|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
JuRiii Član

Pridružen-a: Sob 06 Mar 2010 18:29 Prispevkov: 117 Aktiv.: 0.63 Kraj: Leskovec-Slov. Bistrica
|
Objavljeno: Pon Avg 30, 2010 7:12 pm Naslov sporočila: Dalinsko odpiranje vrat na dvorišču in garaže |
|
|
Zanima me če kdo ve za kako poceni varjanto elektronike za dalinsko odpiranje in zapiranje vrat na dvorišču in garažnih vrat da bi bilo na enem dalincu. Nekaj sem videl v obiju ko lahko z dalincem vklaplas vticnice bi bilo super samo tisti dalinec je kr vlki pa ma 4 porte ko jih vbistvu 2eh nerabim. Če iam kdo kakšno idejo ali ki kaj bi proso za pomoč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.83 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pon Avg 30, 2010 7:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ti potrebuješ 4-kanalni sprejemnik in daljinec.
Se dobi poceni v ličnem ohišju. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.57 Kraj: Vremska Dolina
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 12:14 am Naslov sporočila: |
|
|
KLIK
KLIK _________________ Slabih pilotov ni. So dobri ali pokojni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sscott Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11 Prispevkov: 1133 Aktiv.: 5.82 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 5:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Hmm
časi navadne kode so mimo. Za dvoriščna vrata bi še šlo, za garažna pa odpade.
Imam univerzalni daljinček, ki skopira navaden daljinec v dveh sekundah. Se pravi, so vrata, kot bi bila odklenjena.
Predlagam sprejemnik in oddajnik z rooling kodo (spreminjajočo kodo). Vsakič ko pritisneš na tipko, se koda zamenja po zelo zapletenem algoritmu.
Če te zanima profi varianta, imam še nekaj sprejemnikov in oddajnikov narejenih s čipom HCS301 in HCS512. Preberi si pdf na microchip-ovi strani.
LP Mare |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 6:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva ni tako enostavna, kot je samo odpiranje in zapiranje. Kaj pa varnost? rabiš priklopit fotocelice, pri garažnih vratih rabiš vsaj fotocelice, čeprav imajo avtomati večinoma namesto tega tokovni senzor. Zadeva bo že mogoče delala tudi na 4 kanalni sprejemnik. AMPAK! Prvič ko se kaj zgodi, bodo možje postave vprašali po tem. V tujini je celo obvezna utripajoča lučka, pri nas (še) ne.
Zadevo je mogoče relativno enostavno narediti z enim AVR-jem in ENOkanalnim sprejemnikom. Rabiš dva enokanalna sprejemnika (ker dvomim da imaš povezavo med drsnimi in garažnimi vrati) ter DVOkanalni daljinec. Ista tipka odpira-ustavi-zapira-ustavi ena vrata.
Sploh nisi dobro razložil, kaj rabiš. imaš že kakšnem motorje montirane ? Rabiš samo elektroniko ali komplet vse? Za komplet si lahko ogledaš recimo www.g-ogrinc.si . Tam je tudi cenik zadev. Ni najcenejši ampak jaz na cenene a-la bau*aus variante ne bi šel. Ni toliko ceneje, kot imaš lahko potem probleme...
Scott-->res je, obstajajo taki daljinci. No, kot prvo rabiš imeti ORIGINAL. Ti pa jaz odprem brez takega daljinca vrata v 5 do 10 minutah. Rabim samo enak tip daljinca kot je avtomatika in izvijaček. Potem po binarnem sistemu od 0 do 1024.
Stranaboy-->s temi v povezavah bo treba držati tipko daljinca vse dokler se vrata ne odpro do konca. Baterija bo držala dva tedna...s tem da tak sistem nima smisla. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sscott Član

|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 8:45 am Naslov sporočila: |
|
|
kolikor sem ga jaz zastopil ima 2 ločena sistema in zato tudi 2 daljinca.
enega za drsna, enega za garažna vrata. Sedaj bi to rad združil.
Pomaga ti le 2x sprejemnik in 2 kanalni daljinec
LP Mare |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 8:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Če je tako, potem rabi samo EN sprejemnik in druge daljince. Zakaj menjati oba? Če imaš dve različni firmi, vprašaš pri obeh koliko stane dodatni sprejemnik in oddajnik ter potem kupiš tam, kjer je cenejši. Dodatni sprejemnik montiraš na obstoječ pogon in s tem delujejo vsi stari daljinci in tudi novi. Dostikrat sta na daljincu dve tipki, kar je dovolj za krmiljenje dveh vrat, torej je že samo en sprejemnik dovolj. Žal pa različne firme med seboj niso kompatibilne, zato ostane na voljo originalni sprejemnik. Daljince je možno uporabiti univerzalne ter jih naučiti, vendar je obvezno treba najprej kupiti ENEGA in ga malo testirati. V preteklosti sem imel namreč dosti slabih izkušenj s takimi univerzalci. slabo vlečejo, "pozabijo" kodo itd...original je le original. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3366 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 9:15 am Naslov sporočila: |
|
|
sscott je napisal/a: |
kolikor sem ga jaz zastopil ima 2 ločena sistema in zato tudi 2 daljinca.
enega za drsna, enega za garažna vrata. Sedaj bi to rad združil.
Pomaga ti le 2x sprejemnik in 2 kanalni daljinec
LP Mare |
Prvo, rolling koda je nujnost. Taka odločitev potegne za seboj drugo odločitev, da morata biti sprejemnika za garažna vrata in dvoriščna vrata istega proizvajalca - isti tajni logaritem izračunavanja kode. Potrebuješ za vsaka vrata en sprejemnik. Lahko upravljaš obe vrati z enim oddajnikom, ki ima več tipk.
Potem pa po posebnem postopku 'pariš' en sprejemnik z eno tipko, drug sprejemik z drugo tipko istega daljinca.
V praksi poznamo ključavnice, ki se odpirajo z ključem, ki ima določeno kombinacijo. Take ključe lahko kopiramo.
Pri rolling kodi ima vsak ključ svojo edinstveno kombinacijo in dva nista enaka. Ključavnica ( = sprejemnik) pa je tako narejena, da si naredi seznam ključev, na katere naj bi reagirala, druge kode ignorira. Šele potem ko je sprejemnik seznanjen s ključi, je zadeva uporabna. Postopek seznanjanja je opisan v navodilih, a zahteva fizični pristop do sprejemnika, tako, da se to 'od daleč' ne da narediti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 10:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Teoretično se strinjam s tabo. V 12 letni praksi pa še nisem doživel "vloma" v navaden sistem z 12 bitno kodo, pa sem jih zmontiral kar nekaj. Noben ne bo šel razbijat kode, vsak raje zlomi cilinder, okno... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JuRiii Član

Pridružen-a: Sob 06 Mar 2010 18:29 Prispevkov: 117 Aktiv.: 0.63 Kraj: Leskovec-Slov. Bistrica
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 10:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Vbistvu je v fazi grajenja. Drsna vrata pridejo na en motor pa zajlo. Garažna vrata pa podobno vbistvu vse domače izdelave. Za varnost pa pomojem nebi kaj kompliciral no nwm zaj kak so kaj vaše izkušnje z tem samo po mojem nebi blo potrebno menjavanja kod ali kaj podobnega. Drugače pa eniga pitbula pa je toto. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.78
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 12:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
vilko je napisal/a: |
Prvo, rolling koda je nujnost.... |
Roling koda je zame ena velika neumnost. To je le tržna niša, s katerim proizvajalci reklamiranjo "sigurnost" svojega izdelka. Koliko je sigurno beri recimo kaj sem napisal tukaj.
Prestrezanje RF signala še zdaleč ni tako enostavno kot se sliši. Če je ta le malenkost kodiran je tole brez posebne opreme skoraj nemogoče. Recimo svoj čas sem naredil kar nekaj daljinčkov z znanim koderjem/dekoderjem MC145026 ter NC145027. (mimogrede - z omenjenimi čipi se najde v uporabi na tisoče daljinskih komand) Že samo uglaševanje na mizi, kjer sem imel sprejemnik ter oddajnik mi je vzelo veliko časa. To ni le koda, katerih je lahko 19,683 ampak tudi uglasitev frekvence. (Vilko kot zagovornika roll kode te izzovem, da prestrežeš ter narediš klona oddajnik-a tako da "prestrežeš" signal)
P.S.
Edina morda pozitvna stvar pri roll kodi je pred vsem v prid proizvajalcu. Klona je precej težje narediti, če prav napravo dobiš v roke. Je potrebno kupiti orginal. Zaradi tega sami proizvajalci to tudi dostikrat omenijo. Recimo pred časom sem tak primer zasledil pri enemu daljincu za rampo. V njem je bil sicer en PIC. Glede na to, da le ta ni imel eeproma ter se je s tipko odklapljal od napajanja je bilo jasno, da je to le blef.
Če je govor o sigurnosti daljinske komande v stilu varnosti (razne deljinkse komande na strojih) pa mora biti komunikacija dvosmerna. Recimo kaj takega. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sscott Član

|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 1:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rooling koda je zelo zapleten algoritem spreminjanja kode. Nikoli v življenski dobi daljinca se koda ne ponovi. Res pa obstaja kar nekaj kvazi rooling kod. Microchip je razvil družino čipov HCS, ki delajo tako kot je treba. Ker pa je kodiranje bolj zapleteno, je problem tudi pri sprejemu in dekodiranju daljincev. Res pa, da se z daljincem izven dometa ni priporočljivo igrat, saj lahko zgubi sinhronizacijo s sprejemnikom.
Sam se že kar nekaj časa ukvarjam s sprejemniki in oddajniki in sem že videl vse živo. rooling koda, ki se sploh ne spreminja, rooling koda, ki pride po desetih pritiskih naokrog, daljinec za vrata brez kodiranja (samo pwm).....
Če potrebuješ komplet elektroniko, pa ti tak sprejemnik ne pomaga.
Če te zanima elektronika za motor z možnostjo priklopa stikal in fotocelice, mi napiši ZS, pa ti pošljem na mail več o tem.
Silvo: Imam daljinček, ki lahko posname frekvenco in kodo v času 2 sek. Res da mora biti original daljinec v oddaljenosti 10cm, ampak z predelavo daljinca bi lahko doseg naredil na par metrov, kar je dovolj. Lahko pa ti tudi nekdo zmakne ključe za 1 minuto in je to to. Rooling koda je super, če je taprava spreminjajoča koda.
LP Mare |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 2:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še vedno ostaja dejstvo, da se prav NOBEN ne bo ukvarjal s tem. Vlomilci vlomijo popolnoma drugod, ne pri garažnih vratih. Imel sem že primer, ko so vlomili v hišo (preko strešnega okna), prišli v garažo, nekaj čarali okoli avta (S600), garažnih vrat niso odprli, čeprav je bil daljinec v avtu, niti ga niso ukradli(ne avta, ne daljinca). Pa jih ni noben presenetil, da bi morali na hitro zaključiti...
Rolling koda zna biti problem prav tu, kot pravi sscott - vedno obstaja možnost da enkrat ne bo delal, če si se preveč igral z njim izven dometa. Poleg tega recimo crkne sprejemnik - največkrat moraš ob menjavi sprejemnika ponovno vnesti VSE oddajnike, ki pa zna biti problem, saj vedno manjka vsaj eden...no, nekateri imajo za to namenske čipe (eeprome), ampak ne vsi, pa tudi tisti eepromi se ob udaru strele včasih tudi brišejo... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.78
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 3:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Delovanje rolling kode dobro poznam. Novejši sistemi uporabljajo dvosmerno komunikacijo kar preprečuje da bi koda "ušla" , če se pritiska na daljinca, ko je izven dosega. Če se ne motim, to uporablja tudi novejši sistem centralnega zaklepanja WV pa še nekaterih avtomobilskih znamk. (domnevam, da imam tudi sam na Swiftu, ki ima ststem odpiranja ter vžiga brez ključa - daljinčka moram imeti le pri sebi)
In v čem je dejanska smiselnost roll kode? Varnosti? Nikakor ne. Obstaja 100 in en način kako vlomiti recimo v avto. Če se uporabi kamen, ne pomaga nobena roll koda.
Kot sem že napisal glavna poanta roll kode je precej težko dupliciranje daljincev. To je voda na mlin pred vsem proizvajavcem naprav. Zelo podobna nesmiselna pogruntavščina kot koda za zaklep avtoradia. Težavo z tem ima pred vsem uporabnik, če kode nima oz. jo pozabi. Tat, ki bi tak radio ukradel si sicer z njim ne more kaj dosti pomagat, a vrnil ga sigurno ne bo. Oškodovanec pa bo vseeno ostal brez njega...
PS.
Recimo tukaj na forumu smo po večini elektroniki, a mislim da bi morda našel dva ali tri, ki bi imeli opremo ter znanje, da bi prestregli kodo, ki bi bila kodirana recimo z zgoraj omenjenim MC145026. Osebno imam kar dosti opreme, pa tudi kar precej znanja z področja digitalne elektronike (AVR,PIC, assembler) manjka pa mi oprema ter znanje s področja VF, tako da sam ne sodim zraven. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.88 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 4:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
...... te izzovem, da prestrežeš ter narediš klona oddajnik-a tako da "prestrežeš" signal |
A to upaš tudi meni ?
Kakorkoli je s tem precej preveč dela, da bi se zgolj igral.
Se pa da predvsem pri rampah za parkirišča tak daljinec dokaj dobro vnovčit. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni