|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.87 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Pet Feb 26, 2010 12:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Za popravila, če kateri nima kakega tv signal generatorja. Spridom iskoristite dvd player.Sliko se lahko zamrzne(pauza) za nastavitev fokusa in celo barv. Barve so lepo nastavljene na čb..takoj se vidi kateri odtenki poudarjajo ali so manj poudarjeni in ko je slika res črnobela je dokaj poštiman rgb. Novi pocen tvji pa križ čez njih.Pravkar se ubadam z tako škatlo..nič posebnega skače slika in nobenga trimerja.Kontroliram upore okoli vertikalke in zamuda velika kot knof obrnt. No uspelo mi je ..upor ven trimer not.Je ceneje danes preračunat za fabriko upore namesto dajat trimerje not ..mi pa sive lase okoli takih tvjev
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zahac Član

Pridružen-a: Sre 24 Feb 2010 14:32 Prispevkov: 134 Aktiv.: 0.72 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pet Feb 26, 2010 8:26 am Naslov sporočila: TV Gorenje |
|
|
Tda 8361 (8362 za NTSC), ja najcenejši v MB, trgovina ASWO 02/3006580.
Jaz sem dal zanj cca 13 EUR, v Gorenju kot rezervni del je pa stal 25 EUR.
Glede na črto čez ekran, je pa najverjetneje hin tisti TDA3853( vert. stopnja),cena je 2 EUR.
Manj verjetno je tda 8361. jaz sem sicer imel tudi tak primer,vendar ni veliko verjetnosti.
LP AZ
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Unknown_User Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 13:31 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.52 Kraj: UFO iz Butal pri T''minu
|
Objavljeno: Pet Feb 26, 2010 11:58 am Naslov sporočila: |
|
|
No nam je tudi "crknil" Voyager točneje TX, tip 51bt4m. Simptom je pa meni sila zanimiv. Televizor, ko ga prižgeš z gumbom na televizorju, se začne prižigat in ugašati nekje v sekundnih intervalih. Meni se grobo dozdeva, da nekje neki stvari manka zadostna količina napajanja in se izklaplja, ampak to samo predvidevam. Kaj bi lahko bilo narobe?
Upam da nisem zgrešil, ker eden član me je že hotel banat.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.15 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pet Feb 26, 2010 12:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako kot vedno v takih primerih, menjaj elektrolite v napajalniku. Če ne pomaga se bo iskalo naprej.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Unknown_User Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 13:31 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.52 Kraj: UFO iz Butal pri T''minu
|
Objavljeno: Čet Mar 04, 2010 7:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm, danes sem še malo gledal zadevo. Vbistu sem bil malo nenatančen pri zgornjem opisu. Res je da se na sekundo ali dve izklaplja in vklaplja, ampak ko se vklopi se zadaj sliši stroboskopsko klikanje. Odpru sem škatlo in malo prisluhnil. To klikanje se je slišalo iz elemanta ki sem ga pripel na sliki. Pač trenutno nevem kako se imenuje ta element. No kaj bi lahko bilo, ker na kondenzatorjih zaenkrat nisem našel kakšne posebne napake?
Opis: |
Element za katerega ne vem imena. |
|
Velikost datoteke: |
516.73 KB |
Pogledana: |
10 krat |
![DSC00012[1].JPG](files/thumbs/t_dsc00012_1_.jpg)
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.27 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Čet Mar 04, 2010 8:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Unknown_User je napisal/a: |
To klikanje se je slišalo iz elemanta ki sem ga pripel na sliki. Pač trenutno nevem kako se imenuje ta element. |
VN transformator.
Pa ne se igrat z njim te lahko v redu "zruka".
LP Srečko
_________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Čet Mar 04, 2010 8:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je VN trafo. Si potegnil dol učbenik?
V tem primeru (opisuj stvari natančno!), je verjetno prebit tranzistor T702 (BU508)v horizontalnem odklonu. Vzrok je treba ugotoviti in odpraviti pred menjavo, saj ni nujno, da je tranzistor odpovedal kar sam od sebe (lahko je odpovedal buster kondenzator ali napaka v napajalcu) in v primeru še drugih okvar, menjava tranzistorja ne bo zalegla, saj bo nov spet takoj crknil.
Vendar me precej skrbi, ob tem, da ne veš kaj je VN trafo, da se bo v medijih pojavil naslov: Ubil ga je TV, ko ga je poskusil popraviti po nasvetih na internetu.
Ta TV je res relativno enostaven vendar, če se popravila lotiš lahkomiselno, se bo slabo končalo, vsaj za enega, če ne oba udeleženca.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Unknown_User Član

|
Objavljeno: Pet Mar 05, 2010 12:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne še ker nevem katere. Ali ustrezajo od "gorenje E5"?
Dobro saj ga ne mislim popravljat NITI priklopljenega, dokler dobro ne prelistam učbenika. Saj mi je že izklopljen dal vedet, da ne me tikat, ker te bom čene hudo "žvajznu". Poznam občutek ko te električni pastir vžge. Je očitno bilo nekje še nekaj naelektreno.
Itak bo nakonci po vsej verjetnosti pristal med kosovnimi odpadki.
Aja pa VN trafote sem že videl kako izgledajo, nisem pa vedel kako se imenujejo do sedaj. Žal. In eni so se tudi hudo igračkal z njimi, ne vem kaj so hoteli narediti, mogoče plasma ball.
Nazadnje urejal/a Unknown_User Pet Mar 05, 2010 6:58 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

|
Objavljeno: Pet Mar 05, 2010 3:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
OK.
Učbenik sem dal še v priponko. Je v srbohrvaščini (latinica), vendar mislim, da to ne bo prehud problem. Imam sicer še servisni manual, ki je v nemškem jeziku, vendar je v njem mogoče manj informacij, saj ni namenjen začetnikom.
Kakorkoli že, preglej učbenik in primerjaj stanje na sašiji TV, če odgovarja podatkom v učbeniku. Če je temu tako, bo učbenik primeren v vsem, ne samo okoli varnostnih opozoril.
Če stanje ne štima, naredi nekaj slik sašije, da se bo ugotovilo kateri TV točno imaš.
In še vprašanje ali imaš na razpolago nek multimeter (tudi tak za 5€ bo za začetek dovolj), spajkalnik, ki ni ravno za žlebove. malo cina in takih zadev?
Tako, da vemo kako začeti.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
GORENJE E5 servmanual.pdf |
Velikost datoteke: |
5.12 MB |
Downloadano: |
128 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Unknown_User Član

|
Objavljeno: Pet Mar 05, 2010 6:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja opremo, ki jo predlagate imam na razpolago.
Podatki, če bojo kaj v pomoč:
Citiram: |
Firma: Elektronika Velenje
Model: Voyager točneje TX,
Tip: 51bt4m
Art. številka: 428944
Serija: 9103519 GL |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damijanv Neznanec

Pridružen-a: Ned 26 Sep 2010 21:43 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Ned Sep 26, 2010 9:51 pm Naslov sporočila: AV/TV Preklop |
|
|
Tudi jaz imam ta televizor in ker še vedno dobro deluje sem ga začel v digitalni dobi uporabljati z DVB-T sprejemnikom priključenim na SCART vhod.
Zadeva deluje, moti ma pa to, da moram imeti tudi daljinec TV-ja, saj je po vklopu TV-ja potrebno preklopiti na AV način delovanja TV-ja. Tipke, ki so fizično na TV-ju ne omogočajo tega preklopa. A se je kdo že ukvarjal z takim posegom, da je TV tako pokvaril, da se je ta vedno po vklopu postavil v AV način delovanja - torej z signalom preko SCART vhoda ? Mogoče je enostavneje dodati tipko na TV, ki bi omogočala ta preklop.
Hvala in lep pozdrav,
Damijan
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni