|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
elsak Član

Pridružen-a: Čet 30 Sep 2010 22:55 Prispevkov: 571 Aktiv.: 3.19 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Pet Okt 08, 2010 9:55 pm Naslov sporočila: Merilec za slabovidne |
|
|
Lp vsem!
Zaradi zelo slabega vida, si delam sam pripomočke. Imam pa največje težave pri merjenju z navadnim tekočim metrom. Ker ne morem z lupo čisto do natančnosti v mm pogledat, včasih nisem čisto natančen.
Vse povsod sem že iskal metre, da bi kaj videl, sam ni kaj dost sreče.
Na društvah tud nimajo nič pametnega. Imajo, sam ni natančno. Bil sem tud v Conradu in nimajo nič zame.
Če mate vi kake ideje ali predolge, kako bi si olajšal delo. V mislih imam kak digitalen meter, pa da je priročen.
Hvala za pomoč in nasvete. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dyfan Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54 Prispevkov: 652 Aktiv.: 2.95
|
Objavljeno: Pet Okt 08, 2010 10:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem točno, kaj želiš meriti.
Mogoče bi ti ustrezal laserski merilec (večje razdalje).
Ali pa na navaden tračni meter pritrdiš majhno lupo na mesto, kjer trak izhaja iz ohišja, tako, da trak pri izvlačenju teče pod lupo.
Za manjše razdalje je digitalno kljunasto merilo.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elsak Član

|
Objavljeno: Pet Okt 08, 2010 10:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvet.
Kljunasto merilo imam digitalno, sam je bol cenejše variante in ni precizen. Bi pa
kupu enega bol profi, za merjenje premeov. Če bi dobil kakega takega, da bi bil vsaj 30-40cm, bi ga vzel. Meter potrebujem za vsakodnevno uporabo v vseh primerih. Če delam kaj iz lesa, merjenje vsega. Tračni meter ne morem uporablat, ker ni možen natančen pogled v mm. Sem kupu [slovenščina je zame španska vas] v merkurju, ki je ful velik, sam še vedno ne morem z lupo odčitat natančno mm. Lupa je majhna, sam ne pridem čisto zraven. Lupa je 12x in je treba čist zraven it. Lahk bi bil tud kak tračni navaden meter, sam da bi bil bolj natančen in kvalitetne izdelave. V conradu sem probal laserskega in smo ugotovil, da ni zame. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Okt 08, 2010 11:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta poceni digitalno kljunasto merilo (šubler) je popolnoma v redu za les. Pri lesu se meri v desetinkah mm.
Pri strojništvu - obdelavi kovin - pa se gleda stotinke.
Mikrone pa samo mi, ta naumni
Če rabiš kljunasto merilo za večje premere - sem jih videl take meterske. Imajo jih v večjih obdelovalnih centrih. Kupuje se taka roba tam, kjer imajo tudi ostalo strojniško orodje in pribor. Ampak cena takega merila gre lahko v kar nekaj 100 eur!
Najlažje bi bilo, če napišeš, kakšne kose dejansko meriš in kakšno resolucijo in kakšno točnost rabiš. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dyfan Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54 Prispevkov: 652 Aktiv.: 2.95
|
Objavljeno: Sob Okt 09, 2010 10:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Tako, kot pravi @aly: vsako digitalno kljunasto merilo je dovolj točno za les.
Mogoče nisi resetiral začetne pozicije. Ko ga stisneš, mora kazati nulo.
V nasprotnem primeru pritisni tipko "Zero" (ali podobna oznaka), da se izpiše nula.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Okt 09, 2010 11:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Kljunasta merila so več kot zadovoljiva za meritev lesa. Pri nas v podjetju (lesna industrija) so v sklopu merilnih naprav s katerim se ugotavlja kakovost izdelka. Res je, da moraš meritev opraviti pravilno. Če je le možnost, merjen vzorec zajeti s celotno čeljustjo. Sicer se les lahko "stisne" tudi do pol mm, že merilo preveč stisneš. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Sob Okt 09, 2010 11:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi ceneni šublerji iz hoferinija ali koroške svaštare so za svojo ceno čisto solidni, imajo pa eno nerodno lastnost: ko bateriji pojenja sapa, se merilu začne mešat in pri določenih pozicijah prikaže hude neumnosti, kljub temu da pri 0 kaže 0. Pa še zelo požrešna so (enejrgijski razred Z najbrž...).
Kak Mitutoyo pa praviloma ne dela neumnosti vse dokler je na displeju vidna številka, pa še v A razredu so (beri: tudi če ga ne ugašaš, baterija drži leta...)
Ampak cena je pa pri večjih modelih kar zasoljena, tako da ni ravno za občasno rabo, v stilu "samo da je pri roki ko ga rabiš". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elsak Član

|
Objavljeno: Sob Okt 09, 2010 12:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lepo ste se razpisal in havala za nasvete in pomoč.
Kupil sem ga v Hoferju in se imenuje:Mister tool digital. Igrača za otroke, po firmi. To je bolj leva firma, ki nima kvalitetnih izdelkov. Mam ga za kako meritev vijakov, pa kakih profilov in cevi. Ni natančen in tud luft je pri premikanju samega merilnika. Kupil bi enega malo boljšega, da bi imel minimalen odstoanje 0.1%ali 0.10.
Prva baterija je držala 2 let, sam sem ga ene 10x uporabu. Ko ga uporabljam, je še kar dolgo vžgan, ker preden jaz orenk z lupo odčitam, še kar traja.
Kolega v lesni, je tud men les meril z digitalnim profi . Mu je točno do mm pokazal. Sma delala na debelinki in je točno naredil.
Jaz pa potrebujem merilec, ki bi ga lahk prebral z lupo in bi bil natančen. Lahk je tud analogen navaden, sam da je tolk cm/mm, kot je dejansko velika zadeva. Ne moram se jaz pol [cenzurirano] in študirat, kolk je realna dolžina. Npr. sem delal vrata iz lesa za omarco in za 2 mm narobe odmeril in niso bila simetrična vrata. Pri izdelavi precizne zadeve, je 1 mm velik. Delam vse sorte, iz lesa, železa, novje, lukenj, izdelava iz trdih kovin, kak položen poden in podobne zadeve.
Če bi vedel, kolk so pripomočki za nas, bi te glava bolela. Zato si pa sam izdelujem pripomočke, če se le da. Zato sem se tud registriral tu gor, da z vašo pomočjo izdelam kake pripočke, ki so nam običajnim ljudem nedostopne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elsak Član

|
Objavljeno: Sob Okt 09, 2010 12:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ke si pa prej bil Mi747? To išem ja!
Pa to ne morš verjet, ka vse majo, mi pa tk za cajtom. Sam kk bi jaz lahk to nabavu? Mam račun pri ebay, sam mi ni uspel nabavt, ker mi je preveč zapleten in tud glede vida mi ni uspel. Če bi bil ker tolk prijazen, da bi opravu nakup in mu prejnakažem denar. Pri nas so navadni metri take cene.
To je prava zadeva, da je analogen in digitalen. Sam kolk je pa kaj to natančno, pa bog vedi.
Zdaj pa spat nem mogu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Okt 09, 2010 1:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
elsak.
Odgovor!
Če imaš samo 10% vida ohranjenega še ne pomeni, da si neumen! (Slišal to, na izletu slepih in slabovidnih).
Kaj želim? Želim! Piši SLOVENSKO! Saj Štajerci in Korošci znate najlepše govoriti in pisati naš jezik!
LP Bojan
Ponudba pa drži! 100%.
Na zasebno sporočilo, da ne bova smetila teme. OK? _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Okt 09, 2010 2:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi tračni meter z digitalnim prikazom, kot ga potrebuje elsak, imajo v Bauh..u. _________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Okt 09, 2010 7:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly je napisal/a: |
Tudi tračni meter z digitalnim prikazom, kot ga potrebuje elsak, imajo v Bauh..u. |
Kje? V Lj? Kako najti? Povej, da mu peljem v preizkus.
Podprimo človeka, ki se trudi kljub usodi, ki ga je prizadela!
Ostalo na ZS prosim! _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elsak Član

|
Objavljeno: Ned Okt 10, 2010 2:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Vi se za mene trudite, jaz se bom pa za vas OK.
Ke si pa to zvedel, da znamo mi najlepš pisat? Sam osebno pišem , da marsikdo ne zna brat. Najraj kar natisnem.
Ne si stroške delat in mi ga vozit. Lah mi pošleš sliko in da vidm, pa ceno in gakupim. Lahk se pa zmenva, da ti plačam in mi ga greš iskat, ali pa kateri drug član.
Na društvu majo meter, sam je cena visoka in ni natančen. Pa če bo še kdo potreboval, mu povem za to zadevo.
Tud sam se trudm, da svetujem in pomagam članom, ker društa se bolj malo brigajo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elsak Član

|
Objavljeno: Ned Okt 10, 2010 2:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Ko se že pogovarjamo, bi nekaj vprašal.
Kje naj objavim temo za načrte in sheme? Pa kako se v danajšnih dneh jedkajo plošče.
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni