|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
priesteye Član

Pridružen-a: Sre 26 Mar 2008 16:54 Prispevkov: 121 Aktiv.: 0.58 Kraj: Pirniče
|
Objavljeno: Sre Avg 25, 2010 10:48 am Naslov sporočila: Garažna vrata in luči |
|
|
Lep pozdrav,
po več tedenskem prenavljanju garaže, napeljevanjem kablov in urejanjem delavnice, mi je padlo na pamet, da bi povezal luči v garaži in luči na dvorišču z elektroniko v napravi za dvigovanje garažnih vrat. Senzorji mi niso tako všeč, saj se pri vsakem mačku, mimoidočemu prižigajo luči.
In sicer naj bi delovalo tako, ko pritisneš na daljinec naj se vrata odpro bi se notranje luči prižgale in zunanje za ok. 3-5min in nato ugasnile.
Razmišljam, da bi uporabil signalno luč na dvižni napravi (24 V, utripa ko se vrata dvigujejo in spuščajo, sveti nekaj časa po aktiviranju). S svojim znanjem lahko predvidevam, da potrebujem rele, ki bi ga krmilil z enakim izvorom napetosti kot signalna luč (24V), utripanje pa bi moral »zgladiti« s nekim kondenzatorjem, in ta istim tudi zakasniti izklop (3-5min po prenehanju signala), kjer bi pa potreboval tudi diodo (ne vem katero, na diode se ne spoznam toliko), da mi kondenzator ne bi hkrati napajal še signalne luči. Dobro bi bilo še mogoče potenciometer za nastavljanje dolžine zakasnitve. Ali potrebujem še kakšne elemente?
Še bolje bi bilo, da bi imel nek timer, da se luči od 7-19 (recimo) ne bi prižigale, saj je zunaj zadosti svetlo; vendar mi za tak podvig primanjkuje znanja, bi bil pa vesel, če bi mi kdo pomagal razširiti obzorja . Kako bi se dalo to narediti?
Ko pridem domov lahko zrišem shemo, kako si jaz to predstavljam, upam pa da sem dobro razložil kaj želim.
Vnaprej hvala za odgovore in pomoč
LP
(upam da naslov teme ustreza vsebini...ni mi padlo drugega napamet)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3359 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sre Avg 25, 2010 11:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Hm,
na misel pride 24V rele, ki vkopi 220V rele v samozadržni vezavi, ki vklopi stopnišni avtomat (imaš na voljo regulacijo dolžine) ko se timer izteče, izklopi samozadržni rele.
To sem tako 'iz prstov scuzal', verjetno bi se dalo nekaj sčarati v tej smeri.
Jaz imam v garaži enostavno PIR senzor premika, ki mi vklopi luč, ko zapeljem avto v garažo in čez čas ustavi. Mačk nimamo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06 Prispevkov: 1088 Aktiv.: 4.59 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Sre Avg 25, 2010 11:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Uporabiš timer rele + svetlobno stikalo. Timer rele priklopiš na napajanje, izbereš primerno funkcijo, da se ob prvem vklopu luči vklopi rele za določen čas. Za tem relejem, imaš vezano svetlobno stikalo, in nato luči.
_________________ Lep pozdrav, Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
priesteye Član

|
Objavljeno: Sre Avg 25, 2010 4:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
stopnišni avtomat je zadeva na 230V? (se ne resetira ko izgubi napetost?)
Ja s senzorji premika ne bi sedaj, bol me zanima tako da bi povezal sistem vrat in luči
timer rele je to isto kot rele z zakasnitvijo vklopa/izklopa?
svetlobno stikalo pa kot za zaznavanje "dan/noč"?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06 Prispevkov: 1088 Aktiv.: 4.59 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Sre Avg 25, 2010 10:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
priesteye je napisal/a: |
timer rele je to isto kot rele z zakasnitvijo vklopa/izklopa? DA
svetlobno stikalo pa kot za zaznavanje "dan/noč"? DA |
Nekaj sem na hitro skupaj vrgel.
Iz luči vzameš +24v, pelješ na rele , na špulo. Kontakte releja vežeš na 230vac, in na prožitev timerja. Kontakte timerja vežeš na 230vac nato greš na svetlobno stikalo iz stikala na luč, in to je to.
Delovanje: ob pritisku na daljinec se odprejo vrata, utripati začne luč. Ob prvem utripu se kratko sklene rele, ki da impulz na timer in ga setira. Kljub vklopljenemu timerju, luči ne bodo gorele, če zunaj ni zadosti temno.
S funkcijo izbiraš med delovanjem timerja.
Ena funkcija ti vklopi luči in le te svetijo nastavljeni čas. Npr.5min. Če med tem časom odpiraš/zapiraš vrata, to ne vpliva na čas 5minut.
Pri drugi funkciji, pa imaš nastavljen čas 5min, in ti po 4min zap/odp vrata, se čas podaljša za nastavljeno vrednost.(5min). Luči se izklopijo šele, ko vrat ne boš odp/zap nastavljeni čas.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Graphic1.pdf |
Velikost datoteke: |
7.25 KB |
Downloadano: |
48 krat |
_________________ Lep pozdrav, Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
priesteye Član

|
Objavljeno: Sre Avg 25, 2010 10:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
uff najlepša hvala za trud
am bom jutri to preštudiral, skrbi me še nekaj, v hiši smo 4je in hm se lahko da bo kdo probal ugasniti luč s stikalom (imamo dva izmenična) in bo po pomoti prižgal, luči pa bodo svetile celo noč.
Sprva sem mislil povezati stikala in to krmiljenje kar vzporedno, ampak se bojim da bo prišlo do zgoraj omenjenega.
še enkrat hvala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
priesteye Član

|
Objavljeno: Sob Sep 04, 2010 8:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
No evo (ni trajalo en dan ampak vseeno) sem razmišljal o zgornjih predlogih in so res enostavni in bi delovalo, ampak problem pa je ker bi za to porabil 50€+ (30 je stopniščno stikalo in okoli 20 ali več timer).
Hm bi se dalo to kako bolj elegantno, recimo kakšen krmilnik; imam programator, nekaj malega tudi znanja (kar smo v šoli delali), in mislim, da če bi mi kdo lahko občasno pomagal bi tudi uspel sprogramirati - imam pa tudi rad izzive kar se te tehnike tiče tako, da bi se tudi veliko sam potrudil.
Enostavno pa ne vem kje začeti, se to da s PIC-em (samo tega sem programiral do sedaj) narediti ali s katerim drugim?
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Sep 05, 2010 12:03 am Naslov sporočila: Re: Garažna vrata in luči |
|
|
priesteye je napisal/a: |
...
Razmišljam, da bi uporabil signalno luč na dvižni napravi (24 V, utripa ko se vrata dvigujejo in spuščajo, sveti nekaj časa po aktiviranju).
... |
Predlagam, da najprej pregledaš el. načrt te tvoje obstoječe naprave. Imam namreč podobno zadevo, ki ima poleg utripajoče 24V luči tudi relejski izhod, ki deluje točno tako kot rabiš ti ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Ned Sep 05, 2010 10:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Jup - najprej nacrt pogledat in potem se zacne z raznimi carovnijami
Moj motor tudi ima 24V izhod za dodatno luc in ostane aktiviran se cca. 2 minuti.
Na njega sem prikljucil 4x4kos 3mm bele LED diode in lepo osvetlijo vrata in notranjost garaze - jakost polne lune ampak dovolj
_________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kuki21 Član

Pridružen-a: Sob 26 Sep 2009 19:07 Prispevkov: 10 Aktiv.: 0.05 Kraj: Zgb
|
Objavljeno: Ned Sep 12, 2010 7:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
zelo lepo
_________________ Thanks Bok svima KUKI21!!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
priesteye Član

|
Objavljeno: Čet Sep 23, 2010 10:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni še bo pa... (oz je to nabijanje postov?)
Citiram: |
Jup - najprej nacrt pogledat in potem se zacne z raznimi carovnijami
Moj motor tudi ima 24V izhod za dodatno luc in ostane aktiviran se cca. 2 minuti.
Na njega sem prikljucil 4x4kos 3mm bele LED diode in lepo osvetlijo vrata in notranjost garaze - jakost polne lune ampak dovolj |
Zdej same sheme naprave nimam, sem pa pregledal vse izhode, preveril z multimetrom in moja naprava nima omenjenega izhoda.
Bi se dalo s kakšnim PIC-em to stvar narediti?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni