www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Meritev elektro magnetnega sevanja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Matejtrost
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 29 Jul 2010 7:13
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 29, 2010 7:19 am    Naslov sporočila:  Meritev elektro magnetnega sevanja Odgovori s citatom

Pozdravljeni.
Sem nov na tem forumu in o stvareh povezanih z elektriko nimam kaj dosti znanja, zato vas prosim za pomoč.
Rad bi izmeril elektro magnetno sevanje transformatorske postaje, torej me zanima, kje bi se dalo kupit kake merilnike za merjenje le tega. Po internetu sem neki gledal, a nisem nič konkretnega našel. Ali se mogoče kdo od vas ukvarja s tovrstnimi meritvami?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 29, 2010 7:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

50Hz 3F sevanje se med seboj izredno lepo izniči na razdalji cca 2x razdalje med žicami. Edino zaznavno sevanje transformatorskih postaj je verjetno toplotno in zvočno Mr. Green
Nazaj na vrh
Matejtrost
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 29 Jul 2010 7:13
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 29, 2010 8:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pol praviš, da nima smisla merit elektro magnetnega sevanja transformatorske postaje, ali pa dalnovoda?
Nazaj na vrh
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.35
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 29, 2010 8:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja, kaj pa vem. Sem slišal za primer, ko se je vzdrževalec s kolesom peljal v visokonapetostnem stkališču in se je v njegovi verižici inducirala dovolj visoka napetost, da ga je zvrnilo s kolesa. Potem se polje že ne izniči. Bolj pameten pa ne bom, ker nimam pojma. Very Happy
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 29, 2010 8:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Elektromagnetno 'sevanje' nizkih frekvenc je moderno strašilo za ljudi.
Ljudje so vedno radi strašili ljudi in poslušali in verjeli v strašljive zgodbe. Za to so bili včasih primerni volkodlaki in čarovnice, a to danes ne užge več, pa posegajo po drugih orodjih, magnetnih sevanjih, podzemeljskih vodnih tokovih, 'negativnih energijah' in podobno.
Nič nisem jezen, kadar o tem govori preprost človek, jezi me pa, kadar o tem govori izobražen človek, ki s tem zavrže ves denar, ki ga je družba vložila v njegovo izobrazbo in nekritično (brez preverjanja) povzame neumnosti drugih in jih iz piedestala izobraženca trosi naprej med ljudi.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.00

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 29, 2010 9:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo lep povzetek, vilko.
Žal pa tudi zelo resničen...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
audiox
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13
Aktiv.: 4.80
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 29, 2010 10:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Motita se, zelo se motita. Iz lastnih izkušenj (na žalost) vam povem, da se zelo motita.

Škodljiva elektromagnetna sevanja, podzemni tokovi in negativne energije obstajajo.

Če enostaven primer na psu in mački to pokaže. Ne bom razglabljal preveč, ker se to lahko sprevrže v eno tistih razprav, ki na forumu niso zaželene.

Če nekaj ne vidiš, ne pomeni, da ne obstaja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Coyote
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Jan 2009 19:49
Aktiv.: 0.11
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 29, 2010 11:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se strinjam, da če česar ni možno izmerit še ne pomeni da ne obstaja. Moj odgovor na prvotno problematiko je pa sledeč: Ne boš našel takega inštrumenta, ki ti bo izmeril moč sevanja trafopostaje, ker ni to nek radio oddajnik na visokih frekvencah, temveč deluje na ultra nizki frekvenci in ima valovno dolžino 6000km, torej ni možno usmeriti noben sprejemnik, ker prihajajo motnje iz vsepovsod.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.00

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 29, 2010 11:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za "podzemne tokove" v obliki različno polariziranih magnetnih gostotnic ni vprašanja, obstajajo in vplivajo. Če se s pomočjo njih orientirajo recimo ptice, ni razloga da ne bi imele večji/manjši vpliv tudi na ljudi, ne le pse in mačke. Lokalno spremenjeno polje zaradi magnetnih rudnin pod površjem seveda na to vpliva.

Elektromagnetna sevanja (predvsem oddajnikov) prav tako. Tudi rentgen in podobna medicinska krama je daleč od nedolžnosti.

Pri negativnih energijah, katere ne bi imele povezave z zgoraj navedenima zadevama pa se pomoje konča.

Populistično: vsi bi imeli elektriko in mobitele skoz pri sebi, nihče pa ne bi imel TRP in daljnovodov ter oddajnikov blizu sebe, čeprav mobitel pa mora biti na ušesu ali v hlačnem žepu tik poleg prašnikov.

Osebno: v mladih letih sem imel podzavestni čut za orientacijo, kjerkoli in kadarkoli sem v par sekundah vedel kje je sever.
In kot drugo, nekateri menda zelo čutijo vplive teh zadev na spanje. Jaz nikoli, pa če spim v telekomovi centrali, serverski sobi ali pa nekje v gozdu kake kraške planote, bogu za hrbtom.

Ok, pod črto:
-----------------
Vpliv je. Večji ali manjši, odvisno od osebka.
Tesla je že pred mnogimi leti naredil sra*je, ko se je igral z EM.
Sem pa prepričan, da na večino nima omembe vrednega vpliva.
"A rđavom ku*cu ionako svaka dlaka smeta..." Pa ne vzemi tega preveč osebno, audiox...

