da sem zdraven diod dobil upore 470ohm oz 480ohm se mi zdi se pravi za 12V napetosti tak, da bom moral verjetno vezat na upor samo eno diodo ker nažalost nimam 82ohm uporov Sad

David2204 je napisal/a:

Nazaj na vrh
dr.kramljak
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Apr 2010 10:59
Aktiv.: 0.06
Kraj: Radlje ob Dravi

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 17, 2010 9:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Boš pa ja reskiral še nekaj za primerne upore, ki so zelo poceni Anxious bolje to kot močnejši adapter Anxious
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
David2204
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 17, 2010 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdej se vprašaj: Želiš imeti to narejeno? Če je odgovor ja, potem boš moral dokupiti upore, ali pa dokupiti močnejši napajalnik.

Sploh pa če boš vezal po eno diodo, bo padec napetosti dosti večji na uporih, tok bo enak, torej se bodo bolj greli, kot bi se na verigi 3 diod.
Na koncu boš več električne energije boš porabljal za segrevanje, kot za razsvetljavo. Kaj je zdaj bolj pametno? Rolling Eyes

Deyannn
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 17, 2010 9:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Logično, da je bolj pametno naredit verigo treh diod torej sem se odločil, da kupim upore in naredim tako kot si mi predlagal oz narisal na shemi Smile

David2204 je napisal/a:
Zdej se vprašaj: Želiš imeti to narejeno? Če je odgovor ja, potem boš moral dokupiti upore, ali pa dokupiti močnejši napajalnik.

Sploh pa če boš vezal po eno diodo, bo padec napetosti dosti večji na uporih, tok bo enak, torej se bodo bolj greli, kot bi se na verigi 3 diod.
Na koncu boš več električne energije boš porabljal za segrevanje, kot za razsvetljavo. Kaj je zdaj bolj pametno? Rolling Eyes
Nazaj na vrh
David2204
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 17, 2010 10:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko kupuješ moraš še to vedet: Moč, ki se bo trošila na uporih znaša 30mW.
Ko izbiraš upore, ne kupuj tistih tavelikih batin, ker ni potrebe. Navadni 125mW ali 250mW bodo več kot dovolj. Wink

ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.68
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 17, 2010 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če vežeš šest 470 Omega uporov v vzporedno vezavo, boš dobil ven 78 Omega upor. Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Deyannn
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 18, 2010 8:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore upore sem že naročil 82ohm 0,25w.

LP
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni