www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

RTC na megi
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 24, 2010 9:26 am    Naslov sporočila:  RTC na megi Odgovori s citatom

Nameravam uporabiti RTC (z 32.768k kristalom), pa nekaj berem po netu take in drugačne stvari, zdaj me pa zanima kaj iz prve roke: ali je RTC v megi enako točen kot kakšen zunanji RTC čip? načeloma rabim samo čas, poraba mi ni pomembna, samo da je relativno točna, da mi ne bo treba vsak dan ure nastavljati. Verjetno bom uporabil Mego32. Malce sem sicer testiral na megi 168 (32-ko moram še nabavit), pa mi ni delalo, res pa je da nisem dal kondenzatorjev na kristal (je bilo včeraj že pozno), pa kot prvo ima itak 168-ka malo pinov, kot drugo pa, če prav razumem, ne more delati z zunanjim kristalom IN 32.768 RTC kristalom obenem...

Mi lahko kdo, ki se je s tem že ukvarjal, kaj svetuje, če so kje kakšne finte, karkoli? Programirano bo pa seveda z bascomom.

Hvala.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
searider
Član
Član

Pridružen-a: Sre 09 Apr 2008 23:12
Aktiv.: 0.33
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 24, 2010 12:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hi!

Jaz sem delal z zunanjim čipom na atmega32.
lp

Nazadnje urejal/a searider Čet Jun 24, 2010 1:53 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dragoon
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51
Aktiv.: 2.05
Kraj: Trojane

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 24, 2010 12:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

imam nixie uro narejeno z mega16 in dela čisto ok - nikoli še nisem popravljal ure, točna je tako kakor vse druge ure po bajti. (res pa je da vsaka kaže za par minut drugače).

kristal imam priklopljen direktno na pine brez kondenzatorjev. ko pa sem testiral zadevo na protoboardu pa mi je prehitevala/zaostajala za par minut na dan, za to sem potem krivil dolžino vodov.

joze
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jan 2007 10:27
Aktiv.: 0.91

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 24, 2010 1:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LP!

RTC na AVR načeloma deluje zelo vredu, sam je odvisno od kristala ni vsak 32,768kHz, sem kupil že kar nekaj kosov pri katerih je ura prehitevala ali zaostajala. Brick wall
Nazaj na vrh
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 24, 2010 1:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar se tiče RTC na megi32 lahko povem da je dokaj točen, sem ga že uporabljal. Če boš delal z BASCOM AVR si poglej tole stran, kjer imaš primer kode:

http://www.avrprojects.net/index.php?option=com_content&view=article&id=73:real-time-clock-atmega16&catid=37:avr-projects&Itemid=57

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 24, 2010 4:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, super! Hvala za vse tele odgovore. Zdaj sem nabavil mego16, da bom lažje testiral (32-ke niso imelo v ht*e). Ravno za čez praznike bo delo Applause
dkone--> krasno! Točno to sem rabil. Hvala!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 24, 2010 5:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Osebno rajši uporabljam RTC ločen od mikrokrmilnika. Razlog je v tem, da mikrokrmilnik često resetiram pri testiranju programov, in pri resetiranju se ram (običajno) pobriše in je potrebno rtc ponovno nastavljati. Če je rtc ločen od mikrokrmilnika in ločeno napajan (z akumulatorčkom), tedaj ga enkrat nastaviš in potem pozabiš nanj...
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 24, 2010 8:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je res, ampak v mojem primeru bo vezje stalno delovalo - bo neke vrste alarm za delavnico. Ura bo bolj za lepoto (pa da se naučim s tem delati), edino če se tekom izdelave odločim da bom vgradil avtomatski vklop zvečer.Sicer trenutno delam na drugem projektu, ampak je tole prišlo vmes in enostavno moram nekako zavarovati na novo vgrajena zunanja vrata v delavnico (ki je sicer v kleti v hiši in prej teh vrat ni bilo).
Danes mi tale RTC nekaj ni stekel, ampak imam očitno napačen kristal - vzel sem ga iz osnovne plošče PC-ja, sicer na njem piše 32768, ampak vmes ni pike in smatram da kristal ni 32.768kHz. V soboto pa gas v HTE...
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 24, 2010 10:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si s fuse biti izbral "Low Frequency Crystal Oscillator" ?
Opis oscilatorjev se nahaja v tem pdf-ju, poglavje 8.5.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 24, 2010 10:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Misliš na megi168? nisem. Sem potem razmišljal, ja, da ta mega očitno ne more hkrati delovati z zunanjim kristalom (recimo 10MHz) IN HKRATI z 32.768 kHz kristalom. 168 je pač okleščena 16-ka in zmanjka pinov... Na megi16 se pa 32 kHz priklopi drugam, tako da po moje ni treba nastavljati low frequency oscilator...ali pač?
Zanimivo je da ko sem mego16 pustil prižgano (ura ni šla naprej) in sem šel večerjat, pridem nazaj je bila ura za dve sekundi več kot prej...torej ali se nekaj počaaasi premika ali pa je samo slučajno ujela kakšne motnje ali zanihala...
kakorkoli, po moje je najbolje da nabavim nove 32k kristale, pa bom videl.
Nazaj na vrh
jp
Član
Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22
Aktiv.: 0.94

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 25, 2010 12:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ugodno
Piezo/Quarze

http://www.neuhold-elektronik.at/catshop/default.php?cPath=62&quickjump=1

Uhrenquarz 32,768KHz 10er Pkg. 0.80 EUR

Za Quarze je dobro imeti vsaj enostavno testno napravo.
Za Quarz 32768 Hz je lahko tudi kakšna elektronika od baterijske namizne ali stenske ure (lahko tudi takšne, ki je mehasko dotrajala).

El. vezja osc. prirejena na Quarz, osc, običajno nihajo z Quarzi z kar velikim procentualnim odstopanjem. Tako npr. določeno vezje deluje na Quarz npr. 1 MHz , 20 Mhz ali več.

Dejstvo pa je da npr. Quarz 32,768KHz, ki se verjetno od vseh različnih naprav največ uporablja za elektroniko urnih mehanizmov ( zapesnih, stenskih,..., ur) večkrat povzroča izpad urnih impulzov v celoti ali občasno.
Tako imaš npr. dva urna mehanizma (mehanizem 1 in 2) a oscilator dela le pri enem. Ko Quarza križno zamenjaš (iz 1 v 2 in iz 2 v 1) pa v večkratnih primerih različnih urnih mehanizmov delata oba mehanizma. Sicer pa tisti, ki ima na tem področju vsaj malo izkušenj, kaj hitro ugotovi, kako se zadeva z oszilatorji odvija.
Razne merilne naprave in pripomočki je pa seveda osnova za uspešno delo na področju kakršne koli elektronike.

lp! jp
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 25, 2010 11:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Misliš na megi168?
Ja.
Pri Mega168 lahko uporabljaš TOSC pina za timer2 le, če MCU deluje z internim RC oscilatorjem (ustrezna nastavitev fuse bitov + setiranje AS2 bita v ASSR registru).
Druga možnost je nastavitev "Low Frequency Crystal Oscillator". V tem primeru uC deluje z 32.768 kHz.

Mega16 ima XTAL in TOSC pine ločene. Zadostuje programski vklop oscilatorja (AS2 bit v ASSR).
Nazaj na vrh
jurem
Član
Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 15:53
Aktiv.: 1.72

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 26, 2010 11:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za natančno uro lahko uporabiš GPS sprejemnik. Je bolj natančen kot RTC in bolj kul tudi Cool

Lp
Jure
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 26, 2010 11:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, tudi na GPS sem mislil, ampak zaenkrat bo to počakalo...
Tale AS2 bit pa kot jaz razumem vklopi sam BASCOM z ukazom config clock (upam, da je temu tako).
jp-->ja, vidim da si bom moral omisliti neko oscilator, da izmerim frekvenco kristala in če sploh niha...
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 28, 2010 2:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

UPDATE: tale stvar mi enostavno ne steče...
zaenkrat sem ugotovil, da mi RTC očitno teče na glavno uro sistema, ne na kvarc, ki je priključen na tosc1 in 2. Npr. če programiram interni oscilator 8MHZ, v programu pa nastavim uro na 1MHz, se mi sekunde povečajo vsakih cca. 10 sekund...ne rauzmem čisto okoli tega assr registra - ne v avr studiu ne v bascomu nisem zasledil nič...mi kdo lahko pove kaj več?

EDIT: UREJENO!
iz neznanih razlogov očitno megapin razvojna plošča ne deluje... sem zadevo na hitro zlotal na podnožju in ure teče kot urca...
bom kontaktiral avtorja...
vsem hvala za razumevanje!
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni