|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Dimenzija mize za CNC |
A4 |
|
28% |
[ 23 ] |
A3 |
|
71% |
[ 57 ] |
|
Skupaj glasov : 80 |
|
Avtor |
Sporočilo |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Avg 06, 2010 2:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa če bi se tisti ki vam je predrago povezali v skupine po 2 ali več in bi naredili en večji in natančnejši CNC skupaj?
Tako se razdelijo stroški in delo. Ker je "proračun" večji, je tako lahko CNC večji in tudi natančnejši.
Je pa res da se je potem treba dogovarjat glede uporabe.
No to je samo moje mnenje, ni nujno da se bi obneslo.
LP, G |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mcride Član

Pridružen-a: Tor 27 Okt 2009 22:36 Prispevkov: 788 Aktiv.: 4.13 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Avg 06, 2010 2:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
No če je že tako govora sedaj med a4 in a3; pa me zanima tisti ki ima pribložne številke v glavi kaka je cenovna razlika, končnega "izdelka", je to 100-200€ ali koliko?
lp
Semizdi, da je bilo sprva zanimanja veliko sedaj pa so vsi nekam tiho  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s59ma Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31 Prispevkov: 634 Aktiv.: 3.00 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pet Avg 06, 2010 11:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z zanimanjem prebiram... ideja o skupinski gradnji ni slaba
Tudi mene bi zanimala večja velikost (reda A3). Vse skupaj je zelo odvisno od tega, koliko bo pokazala končna kalkulacija (nekako 500€ mi je skrajni limit). _________________ Na napakah se učimo (pametni se na tujih). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.19 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sob Avg 07, 2010 7:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi tudi A3 format, če bi bila cena cca.500-600€ _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.37
|
Objavljeno: Sob Avg 07, 2010 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
A3 je rahlo neroden format... vsaj X os bi bilo potrebno toliko podaljšati, da se lahko kakšna 19" čelna plošča obdela. _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
digital Član

Pridružen-a: Ned 08 Jun 2008 23:11 Prispevkov: 253 Aktiv.: 1.22 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Sob Avg 07, 2010 9:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Na začetku sem sicer bil za čim manjšo in poceni zadevo (učni nameni). Glede na predloge in izkušnje nekaterih, predvsem Darkota, pa se nagibam k izdelavi A3, bi bilo pa fajn, da bi bila cena kljub temu dostopna večini interesentov. Iz anket se po mojem mnenju zaenkrat kristalizira varianta A3 v rangu 500 +/- 100 eur.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4225 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Sob Avg 07, 2010 10:39 am Naslov sporočila: |
|
|
malo sledim tem debatam pa razmišljam in tudi zapišem
- CNC zahteva prostor , dela smeti in dela veliko hrupa
- ali delate serijsko ( veliko ponovitev enega izdelka)
- koliko ga boste sploh rabili
- kakšne material imate namen rezkati
- ali obstaja alternativa izdelave izdelka ki ga želite narediti
- koliko vaših stvari konča na nedosegljivi težkodostopni polici ali kotu
tam po srednji šoli , začetek faksa sem tudi sam hotel imeti vse , narediti vse , sploh kompleten merilni sistem iz ene namenske knjige od elektorja , na koncu pa sem ugotovil da vsega tega ne rabim , ( po vrh vsega me zanimajo bolj kompleksne stvari kar je na srečo upočasnilo moj ''pohlep'' ).
sedaj kakšno stvar - ohišje optimiziram ( univerzalnost - namen) kupim material in dam vse naredit profesionalcu ki naredi vse hitreje in veliko bolje od mene
nisem omejen na rezkar ampak lahko posežem po širokem spektru orodij od vodnega curka , laserja pa do večosnih CNC ( imam možnost , ne delam pa tako kompliciranih izdelkov ) Še več zadnje čase sem ugotovil da je enostavneje kupiti izdelek slabše kakovosti in ga ustrezno nadgraditi
verjamem da ne razmišljate tako vendar ... čas dela svoje veliko sreče
če pa že delati neke cnc - kupit nizkocenovni rezkar z ''VODILI ''in ga nadgradit lahko ga boste uporabljali ; ko pa boste imeli denar ga boste lahko tudi motorizirali s pričakovanim uspehom
P.S. veliko na pol narejenih fušev konča na ebayu za 1/3 vaše cene _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
digital Član

Pridružen-a: Ned 08 Jun 2008 23:11 Prispevkov: 253 Aktiv.: 1.22 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Sob Avg 07, 2010 11:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
verjamem da ne razmišljate tako vendar ... čas dela svoje veliko sreče |
Res je in še dobro da je tako. Nekaterim na forumu (vključno z mano) je elektronika (tudi CNC) hobi. Rad bi ga izdelal in ne prodal ali z njim delal izdelke za prodajo. Kalkulacije izdelkov za prodajo ali profitne namene je popolnoma drugačna od izdelka za hobi uporabo. Ti moram razložit na primeru? Če bi ekonomska računica pokazala, da lahko CNC prodam za 600 EUR, in če ga naredim za 700 sem v r*ti. Če pa je to za mojo osebno uporabo (hobi) pa bom preživel tudi če bo 100 eur več, kot sem pričakoval. Svoje morebitno pridobljeno znanje pri takem projektu pa cenim na več kot 700 eur.
Torej po moji računici bom v profitu, če že res moramo vsak projekt opravičiti skozi nazore kapitalizma. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.36 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Sob Avg 07, 2010 1:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni problem dat delat ven, če veš da boš to lahko nekomu drugemu zaračunal. Če pa delam zase pa raje na začetku malo več investiram in imam kasneja minimalne stroške. Saj tudi printerja nimam pri sosedu ali pa pol ure za avtom stran. Ko pa rabim naredit nekaj na ploter oz kako večjo količno na sitotisk bom pa itak dal v tiskarno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rudiP Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30 Prispevkov: 1235 Aktiv.: 5.66 Kraj: KOPER
|
Objavljeno: Sob Avg 07, 2010 2:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
gumby je napisal/a: |
A3 je rahlo neroden format... vsaj X os bi bilo potrebno toliko podaljšati, da se lahko kakšna 19" čelna plošča obdela. |
Se strnjam z Gumby-jem. Tudi modelarjem bi bolj všečen format cca 60x30 cm.
Parkrat na leto dam orodjarjem delati čelne plošče, ponavadi čakam na izdelek par dni. Večkrat je potrebno vsklajevati dimenzije, pa tipe lukenj itd. Z mojim CNC bo čakanje in ostalo odpadlo. Pričakujem, da bomo skupaj sestavili polprofesionalno mašino. _________________ Lep pozdrav iz Kopra Rudi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.36 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Sob Avg 07, 2010 4:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
rudiP je napisal/a: |
Se strnjam z Gumby-jem. Tudi modelarjem bi bolj všečen format cca 60x30 cm.
|
saj 19" je manj kot 50cm
kasneje dodal(pogledal nek datasheet na farnellu)
samo ohišje je zgolj 431mm celotna širina frontplate pa je 19" (482.6mm)
Nazadnje urejal/a Dorijan Ned Avg 08, 2010 10:31 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rudiP Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30 Prispevkov: 1235 Aktiv.: 5.66 Kraj: KOPER
|
Objavljeno: Sob Avg 07, 2010 5:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
19" je 48cm + prostor za vpetje je po mojem >50cm. _________________ Lep pozdrav iz Kopra Rudi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4225 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Sob Avg 07, 2010 6:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
samo še komentar
Res je in še dobro da je tako. Nekaterim na forumu (vključno z mano) je elektronika (tudi CNC) hobi. Rad bi ga izdelal in ne prodal ali z njim delal izdelke za prodajo. Kalkulacije izdelkov za prodajo ali profitne namene je popolnoma drugačna od izdelka za hobi uporabo. Ti moram razložit na primeru? Če bi ekonomska računica pokazala, da lahko CNC prodam za 600 EUR, in če ga naredim za 700 sem v r*ti. Če pa je to za mojo osebno uporabo (hobi) pa bom preživel tudi če bo 100 eur več, kot sem pričakoval. Svoje morebitno pridobljeno znanje pri takem projektu pa cenim na več kot 700 eur.
Torej po moji računici bom v profitu, če že res moramo vsak projekt opravičiti skozi nazore kapitalizma. |
veliko si napisal ,vidim pa da nisi dojel pointa
ne gre za to ali je prodajo ali za učenje ali amatersko uporabo...
DOBRE IZDELKE SE DELA Z DOBRIMI STROJI IN DOBRIM ORODJEM ki pa ni poceni žal.( prej ali slej ti prebije )
P.S. V OCG pošljem zjutraj skico recimo kaka eksotična prirobnica ponavadi je do 15.00 narejena najkasneje pa ko grem iz službe ... laser pa reže praktično brez ostrih rezov cena par € odvisno od materiala in teže
lps _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3365 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Ned Avg 08, 2010 7:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Misliti mi je dal Volkov post, pred nekaj dnevi.
Mislim, da bi bila dobrodošla anketa, za kakšne potrebe bi hotel imeti CNC
1 . za šolo, hitrost in preciznost nista tako zelo pomembni, format tudi ne, cena pa!
2. za rezkanje balse pri izdelavi ladijskih in letalskih modelov (format !!)
3. za vrtanje in/ali rezkanje TIV,
4. za izdelavo čelnih plošč
5. za ....
6. za ...
Glede na želje bi potem stremeli za tem, da bi ustregli večini .. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
digital Član

|
Objavljeno: Ned Avg 08, 2010 1:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vilko, v tej temi že zbiramo informativne prijave. Po moje se bo tukaj dalo zmenit, česa se bomo lotili.prijave
DOBRE IZDELKE SE DELA Z DOBRIMI STROJI IN DOBRIM ORODJEM ki pa ni poceni žal.( prej ali slej ti prebije ) |
Kaj pa je dober izdelek oziroma kaj je kakovost?
Kakovost je skladnost z zahtevami!!!
Ali je torej po tvoje dober izdelek (naprimer strojniški) samo tisti, ki je narejen na stotinko natančno (mogoče tisočinko)?
Dober je tisti, ki je narejen v pričakovanih tolerancah. Če stranka, kupec, uporabnik, ..... želi oz. plača izdelek z toleranco +/- 1mm, ali imam boljšo kakovost, če naredim izdelek v toleranci +/- 0,1 mm. Firmi ali sebi po vsej verjetnosti s tem zapravljam denar.
Na domačem CNC-ju bom zahteve za kakovost postavljal jaz. To ne bodo izdelki s toleranco stotinke mm. Če bom potreboval "eksotično prirobnico", jo bom tudi jaz dal delat drugam. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni