Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kvizko Član

Pridružen-a: Čet 08 Okt 2009 20:58 Prispevkov: 381 Aktiv.: 1.99 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 6:32 pm Naslov sporočila: Izdelava tiskanega vezja |
|
|
Vem da je bilo na to temo že veliko napisanega vendar da ne bom daleč nazaj iskal bi jo še enkrat načel. In sicer me zanima postopek s tonerjem. Na you tubu sem kar nekaj videov pogledal, me pa zanima kako vi (tisti ki delate s tem postopkom) strežete tej zadevi. En je imel na videu "foto papir za lasere"...danes sem malo iskal po Mariboru ta papir pa so me samo bledo gledali  _________________ LED je prihodnost! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.97 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.69 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 8:34 pm Naslov sporočila: Re: Izdelava tiskanega vezja |
|
|
kvizko je napisal/a: |
Vem da je bilo na to temo že veliko napisanega vendar da ne bom daleč nazaj iskal bi jo še enkrat načel. In sicer me zanima postopek s tonerjem. Na you tubu sem kar nekaj videov pogledal, me pa zanima kako vi (tisti ki delate s tem postopkom) strežete tej zadevi. En je imel na videu "foto papir za lasere"...danes sem malo iskal po Mariboru ta papir pa so me samo bledo gledali  |
To je navaden foto papir in nič drugega, cenejša varianta tega pa so beli ostanki z natisnjeno mrežo od folije za zavijanje zvezkov in knjig. Kot so priporočali je najprej treba zadevo dobro sprintati, nato pa še čim bolje zlikati da se res vse primejo na baker. Za odstranjevanje priporočajo namakanje v zadosti topli vodi(se pravi da je pri odstranitvi papirja še malo topla) najmanj četrt ure, potem zadevo samo potreseš in bi moralo odstopiti. Drugače je če uporabljaš reklamni papir, kjer boš moral malenkost čistiti s krtačko (seveda nežno). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13 Prispevkov: 906 Aktiv.: 4.79 Kraj: Metlika
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 8:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Malo je potrebno poiskati.
Tukaj je predelava
Tukaj pa je napisano vse ostalo. |
Tukaj je 66 strani nečesa + predelave.
Še zdaj ne vem točno kako se to dela. Kaj če bi nekdo v dveh stavkih to razložil. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.53 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 9:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
No bom pa jaz.
Predelava:
Zaradi hitrejšega prenosa (manjkrat skozi plastifikator) je smotrno plastifikator predelati in sicer tako, da se mu z zamenjavo termostata dvigne temperaturo na približno 180°C.
Postopek:
Najprej ploščo očistimo z gobico Vileda Glitzi, jaz to ponavadi naredim pod toplo vodo. Ploščo se nato osuši. Nato z laserskim tiskalnikom na povoščen reklamni papir natisnemo predlogo tiskanega vezja, ki pa mora biti zrcaljena. Natisnjeno predlogo nato z lepilnim trakom na robovih nalepimo na očiščeni ploščo za TIV in v kolikor je plastifikator predelan le to spustimo skozenj približno 5x. Počakamo, da se ohladi in položimo v mlačno vodo v katero prej dodamo kanček čistilnega detergenta. Po približno 5 minutah ploščico vzamemo ven in pod tekočo mlačno vodo pazljivo odstranimo papir in vezje je tako pripravljeno na jedkanje.
Bom si poskusil vzeti čas pa ko bom delal naslednje vezje posnel en video tutorial step by step. Moja predelava plastifikatorja pa je že opisana v eni izmed tem. Cilj moje predelave pa je bil, da lahko plastifikator kljub predelavi služi prvotnemu namenu. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.88 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predelava _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.33 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na približno kateri temperaturi je prenos tonerja najboljši? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.53 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 9:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
MarkoM je napisal/a: |
Na približno kateri temperaturi je prenos tonerja najboljši? |
Ja to je odvisno od tonerja. Mislim, da mora 180°C zadostovati. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.88 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 9:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno od tipa printerja, oziroma tonerja. Toner za hp1020 se meni najlepše obnese pri 180 °C. in 6 do 7 x skozi. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.97 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Tor Avg 31, 2010 10:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj pa ne vem, a sem jaz blesav, ali nekaj ni vredu?
"KLIKNI ME, DAJ NO, KLIKNI ME!"
Prvi link v originalnem postu o predelavi. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvizko Član

Pridružen-a: Čet 08 Okt 2009 20:58 Prispevkov: 381 Aktiv.: 1.99 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Sep 01, 2010 11:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala s55m...ni se treba razburjat....za tebe je mogoče 5 min. iskanja, jaz sem malo več klikal vendar na nobenem video ni bilo tako nazorno prikazano kot je na tem. Sedaj lahko sam poskusim....pa še enkrat hvala za trud  _________________ LED je prihodnost! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

|
Objavljeno: Sre Sep 01, 2010 11:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Saj se ne razburjam (no ja, malo se res ), ampak google, iskalnik na forumu in pa pozorno branje prišparajo veliko našega dragocenega časa  _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|