|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
josko1 Neznanec

Pridružen-a: Tor 05 Okt 2010 17:21 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Tor Okt 05, 2010 5:29 pm Naslov sporočila: rs232 radio modem |
|
|
Pozdravljeni
Ker sem hladen na področju elektronike se obračam na vas, ki to obvladate.
Gre za prenos podatkov preko rs232 radio modema do računalnika.
Kaj bi rad je povezal vremensko postajo ws2300 preko http://www.yishi.net.cn/rf/ProductShow.asp?ID=87 teh dveh modemov z računalnikom. Kot sem predvidevam se je pojavil problem s samim protokolom ali flow controlom ali kako se reče. Sam modem namreč deluje na simplex način.. torej nekaj časa oddaja nekaj sprejema... vsaj tako pise. Modema imata 3 konektorje v rs232... ground, RD in TX. Ker pa bi rad prenašal podatke iz vremenske postaje, ki pa uporablja sledeči protokol http://www.lavrsen.dk/foswiki/bin/view/Open2300/OpenWSAPI
torej DTR RTS, me zanima kakšne imam opcije, če sploh so. Ali se da samo postajo zmesti in ji dati low DTR in high RTS ali so še kakšne druge opcije... morda ima kdo kako idejo ker sam namreč nimam pojma.
hvala za nasvete.
lp
josko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.61 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Okt 05, 2010 6:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hudo glupa postaja
Citiram: |
DTR and RTS are not used for handshake. They are steady DTR at negative voltage and RTS at positive voltage.
Since there is no ground it seems that the WS2300 uses the DTR and RTS to define high and low. DTR must be low and RTS must be high for the communication to work. |
Jaz bi postajo odprl in pogledal kako je vse skupaj priključeno.
Ali ima vremenska postaja še kakšen drug vir napajanja ali samo preko RS232? Če NE, potem se očitno napaja iz teh dveh signalov. Na tvojem mestu bi postajo predelal na kakšno bolj kulturno povezavo (in predvsem bolj po standardih).
Kako velika pa je razdalja med PC in postajo? Radio modem s 5W he že huda reč!
Kot sem malo gledal:
http://www.heavyweather.info/english_uk/english_uk_2300.html
ima postaja že sama s sabo možnost komunikacije preko 433 MHz ali preko kabla.
Pazi, da boš uporabil kabel, ker če misliš v bližino postaviti svoj radio modem s 5W, potem ne boš imel več komunikacije med senzorji in postajo.
In še, kot sem bral, ta postaja nima ravno zanesljive komunikacije preko RS232 porta.
Citiram: |
When reading and writing to the WS 2300 the communication often fails. The station simply does not see RS232 communication as first priority and refuses to answer when it does something else. Errors happen quite often.
When you get no answer or a wrong check byte returned start again by sending 06. You should now get the answer 02 back. If not, repeat sending 06 until you receive 02 and then the entire command all over again.
|
Jaz se na tvojem mestu ne bi ukvarjal z njo. Če pa že, potem bi uporabil en vmesni buffer, ki šele takrat, ko uspešno dobi podatke iz postaje, jih pošlje naprej na radio modem.
Skratka, hudo glupa postaja  _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.26 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Sre Okt 06, 2010 1:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
mora biti ravno rf postaja? kakšen gprs ti ne ustreza?
ali pa manjši 433MHz moduli, če nimaš velikih razdalj? _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S56RGA Član

Pridružen-a: Čet 11 Sep 2008 13:33 Prispevkov: 325 Aktiv.: 1.59 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Sre Okt 06, 2010 3:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšna je razdalja med točkami?
Obstaja morda kak WiFi v okolici?
Če malo bolj podrobno opišeš kaj bi rad dosegel se bo morda najdla kakšna bolj enostavna rešitev.
Jaz imam dve WS2300 povezani na internet preko RS232/TCP/IP vmesnikov. _________________ Agar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.03 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sre Okt 06, 2010 3:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko uporabiš tudi RS-232 to bluetooth vmesnik.
LP,g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
josko1 Neznanec

|
Objavljeno: Čet Okt 07, 2010 8:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uh hvala za vse odgovore.
Postaja je res čudna. Na voljo imam tudi ws3600 če morda kdo pogleda, mislim da je drugačen protokol..morda je kaj boljši.
Ja razdalja je 4 km... sam sem razmišljal o RF in pravtako gprs vendar nisem našel primerne naprave za gprs na tržišču... verjetno bi moral uporabiti potem virtual com ali kako da bi jo software prepoznal... Kaj pa obstaja za GPRS....
Kakšni rf modulI pa obstajajo da bi imeli te protokole že vgrajene in da nimajo samo RX TX?
Drugače sem pripravljen pomoč in izdelavo kakšnega buferja ali kaj podobnega plačati...
HVALA za vaš trud
ps.... mogoče kdo pozna kakšno postajo ai meteo senzorje ali logger ki bi jih lahko priključil na ta rf modem... ki ima samo rx tx?
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S56RGA Član

Pridružen-a: Čet 11 Sep 2008 13:33 Prispevkov: 325 Aktiv.: 1.59 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Pet Okt 08, 2010 9:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Poglej na S54S stran.
Namesto radijske postaje pa uporabiš tvoje modeme. _________________ Agar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 788 Aktiv.: 3.32 Kraj: JN66SI & JN76TM
|
Objavljeno: Pet Okt 08, 2010 1:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
WS-2300 nima standardnega RS-232 vmesnika. Na dveh kontrolnih linijah (RTS / DTR) potrebuje napajanje + / -, da na RS-232 vmesniku sploh da kaj od sebe, masa (GND = pin 5) pa ni povezana. Z napetostjo napajanja + / - kontrolnih linij sta definirana visoki in nizki logični nivo na podatkovnih linijah TXD in RXD.
Iz RTS / DTR se pri WS-2300 napaja samo RS-232 vmesnik, ki pa za povrh niti ni galvansko ločen od preostalega vezja. Sama vremenska postaja WS-2300 se sicer napaja prek ločenega DC konektorja (ca. 12V). Da je zadeva še bolj zoprna, negativni pol napajanja RS-232 vmesnika (DTR) je približno na potencialu GND napajanja vremenske postaje (zgleda, da je vmes ena Si dioda oz. namerjenih ca. 0,65V razlike). To ni problem, dokler se WS-2300 napaja prek priloženega adapterja, ki je galvansko ločen od omrežja 230V. Postane pa problem, če se uporabi nek drug napajalni vir in je masa izvora napajanja WS-2300 povezana z maso RS-232 vmesnika naprave, ki se na WS-2300 priključuje.
LP, Sandi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
josko1 Neznanec

|
Objavljeno: Sob Okt 09, 2010 1:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
s56RGA hvala za ta link.... MOrda Ve kdo če se da ta komponenta dobiti ali naročiti pri kakšnem elektroniku... Sam se namreč ne bi rad spravljal v izdelavo tega, ker nimam izkušenj z izdelavo vezij.
Izdalavo bom normalno plačal.
prosim za odgovor
josko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
josko1 Neznanec

|
Objavljeno: Pon Okt 11, 2010 5:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče kdo prodaja pa ne potrebuje več? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni