Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
a13misko Član

Pridružen-a: Tor 18 Okt 2005 9:12 Prispevkov: 86 Aktiv.: 0.36 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Čet Dec 22, 2005 7:12 pm Naslov sporočila: Izdelava ohišja za usmernik! |
|
|
Prosil bi če mi lahko kdo razloži kako naredit svoje ohišje za usmernik zaželjene bi bile kakšne slike zanima me predvsem z kakšnega materiala ste izdelati in kakšno orodje potrebujem!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.96 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Dec 22, 2005 7:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
V Albumu so fotografije mojega, ki sem ga izdelal nazadnje. Ohišje je narejeno v samogradnji. Je iz 2mm Al pločevine. Za izdelavo je potrebno nekaj znanja iz geometrije - narisati je potrebno mrežo. Rabimo še škarje za pločevino. (najboljše so seveda tiste velike stoječe) Krivljenje gre najboljše s kleparsko napravo za krivljenje. (gre tudi s pomočjo primeža ter dveh kosov kotnega železa s katerim "podaljšaš" čeljusti primeža. Za izdelavo izvrtin je potreben vrtalni stroj ter ustrezni svedri za kovino. Rabi se še kaka pila. Kvadratne luknje sam izrežem z modelarsko žagico. Potrebujemo še brusni papir da očistimo končni izdelek, ter barvo v spreju (avtolak), da izdelek pobarvamo. Napise pa lahko izvedemo z letrasetom.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.96 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Čet Dec 22, 2005 8:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če boš uporabil pilo,naj ne bo preveč rabljena oziroma veliko piljenje železne stvari..Ker je Al pločevina mehka in z novo pilo lažje obdeluješ.Za vrtati luknje bi lažje za večje luknje npr.fi 10 mm vzameš sveder manjši premer.Potem z malo večjim in nazadnje z večjim10mm.Al pločevina ima trda in mehka.Za krivljenje je bolje mehka pločevina.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[g0ran24] Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 11:27 Prispevkov: 503 Aktiv.: 2.12 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Čet Dec 22, 2005 8:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če boš uporabil aluminijasti materijal obvezno daj ozemljitev na ohišje, lahko pa uporabiš tudi plastično ohišje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
a13misko Član

Pridružen-a: Tor 18 Okt 2005 9:12 Prispevkov: 86 Aktiv.: 0.36 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Čet Dec 22, 2005 8:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Koliko pa stane Al. ka ste ga pa skupaj vijačili? Hmmm ozemljitev pa ne morem kar na ohišje priklopit ali?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[g0ran24] Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 11:27 Prispevkov: 503 Aktiv.: 2.12 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Čet Dec 22, 2005 9:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
a13misko je napisal/a: |
Koliko pa stane Al. ka ste ga pa skupaj vijačili? Hmmm ozemljitev pa ne morem kar na ohišje priklopit ali?  |
Zakaj nebi mogel ? Se enostavno samo kakšno luknjo več zvrtaš in to je to
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.96 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Pet Dec 23, 2005 7:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Za ozemljitev daš na zadnji strani ali pa na dno.Za vijaki vzameš vijak z vgreznjeno glavo.Vijaki daš v luknjo in prvo daš vzmetni podložek,matica,zopet vzmetni podložek,žico z čeveljčki(masa),zobati podložek,navadni podložek in priviješ.Vzmetni podložek ne uporabiti. Za ceno Al pločevine ne vem.Mogoče bo kdo povedal.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pet Dec 23, 2005 9:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Bolj pravilno bi bilo če namesto vzmetnih podložk uporabljaš zobate podložke.
Takšne zahteve imajo tudi Evropski standardi za varnost električnih naprav.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.58
|
Objavljeno: Pet Dec 23, 2005 10:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da bos najceneje prisel skozi s kupljenim ohisjem (prodajajo jih elektro trgovine). Sicer ga ni noben problem kupiti narejenega po meri, a pride drazje, pa se cakati moras. Najbrz je v vsakem kraju kdo, ki ti ga lahko naredi (tukaj blizu poznam enega, ki dela take reci, pa nismo ravno velemesto ).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.20
|
Objavljeno: Pet Dec 23, 2005 10:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Strinjam se s Sokratom. Če nimaš izkušenj z obdelovanjem kovin, predvsem pa ti primanjkuje ustreznega orodja, potem je najboljši nakup.
V HTE-ju imajo kar lepo zbirko kvalitetnih kovinskih ohišij, ki niti niso pretirano draga.
Če se ti ravno ne valjajo kupi pleha po hiši in ga moraš kupiti, potem je tudi vprašanje kaj se bolj splača.
Sam ohišja "a la card" naročam pri "Mali Elektronika" http://www.mali-sp.si. Pošljem mu dimenzijski načrt z vsemi izvrtinami in izbitinami. Reže za hlajenje so res podobne režam in ne kuhanim špagetom
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
a13misko Član

|
Objavljeno: Pet Dec 23, 2005 11:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Kakšna pa so tista ohišja v HTE ker ni slik! Sicer pa orodje imam in to ni problem imam pa tudi modelarsko žilico tako da verjetno ne bo problem! Sam me pa res zanima koliko stane 1m2 Al! Kaj se da to kupit v merkurju!
A je res potrebno vsako temo zasvinjat s stavkom "Koliko pa to stane?"? Odgovor na to bo čez dva meseca skoraj gotovo neuporaben. Če te že res tako zanima - navedli so ti vire, pa vzemi telefon v roke in pokliči. /* Frenki */
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.58
|
Objavljeno: Pet Dec 23, 2005 11:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Dvomim, da imas orodje za izdelavo takih reci kot so kovinska ohisja, ce pa bi jih imel oz. dostop do njih (ker ima recimo kaksen sorodnik tovrstno dejavnost), pa nas zagotovo ne bi spraseval tukaj banalnih reci.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
a13misko Član

|
Objavljeno: Pet Dec 23, 2005 1:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem za tisto zgoraj! Za orodje sem pa rekel zato ker je moj stric avtoklepar in mislim dabi mogel imeti orodje! Al pa nima
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vizzzi Član

Pridružen-a: Tor 29 Apr 2003 14:37 Prispevkov: 45 Aktiv.: 0.19 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Dec 23, 2005 2:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ohišje za svoj usmernik sem si izdelal sam, ker niti ni potrebno veliko časa, če le imaš na voljo vsa potrebna orodja. V izdelavi imam še V/A meter in ko bo ta gotov, bom dal ohišje eloksirati.
Aluminij sem kupil v Metalki, zraven štadiona za bežigradom, mislim da je tam najugodneje, pa še manjše kose ti ga odreže, za razliko od merkurja.
Mislim pa da pridel 1kg okoli 1kSIT, samo nisem čisto siguren, ker je že kar nekaj časa, odkar sem kupoval.
@Frenki: Nevem pa kaj je narobe, če ga zanima koliko stane aluminij in kje ga lahko kupi! Kupiti se ga da na več različnih mestih, cene so različne, zato se mi zdi to vprašanje popolnoma smiselno!
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
9.85 KB |
Pogledana: |
5436 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
11.44 KB |
Pogledana: |
5436 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.43 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pet Dec 23, 2005 3:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
vizzzi je napisal/a: |
@Frenki: Nevem pa kaj je narobe, če ga zanima koliko stane aluminij in kje ga lahko kupi! Kupiti se ga da na več različnih mestih, cene so različne, zato se mi zdi to vprašanje popolnoma smiselno! |
Nič ni narobe! Naj odpre temo "Koliko stane 1m2 aluminija?" in komur se da pisat cenike gor, da bo podpiral njegovo ležernost naj to počne. Napisali so mu vire in samo telefon je potrebno vzet v roke, pa bo dobil hiter odgovor.
Mislim pa, da vsake teme (konkretno naslov te je "Izdelava ohišja za usmernik!") ni potrebno posvinjat z neko trenutno ceno, ki je lahko že jutri drugačna. Zato se mi zdi to vprašanje v tej temi popolnoma nesmiselno.
Lp, Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|