www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Laserski senzor
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
fluffy111
Član
Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 21:44
Aktiv.: 1.75
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 17, 2010 1:35 pm    Naslov sporočila:  Laserski senzor Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Trenutno načrtujem optični senzor, ki bo del neke simulacije. Gre za klasičen senzor, ki bo zaznal, kdaj je ovira med oddajno laser diodo in sprejemnikom.

Sam sem narisal shemo, ki sem jo s kolegom tudi podebatiral. Zatrdil mi je, da mi bo svetilnost delala preglavice in da bo takšen senzor imel dokaj velika odstopanja. Sam se osebno ne strinjam s tem, ker pa še potrebujem tretje mnenje, sprašujem vas ali bi ta zadeva lahko špilala? Priložil sem shemo.

Izvedba z IR senzorjem trenutno ni mogoča.

LP

senzor.JPG
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  senzor.JPG
 Velikost datoteke:  16.27 KB
 Downloadano:  72 krat

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 17, 2010 3:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S to zadevo si boš nakopal zgolj glavobole.

Svetloba mora biti modulirana, da minimiraš vpliv svetlobe okolice.
V najslabšem primeru razmisli o 555 na oddajni strani in kakem SFH506-xx na sprejemni, če v bližini ne bo IR daljincev.
A ker IR odpade, rabiš moduliran laser in vsaj kak PLL na sprejemnem delu (lahko stereo-dekoder za audio).

Načeloma so te zadeve v poenostavljenih samogradnjah dokaj nestabilne in nezanesljive.
Lahko sicer probaš po tvoje (vzame ti par minut da se ogreje spajkalnik in par minut da sestaviš tistih 5 elementov) in kuriš čas za testiranje, če vztrajaš....
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 17, 2010 3:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če boš senzor zaprl na koncu relativno dolge ozke cevke boš minimiziral veliko motenj okolice. Mislim, da bo velikost signala tista, ki ti bo delala težave.
Ker delaš z laserjem, menim, da imaš precej veliko razdaljo. Mali diodni laserji, ki so še relativno varni za oči imajo cca 100mW, ki pa se na razdalji 10m že precej porazgubijo. Če imaš prisotno še močno sončno svetlobo..... bo slabo.

Precej slabo si opisal problem. Tak da tole zaenkrat.

Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 17, 2010 3:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag je napisal/a:
... Mali diodni laserji, ki so še relativno varni za oči imajo cca 100mW ...

Za oči relativno varen 100 mW laser ???

Če leži izklopljen v predalu že, sicer pa...

LpA
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fluffy111
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 17, 2010 3:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razdalja med senzorjem in diodo ni velika. Tako "od oka" rečeno je nekje 1 meter. Mislim sem uporabit 50mW laserček.

@MadMax: razmišljal sem tudi o nakupu, a ker ne najdem nič cenovno ugodnega, sem pristal na samogradnji, kjer pa nočem komplicirat in bo bolj po sistemu: "To je to za taki denar!" Če mi ne bo ratalo, lahko zadevo še vedno izpeljem z IR (ker so prisotne druge naprave tegi ne bi rad).

@Highlag: tudi na to dolgo cev sem pomislil, vendar sem rahlo omejen s prostorom.

Je še kak drug način sprejema signala razen z fotouporom?

Lp
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 17, 2010 4:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za en meter je več kot dovolj navadna IR ali visokosvetilna rdeča ledica (+ leča) ali <1mW laser pointer.
Za sprejem lahko uporabiš fotodiodo (klik) in ustrezen operacijski ojačevalnik.
Če imaš možnost žičnate povezave med obema senzorjema, lahko narediš sinhronizacijo med moduliranim oddajnikom in sprejemnikom.

webmartin
Član
Član

Pridružen-a: Sre 04 Feb 2004 16:19
Aktiv.: 1.58
Kraj: Zg. Polskava

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 17, 2010 4:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da (večina) ne veste o čem govorite; sploh kar se tiče moči laserjev.
50 mW je že zelo močan, drag in za oči NEVAREN laser.
Iz izkušenj, 20mW na 488nm ga brez težav vidim na steni oddaljeni 15m (verjetno pa še dalje a ga ne morem uporabiti izven laboratorija).
Tisti pointerji iz tržnice pa so precej slabši in tudi varnostni razred / nevarnost poškodb oči je mala.
Mislim da ima Aly več izkušenj
in
Aly ČESTITAM za mednarodni patent!!

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
fluffy111
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 17, 2010 5:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@webmartin: Vem, da je 50mW laser ZELO!!! nevaren za oči. Vendar je edini, ki ga imam doma. Bom pa šel v bljižnji prihodnosti na tržnico pa kakšen laserček. Very Happy

@aly: Imam možnost žične povezave in me zelo interesira tvoja ideja. Bi jo lahko malo bolje opisal?

Lp
Nazaj na vrh
webmartin
Član
Član

Pridružen-a: Sre 04 Feb 2004 16:19
Aktiv.: 1.58
Kraj: Zg. Polskava

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 17, 2010 5:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

samo 50 mW verjetno ni solid state/ polprevodniški? verjetno prava stara dobra "cev"?
Pa OBVEZNO uporabi zaščitna očala!

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.79
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 17, 2010 8:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

fluffy111 prečital sem celo temo in bi ti priporočal Velleman.
Kit komplete lahko najdeš tudi v Čip-u Maribor ali pa preko spleta.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.80
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 17, 2010 9:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi!Se popolnoma strinjam z webmartinom-da večina ne ve kaj govori o močeh "laserčkov"-50 pa celo 100mW!Saj to niso navadne žarnice!Fluffy,ti si pa tudi vse pomešal-v shemi si narisal fotoupor,zatem si prišel do IR-a,nazadnje pa še na laser.Jasno je da vsaka stvar dela na svoji valovni dolžini.Glede sheme pa-če že nisi vnesel vrednosti(no ja potem bi bil že načrt)-manjka ti osnovna stvar pri op.ojačevalcih,namreč povratna vezava! d'oh!
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 17, 2010 11:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

stane je napisal/a:
fluffy111 prečital sem celo temo in bi ti priporočal Velleman

Se strinjam.

Če še vedno želiš laser in diode, potem ti modulacija ne uide.
Smisel sinhronizirane modulacije je, da v ritmu prekljapljaš vhod in iz stanja na vhodu in izhodu določiš, ali je prekinitev ali ne.

primer:
Koda:

vhod | izhod
  0  |  0
  1  |  1
  0  |  0
  1  |  1
-> ni prekinjeno

vhod | izhod
  0  |  0
  1  |  0
  0  |  0
  1  |  0
-> je prekinjeno

vhod | izhod
  0  |  1
  1  |  1
  0  |  1
  1  |  1
-> premočna ambientalna svetloba

fluffy111
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 18, 2010 12:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

laura je napisal/a:
Hi!Se popolnoma strinjam z webmartinom-da večina ne ve kaj govori o močeh "laserčkov"-50 pa celo 100mW!Saj to niso navadne žarnice!Fluffy,ti si pa tudi vse pomešal-v shemi si narisal fotoupor,zatem si prišel do IR-a,nazadnje pa še na laser.Jasno je da vsaka stvar dela na svoji valovni dolžini.Glede sheme pa-če že nisi vnesel vrednosti(no ja potem bi bil že načrt)-manjka ti osnovna stvar pri op.ojačevalcih,namreč povratna vezava! d'oh!

Popolnoma mi je jasno, kakšne moči so ti laserčki in kaj lahko naredijo (ne pozabi, da si lastim enega močnejšega). Sicer pa ves čas govorim o laserju, čigar žarek sem želel loviti s fotouporjem, ves čas trdim, da aplikacija ni možna z IR, na načrtu pa je narisan primerjalnik ali comparator saj potrebujem samo 2 stanji, "0" in "1". Preberi si najprej osnove, nato pa razpravljaj o njih.

Lp
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 18, 2010 12:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri vsem tem pa vsi pozabljate še na življenjsko dobo laserčka v primerjavi z IR diodo ...
Nazaj na vrh
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.80
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 18, 2010 12:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se opravičujem! Rolling Eyes
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni