www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Napajalnik za lučke

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
king25
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Jul 2004 1:06
Aktiv.: 2.44
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 12, 2005 7:32 pm    Naslov sporočila:  Napajalnik za lučke Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Imam 6 modrih lučk,ki so namenjene za osvetlitev računalniškega ohišja. Jaz bi jih uporabil za drug namen.
http://www.revoltec.de/english/images/products/rm015/rm015_rb.jpg

Revoltec Cold-Light Cathode-Soundactive Blue

Rad bi pa sedaj naredil napajalnik za te lučke. Na voljo imam trafo prim. 220vac/ sek. 12vac / 50VA. Sedaj bi rad iz tega naredil usmernik,ki bi dobil ven 12Vdc in 3A.
Ko sem vseh 6 lučk priklopil na usmernik mi pokaže porabo 2,43A.
Ko pa dam gretz in kondenzator na sam trafo pa pride ven 18V in to bi mogel znižat na 12V.
Sedaj nevem če je bi lučke zdržale teh 18V Confused ?
Rad pa bi da bi napajalnik imel čim manj komponent.
Se pravi kako najenostavneje znižat napetost ali pa bi to delalo brez težav na 18V?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 12, 2005 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ti slučajno kje piše koliko ena lučka porabi?

Če je vsota tokov porabe lučk manj od 1A (Manj od 12W) bi lahko uporabil na izhodu tvojega usmernika en LM7812 regulator, ki bi ga privil na en pošten hladilnik.

Druga možnost pa je, da kupiš za vsako lučko svoj regulator. Hladilnik bi bil lahko skupen, samo verjetno bi moral regulatorje med seboj izolirati z kakšno sljudo in priborom.

king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 12, 2005 9:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Skupna poraba vseh lučk je 2,43A. Ena lučka pa ima porabo 0,4A.
Mislil sem uporabit LM7812,ampak da samo 1A.
Ostali podatki s pretvornika lučke :
Ausgangsspannung: 620V (DC/AC)
Eingangsspannung: 12V (DC)
Leistungsaufnahme: 4,8W

A gre mogoče izvesti napajanje brez LM7812??Mogoče samo z 12V zener diodo?
Nazaj na vrh
MIKRON
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Dec 2005 8:37
Aktiv.: 0.04
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 13, 2005 1:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stabilizator LM7812 se da dobiti v TO3 ohišju in mislim da je za 3A, LM7812k je menda oznaka. Za 2,43A bi ga bilo priporočljivo dati na hladilno rebro.
Pri uporabi stabilizatorja pa moraš računati da je na njemu 2V padca napetosti.

Transformator ti da ven efektivno napetost (neobremenjen - nekaj več kod 12V), ko ti gor priključiš gretz napetost pade za 1,4V (padec napetosti na 2eh zaporedno vezanih diodah). Ko pa na to povežeš kondenzator pa vse skupaj naraste na Umaksimalno oziroma Uef*1,41(koren2).

NA LASTNO ODGOVORNOST!!! :
Tole kar bom napisal tu, pa samo če si dovolj pogumen. Raje počakaj da me kdo pokomentira Smile. Moje mnenje je, da lahko neglede na tvojih 18V priključiš te luči. Mislim, da bo padec napetosti pri obremenjenem usmerniku cca. 16V (odvisno od uporabljenega gladilnega kondenzatorja) kar pa pomoje ne bo problem.

Tukaj pa še ena ideja: Uporabi napajalnik od računalnika, to ni več tako drago, je pa morda malo "preobilno".
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 13, 2005 11:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali lahko zaporedno dam nekaj diod, da bom prišel na cca. 12V ?
Računalniški napajalnik odpade,ker je prevelik in ga nimam kam dati.Imam tisti omenjeni trafo ki mi ustreza v velikosti.
Sej men se tudi zdi,da bi po mojem šlo kr priklopit na 18V,al pa tudi ne... Confused

Pa še to,če bi bilo možno da bi dal dol par ovojev na transformatorju na sekundarni strani??
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.90
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 13, 2005 12:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa še to,če bi bilo možno da bi dal dol par ovojev na transformatorju na sekundarni strani??[/quote]
Tudi jaz sem tako odvijal,samo ne preveč.Še najbolje sproti zmeriš napetost.
Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 13, 2005 12:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A potem bi šlo tako?
To bi bilo super,ker potem nebi rabil dodatnih komponent LM7812...
Samo potem lahko pade tudi moč transformatorja in bi se lahko kaj pregreval?
Sicer je pa tako 50VA.

Če še ima kdo kakšen predlog preden odvijem par ovojev...
Nazaj na vrh
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 13, 2005 1:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno sem kar direkt priklopil vseh 6 lučk na transformator seveda sem dal še gretz in kondenzator 2200uf in zadeva dela Laughing
Ko lučke gorijo sem sedaj izmeril 14,16Vdc,ko pa ni obremenjen pa kaže 18,4Vdc.
Gretz je 10A in se kar greje ko je obremenjen,zato bom najbrž dal kar 35A.

Če je še kakšen predlog se priporočam.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni