www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Iščem zmogljiv akumulator?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sonyx
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Okt 2007 10:27
Aktiv.: 2.10
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 16, 2010 12:12 pm    Naslov sporočila:  Iščem zmogljiv akumulator? Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Ker sem na vašem forumu našel že veliko uporabnih nasvetov vas prosim, če mi lahko pomagate še pri naslednji težavi. Iščem akumulator, ki naj nebi bil avtomobilski ampak mogoče Pb 12v ali pa kakšen Nikel-Cadmi. Da bi zdržal vsaj 4 ure. Na njega pa bi imel priklopljen pretvornik iz enosmerne 12v na izmenično 220v. Na katerega bi bil priklopljen elektromotor moči 60W. Za akumolator bi tudi potreboval ustrezen polnilec, ki bi ta akumulator polnil. Vezje za polnilec si lahko izdelam sam potreboval bi samo ustrezen načrt. Ali pa če se že kje z vsem tem da kupiti v sloveniji.

Potreboval bi:
- ustrezen akumulator
- ustrezen polnilec zanj (načrt)

Že v naprej najlepša hvala za vse predloge.

LP Danilo
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.20
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 16, 2010 12:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmmm glede kapacitete akuja:
Tok porabnika (A) x čas uporabe (H) = min. kapaciteta (brez rezerve)

Moč porabnika si navedel 60W, k temu prištej kaj pa vem kake 30% izgube v inverterju.

(60W*1,3)/12V * 4h = 26Ah

Sem se zmotil in popravljeno.

Nazadnje urejal/a Peter123 Pon Avg 16, 2010 1:21 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.95

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 16, 2010 12:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če to rabiš za zasilno napajanje je skoraj boljše kupiti en preprost UPS.
Razsmernike za v avto dobiš pa v vsaki trgovini.
Nazaj na vrh
forest70
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00
Aktiv.: 2.85
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 16, 2010 12:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Peter123 je napisal/a:
Hmmm glede kapacitete akuja:
Porabnik (W) x čas uporabe (H) = min. kapaciteta (brez rezerve)

Moč porabnika si navedel 60W, k temu prištej kaj pa vem kake 30% izgube v inverterju.

60W*1,3 * 4h = 312Ah

Hmm lahke varjante ni! Tole je že aku za tovornjake.
Razen če sem se kje zmotil???

Hm ta izračun !
60W/12V = 5A
5A * 4h = 20Ah + 30% izgub na konverterju = 26 Ah
LP
Nazaj na vrh
audiox
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13
Aktiv.: 4.79
Kraj: Metlika

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 16, 2010 12:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem kaj bo počel ta motor. Mogoče je varianta agregat. Agregati majhnih moči niso dragi, izhod je 220v, poraba majhna...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.20
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 16, 2010 1:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@ forest70
grrrrr ja bedasta od mene.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.17
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 16, 2010 1:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Edit: sem predolgo časa pisal, ste že odkrili napako)

60W+ 30%za izgube = 78W, zaokrožimo na 80W.

Pri 12V, 80W pomeni (zaokroženo na gor) = 7A

Pri 4. urah delovanja teh 7A nanese 28Ah

Za naprej pa manjka podatek, kolikšna bo najnižja temperatura akumulatorja, ampak ocena čez palec nanese, da rabiš stacionarni akumulator, ki ima kapaciteto 65Ah.

Kako izračunati točno, je opisano spodnji povezavi:

http://wiki.xtronics.com/index.php/Sealed_Lead_Acid_Battery_Applications#Choosing_Battery_Capacity

Poleg tega ne vemo ali je teh 60W moč, ki jo motor vleče iz omrežja (npr obtočna črpalka), ali je to moč, ki jo motor zmore na osi, saj je potem potrebno upoštevati še izkoristek motorja in posledično rabiš še večji akumulator.

Mimogrede, že imaš pretvornik? Če ga nimaš, je mogoče bolj smiselno uporabiti 24V, saj to pomeni manjše tokove iz akumulatorjev in posledično nekoliko nižje izgube.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sonyx
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Okt 2007 10:27
Aktiv.: 2.10
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 16, 2010 9:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo! Hvala za odgovore. Mal sem se še pozanimal kaj naj bi ta motor bil in so mi rekli, da je to nekakšna črpalka in bi radi imeli pocen in zanesljivo napajanje ob morebitnem izpadu elektrike. LP Danilo
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
sebastjan.kamensek
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Aktiv.: 4.99
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 17, 2010 9:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi na tvojem mestu vgradil čisto klasičen avtomobilski akomulator in ustrezno elektroniko za polnenje in vzdrževanje akomulatorja. Če bi rad še večjo zanesljivost je pravi odgovor zate gel akomulator, vendar so dražji. Za polnenje pa kaj takega klik

l.p.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.60
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 17, 2010 9:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NE avtomobilski in ne gel akumulator. Zakaj? ker avtomobilski ni namenjen globljim praznjenjem, potrebe za gel akumulatorjem pa ni in je predrag.

Odločiš se za večnamensko baterijo (akumulator) ki je po lastnostih zelo podobna trakcijski in dovoljuje bolj globoka praznjenja, saj so taki akumulatorji namenjeni za solarne sisteme, za pogone električnih vozičkov (invalidski vozički, mali akumulatorski delovni stroji: sesalci v trgovinah... ) za večje čolne z bivalnim prostorom, ...

Cena takega večnamenskega akumulatorja je nekje med startnim in gel akumulatorjem, če pogledaš domač proizvod je to akumulator TAB motion, ki se v solarnih sistemih obnese zelo dobro.

sebastjan.kamensek
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Aktiv.: 4.99
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 17, 2010 9:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja res je avtomobilski je bolj občutljiv kar se tega tiče. Po premisleku sem pomislil še na eno stvar. UPS? Čeprav je zanimivo, ko sem pred časom iskal nadomestno baterijo za moj ups, ima notri svinčeno kislinsko baterijo -> avtomobilski akomulator, kar me je takrat kar fasciniralo. Res pa je, da ta ups poskrbi samo za 2 min napajanje, da se shranijo podatki in se zaustavi sistem. Vem pa da obstajajo tudi taki, ki držijo sisteme pokonci cele ure ampak ne vem kakšne baterije imajo vgrajene.

l.p.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.17
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 17, 2010 9:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V malih UPS (tudi takih, ki običajne PC s pripadajočo periferijo držijo pokonci uro ali več), so največkrat Pb gel akumulatorji, v večjih postrojenjih pa kislinski, saj je njihovo vzdrževanje lažje. življenska doba pa bistveno daljša.

Kislinski akumulator pa ni samo štartni, so tudi trakcijski in stacionarni. Ločijo se v grobem po debelini in številu plošč in gostoti kisline.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 4 dni