www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

RS232 - termometer - test
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja PIC-a v Assembler-ju
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 27, 2005 1:45 pm    Naslov sporočila:  RS232 - termometer - test Odgovori s citatom

Pravzaprav sem tole na hitro spisal, tako, da sem preiskusil, če moj hardware dela. Pravzaprav gre za
proteusov adapter RS232 <->TTL. Komunikacija v mojem primeru je le enosmerna. Pic pošilja informacijo o izmerjeni temperaturi s senzorjem DS1820 na serijski port, kjer podatke prestreza bray-ev terminalski program.
Hardwera pravzaprav ni. Uporabil sem PIC16F628 z internim 4Mhz oscilatorjem. Vse skupaj sem vtaknnil na testno ploščo. Na RA3 je vhod senzorja (potrebno je še dati 2k pullup upor) Izhod na adapter RS232 <-> TTL je z RB2.

V prilogi ASM.

rs232_2.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  rs232_2.zip
 Velikost datoteke:  2.54 KB
 Downloadano:  55 krat

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
snow
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Dec 2005 14:02
Aktiv.: 1.44
Kraj: Ljubljana || Velenje

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 28, 2005 1:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepo.

Me pa zanima a tisti napis "www.elektronik.si..." pošlje tudi pic ali si to vpisal nekje v tem br@yevem programu?
Nazaj na vrh
gnioco
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Jan 2004 11:35
Aktiv.: 0.36
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 28, 2005 3:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To vse pošlje pic..vse kaj imaš v oknu "receive".
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 28, 2005 11:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot je napisal "gnioco" vse pošilja pic.

Sicer to ni kaka posebna "umetnost". Karakter po karakter pošilja tale procedura, ki vpisuje v TXREG register

Koda:

NAPIS1            ;izpis 1.vrstice
   movf STEVEC,W      ;
   call TABELA1
   movwf TMP      
   movf TMP,f      ;konec tabele oznacujem z 0
   btfsc STATUS,Z      ;je tabele konec?
   goto NAPIS2      ;da
   movwf TXREG      ;ne posljem
   call CAKAJ      ;cakam da je posiljanja konec
   incf STEVEC,f      ;povecam stevec
   goto NAPIS1

Vsebino te tabele:
Koda:

TABELA1
   addwf PCL,f
   DT "www.elektronik.si - forum o elektroniki in racunalnistvu ",.13,0

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 28, 2005 6:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dodan še test kumunikacije v drugo smer. Dodal sem še LCD. V zgornji vrstici kaže temperaturo. Istočasno jo prikazuje tudi terminalski program. Z vnosi preko istega programa pa lahko "kracate" po spodnji vrstici displeja. V prilogi primer testnega ASM-ja. Na hitro pa sem tudi narisal vezalni načrt.

PS
Če bo slučajno kdo poskušal:
Hitrost v tem primeru je 19200

rs232.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  rs232.zip
 Velikost datoteke:  16.92 KB
 Downloadano:  42 krat

gnioco
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 29, 2005 12:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšna pa je največja dolžina kabla na katerem imamo te senzorje(ds1820)...danes sem preizkušal...na 4 m dolgem kablu je kazalo 2°C več... Question Uporabil sem kar mrežni kabel...
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 29, 2005 10:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DS1820 je digitalni senzor in edini razlog, da ti je kazal več je, da je bila temperatura višja!!
Preberi in preveri še CRC pa boš videl, če je prišlo do napake pri prenosu!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
gnioco
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 29, 2005 2:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NeoTO je napisal/a:
DS1820 je digitalni senzor in edini razlog, da ti je kazal več je, da je bila temperatura višja!!
Preberi in preveri še CRC pa boš videl, če je prišlo do napake pri prenosu!

Ja to tudi meni ni jasno...vendar sem imel 2 senzorja, enega na protobordu, drugega na kablu. Oba pa sem dal na isto mesto(tistega na kablu sem približal k protobordu--in ta na kablu je kazal +2°C)Sem mislil da je kaj z senzorjem narobe...ni,poskusil sem dati oba na protobord(brez kabla) in sta kazala enako.. Question
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.72
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 29, 2005 2:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tašna zadevica pri meni že kar dolgo deluje....
http://www.aljaz.info/elektro/ow_term/index.html

res pa sem imel probleme s kabli - pri dolžini večji od 3 metrov so bili podatki že popolnoma napačni - ampak samo, ko senzorje naslavljam z ROM-om. Po naslavljanju izbran senzor nekako "pozabi", da je bil izbran in ne pošlje rezultatov Rolling Eyes

S tem se nisem preveč ukvarjal - poskusil sem z aktivnim pull-up "uporom", kot je to priporočeno v dokumentaciji - pa ni bilo razlike. Pa se nisem preveč sekiral in sem pustil krajše kable. In dela.

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 29, 2005 2:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Edina morebitna razlaga so morebitne motnje napajanja. Sam sem z omenjenimi senzorji kar precej delal. Tudi na povezavi nekaj 10m delajo normalno. Sam sem običajno uporabil terminalski kabel z opletom. Nekoč sem imel sicer en čuden primer - očitno je bil defekten senzor. Razvijal sem eno zadevo, ki bo obratovala v močno onesnaženem elektromagnetnem okolju. Senzor sem dal na nekaj metrov dolg čisto običajen kabel 3x0.75 (kabel za podaljšek). Povzročal sem vsemogoče motnje. (kontaktor, elektromotor ...) Kar naenkrat (večkrat) se je zgodilo, da ni bilo povratne informacije, o prisotnosti senzorja oz. o koncu meritve. Ko sem vezje izključil ter ga ponovno vključil se je senzor "pobral". A kazal je neko nenormalo visoko temperaturo, ki pa je padala na normalno. Shocked. Kasneje sem ugotovil, da se je senzor takrat, ko ni deloval grel. Ne vem sicer kaj se je pravzaprav zgodilo a motnja, ki je to povzročila je sigurno prišla po napajanju. Kasneje sem prilotal 100n smd kodenzator neposredno na pinte. Tisti senzor je potem deloval normalno. Sedaj je moja praksa, da na vsak senzor neposredno na pine napajanja prilotam 100n kondenzator.
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 29, 2005 3:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor sem razbral, Silvo, uporabljaš ti ločeno napajanje. Meni se senzor včasih prav tako čudno pregreval in to v protoboardu, od takrat naprej pa uporabljam le še parazitni način in vse dela. Res pa je, da še nisem preizkušal na daljše razdalje kako je s tem. Ima kdo kaj izkušenj?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
gnioco
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 29, 2005 3:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za parazitni način napajanja mora biti ds1820par? ali se da tudi z navadnimi ds1820? Kako?
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 29, 2005 4:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Parazitno sem napajal 18B20, 18S20, 18B20-par in dela. Skrajna pina povežeš na maso, sredinskega pa preko pull-up upora pelješ na mikrokontroler. Treba je še malo sprememb v programski kodi (po ukazu za izvedbo meritve temperature moraš senzorju dovajati tok direktno po 1-wire liniji za čas konverzije).
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.72
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 29, 2005 4:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz napajam vse parazitno - ker imam komunikacijo po navadnem tankem kablu za zvočnike - dve žili...

Latch-up čipa se mi še ni zgodil - verjetno zato, ker nima direktnega napajanja in skozi pull-up ne more dobiti zadosti toka da bi se grel. Če se že zgodi latch-up, sam sebi "odžre" napajanje in se sam resetira. Predvidevam, da je tako.

snow
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Dec 2005 14:02
Aktiv.: 1.44
Kraj: Ljubljana || Velenje

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 08, 2006 1:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekje sem enkrat bral, da če napajaš direktno lahko imaš DS-a na daljšem kablu. Je kdo kaj takega testiral?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja PIC-a v Assembler-ju Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni