|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Heksus Neznanec

Pridružen-a: Sre 04 Avg 2010 10:22 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02 Kraj: Dolina Šentflorjanska
|
Objavljeno: Čet Avg 12, 2010 11:46 am Naslov sporočila: Generacija svetlobe v spektru od 350-800nm |
|
|
Na uporabnike forume se obračam glede opreme za generacijo svetlobe v vidnem spektru in za njeno zaznavanje. Sam nisem iz "elektro" sveta zato se že v naprej opravičujem, če se bo katero vprašanje zdelo samoumevno.
Gre za to, da iščem napravo, ki bi bila zmožna generacije svetlobe v vidnem spektru in sicer v ozkih intervalih valovne dolžine. In sicer, da bi bilo mogoče izvor nastaviti, da bi oddajal svetlobo le v 20nm ali manj širokem intervalu. Torej pri prvi nastavitvi 350-370nm, nato 400-420nm in tako naprej do 780-800nm. Intervali so seveda lahko tudi ožji, da bi bili širši pa ni pretirano priporočljivo.
V preteklosti sem na enem seminarju, pri katerem je svoj prispevek predstavljal tudi Dr. Marko Jankovec s FE Lj. zasledil, da na FE uporabljajo takšno napravo in torej predvidevam, da jo je mogoče kupiti. Če ima kdo kaj informacij, kje bi bilo mogoče takšno napravo kupiti, bi vsekakor bil hvaležen.
Prav tako predvidevam, da je mogoče kaj takšnega tudi izdelati s pomočjo diod, ki sevajo svetlobo pri točno določeni valovni dolžini. Ali pa morda s primernimi filtri. Če se kdo bolje spozna na to področje, kako kaj takšnega izdelati in kje kupiti material bom tudi vsekakor hvaležen za vse informacije.
Naslednje področje pa je merjenje teh velličin. Na začetku bi rad opozoril, da me ne zanima kako to svetlobo dojema naše oko, ampak me zanima svetloba v klasičnem smislu. Enote torej W/sr in W/m2 in Lumni ter Luxi. Kakšen senzor bi bilo najbolje uporabiti, za svetlobo v spektru od 350-800nm, kje ga kupiti ter ostale splošne informacije.
Vse omenjeno se bo uporabljajo za merjenje absorpcije svetlobe v binarnih tekočinah in vplivov surfactantov v tekočini. Vse skupaj še v povezavi s temperaturnimi spremembam, kar pa presega moje poizvedovanje v zvezi z generacijo in detektcijo svetlobe. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.01 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Čet Avg 12, 2010 12:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče za pomoč.
Ključne besede:
Monokromator za izvor svetlobe zelo ozke pasovne širine (skoraj zvezna izbira valovne dolžine)
Spektrofotometer za merjenje jakosti svetlobe. Recimo od: http://www.oceanoptics.com/ (Enega uporabljamo mi za merjenje valovne dolžine laserja) Vhod je preko optičnega fibra, za delo rabiš PC, izriše pa spektralno porazdelitev svetlobe nekje od 300-1200nm (tole pišem na pamet) _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.80 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Čet Avg 12, 2010 12:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
http://www.camspec.co.uk/ , mi uporrabljamo M-501
izdelati bi se ga načelno dalo vendar
- ni receptov (kaj paše skupaj kaj ne optika, elektronika ,svetloba)
- optika ( različne leče spuščajo skozi določene valovne dolžin)
- izvor svetlobe ( ledice imajo dokaj konstantno valovno dolžino če so namenjene
za to smer in so tudi ustrezno hlajene in montirane)
- senzorji ?
težko je imeti en švicarski nožek za vso svetlobo
ceno pa naredi tudi ostali instrumentarij npr kivete , pumpa... sicer je vse opcija ampak.. _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.97
|
Objavljeno: Čet Avg 12, 2010 2:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
En močan vir svetlobe - 500W reflektor in prizma s katero to svetlobo razkolješ, nato še ustrezno zaslonko in se šetaš po spektru kakor ti paše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

|
Objavljeno: Čet Avg 12, 2010 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
to je dobro samo kot učni pripomoček v šoli
sicer pa ja - tako načelno dela spektroskop _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Heksus Neznanec

Pridružen-a: Sre 04 Avg 2010 10:22 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02 Kraj: Dolina Šentflorjanska
|
Objavljeno: Pet Avg 13, 2010 9:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Najlepša hvala za kopico uporabnih informacij in nasvetov.
Bi pa zastavil še eno dodatno vprašanje. Z lahkoto se da najdit instrumente, ki podajajo moč svetlobe v Lux-ih, torej uravnoteženo glede na občutljivost našega očesa. Me pa zanima ali morda kdo pozna kakšno podjetje, ki prodaja senzorje, ki bi podajali W ali W/m2? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkezmah Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30 Prispevkov: 220 Aktiv.: 1.10 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Avg 13, 2010 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Glede na to, da je kar široko zastavljeno vprašanje začnimo na začetku:
Naprava, ki bo lahko nastavljala svetlobo v intervalu valovnih dolžin - manjka ključen podatek - kakšen je dovoljena širina spektra optičnega vira???
Če se želiš SPREHAJATI po spektru širine samo 20 nm domnevam, da mora biti širina spektra vira veliko ožja, to pa več ni tako enostavno.
Rešitev je tunable laser source, našel ga bo google, cene pa so vrtoglave. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkezmah Član

|
Objavljeno: Pet Avg 13, 2010 10:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Priznam, sem komaj sedaj do konca prebral cel post.
Če želiš meriti absorpcijo v tekočinah v odvisnosti od valovne dolžine se mi zdi veliko bolj smiselno uporabiti optični vir s širokim spektrom, nato pa s spektrometrom izmeriš moč katerih valovnih dolžin se je zmanjšala...
Spreminjanje valovne dolžine vira in merjenje z enostavnim detektorjem kot si opisal je definitivno (če sem prav razumel kaj bi rad dosegel, seveda) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Heksus Neznanec

|
Objavljeno: Pet Avg 13, 2010 10:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da sem v prvem postu napisal, da bi se rad sprehajal v sprektru od 350nm do 800nm. In kot sedaj vidim ni problem nastavljati monokromator tudi na 0.2nm natančno.
Na drugi strani pa bi seveda rad pobiral to svetlobo na senzorju in potem primerjal absorpcijo svetlobe različnih vzorcev. Enega bi seveda postavil za standard.
Za opremo načeloma ne bi rad porabil več kot 3500€. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
snow Član

Pridružen-a: Tor 27 Dec 2005 14:02 Prispevkov: 341 Aktiv.: 1.44 Kraj: Ljubljana || Velenje
|
Objavljeno: Sob Avg 14, 2010 10:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče malo pogledaš za spektrometre od Hamamatsu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.66 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Avg 15, 2010 12:47 am Naslov sporočila: |
|
|
mkezmah je napisal/a: |
... uporabiti optični vir s širokim spektrom, nato pa s spektrometrom izmeriš moč katerih valovnih dolžin se je zmanjšala... |
Tole zna biti precej cenejša varianta - filtriranje na detektorju namesto filtriranja / nastavljanja izvora. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Heksus Neznanec

|
Objavljeno: Tor Avg 17, 2010 12:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta predlog je dal tudi meni mislit, tako da moram se še malo poglobit in se bom potem odločil.
Kje pa je najlažje v Sloveniji priti do te opreme. To me zanima predvsem zato, ker je bo del sofinanciran in bi zato nabava iz tujine verjetno bila kasneje problem. Oziroma bi bile obrazložitve verjetno predolge. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkezmah Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 502 dni