Nazadnje urejal/a MadMax Čet Jul 29, 2010 11:09 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bero
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24
Aktiv.: 1.31
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 29, 2010 11:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se pridružujem mnenju Vilkota in MadMax-a.

Bolj kot transformatorske postaje in daljnovodi so sedaj v "modi" bazne postaje.

Penetracija mobilne telefonije je v Sloveniji preko 100%, se pravi, so ljudje, ki imajo tudi po 2 ali več mobilnikov.
Vsi bi to uporabljali in imeli 3G pokritost v vsaki luknji, ampak postavit bazno postajo, to pa ne! Speak to the hand
Pa bolj kot se jim dopoveduje, da je sevanje mobilnika manjše, če ima dober signal, manj se jih prime. Not talking
Pa to, kakšna je razdalja med človekom in bazno postajo, ter med mobilnikom in ušesom, se jih tudi na prime. Liar
Po drugi strani pa veselo tlačijo bluetooth slušalke v glavo... d'oh!

V Kiberpipi so imeli na to temo zanimivo predavanje (klik). Mogoče bo koga zanimalo.

Kot že iz mojega komentarja sledi, me bolj kot daljnovodi in transformatorji zanima vpliv mobilnikov.
V priponki je zanimiv članek o vplivu moblnikov na zdravje ljudi.
Članek se opira na 10-letno študijo, ki jo je izvedel Švedski National Institute for Working Life.
Rezultati niso ravno vzpodbudni, pa me zanima kako forumaši gledate na te stvari.

lp, G.

Occup Environ Med-2007-Hardell-626-32.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Occup Environ Med-2007-Hardell-626-32.pdf
 Velikost datoteke:  147.39 KB
 Downloadano:  7 krat

MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.35
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 29, 2010 11:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se ne bi dalo polja pod daljnovodi in v stikališčih izmerit s kakšno indukcijsko napravo? Čisto teoretično: imel bi zanko (navitje), ki bi jo vrtel in meril velikost inducirane napetosti? Če je onega s kolesom spržlo (to je izjavil en prof. na faksu), se bi pomoje dalo nekaj izmeriti.
Nazaj na vrh
audiox
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 29, 2010 11:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
"A rđavom ku*cu ionako svaka dlaka smeta..." Pa ne vzemi tega preveč osebno, audiox...

hahahaha... belokranjc me tak naseka... Very Happy

Ne strinjam se z vami, ampak ne bom nadaljeval. Itak v tem momentu ni pomembno.

Da se vrnem na temo:
Pred leti sem po nečrtu iz revije Svet elektronike izdelal napravo, ki "meri" elektromagnetno sevanje. Senzor je kar trafo. Na vezje je prikljopljen samo sekundar. Jakost elektromagnetnega sevanja pokaže na 10 ledicah. Kot VU meter. V bistvu niso ledice ampak nekakšna led letev, ki paše v podnožje od čipa, ne vem kako se imenuje.
Meritev sicer ni natančna, ker ne dobiš številčne vrednosti. Pojačano sevanje pokaže okrog žic električne inštalacije, televizorjev, računalnikov... Lahko bi zadevo izmeril v bližini trafoja, potem pa jakost primerjal z nečim znanim.
Načrt je bil objavljen v SE nekje v devedesetih letih.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
audiox
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 29, 2010 11:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Svet elektronike
letnik 1996
številka 3
stran 71
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.99
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 29, 2010 11:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Audiox, prepričan sem, da nimaš pojma, kaj meriš s tistim instrumentom.
In da se narediti tisoče instrumentov, ki bodo nekaj merili, pa bo to popolnoma nepomembno.
Če govorimo o elektromagnetnih sevanjih (kamor 50 Hz težko spada) in se vrnemo k baznim postajam mobilnih operaterjev je izračun zelo preprost, kaj bolj škodi in kaj manj. Spodaj je samo majhen izračun poljske jakosti na razdalji 10m od bazne postaje ali pa, če imate mobilni telefon 10cm od glave. Sicer je izračun močno poenostavljen, a bo razmerje kar držalo. Količina polja pri mobilnem telefonu, ki oddaja z 1W moči oddaljenem 10cm od glave je cca 7000 krat večja od tiste, ki jo prejmemo od 10m oddaljene bazne postaje, ki oddaja z 10W v anteno z 10dB ojačanja.
Ampak, česar Janezek ne razume najbolje, se Janezek boji, za "zihr" pa na to opozarja tudi druge Janezke, da bo panika bolj prijetna v družbi.
Največji biznis zadnjih 2010 let temelji na teh osnovah in očitno, so osnove "dobre".

10m.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  28.67 KB
 Pogledana:  6 krat

10m.JPG

10cm.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  29.03 KB
 Pogledana:  5 krat

10cm.JPG

Nazadnje urejal/a s55m Čet Jul 29, 2010 11:52 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
audiox
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 29, 2010 11:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Audiox, prepričan sem, da nimaš pojma, kaj meriš s tistim instrumentom.

Meriš elektromagnetno polje. Ne vem zakaj je potrebno žalit. Nisem jaz avtor vezja ampak je bilo objavljeno v največji slovenski reviji na področju elektrotehnike.

članek se imenuje: Detektor magnetnih polj.

Lahko bi si ga ogledal, preden kaj napišeš.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 501 dni