|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Electro Član

Pridružen-a: Čet 08 Jul 2010 13:15 Prispevkov: 73 Aktiv.: 0.40 Kraj: Okolica Maribora
|
Objavljeno: Pon Okt 11, 2010 11:53 am Naslov sporočila: Manjšanje/Večanje Napetosti (dc) |
|
|
Lep pozdrav.
Prosil bi kakšnega dobrobitneža, da bi me usmeril v pravo smer, kajti rad bi z dveh akumulatorjev, ali enega (kar je lažje in/ali ceneje narediti) dobil z recimo 24V---> 18V, 14,4V, 20,4V. Lahko je vse na enem vezju ali pa za vsako napetost posebej. Glede toka pa je vseeno recimo da 5A max. Glede stabilnosti pa tudi ni pomembno (odvisno od težavnosti in cene, sem namreč hud začetnik v svetu elektronike) _________________ Realnost je zgolj bitka argumentov med opazovanim ter opazovalcem.
(Made by Me) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xsyt Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19 Prispevkov: 1346 Aktiv.: 6.48 Kraj: Slov.Bistrica
|
Objavljeno: Pon Okt 11, 2010 1:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za kaj natančno potrebuješ sploh 5A tokovne zaloge??? To je kar zahteva že, tudi za DC-DC pretvornik, saj potrebuješ precejšno tuljavico, pa tudi preklopni element. Do nekje 1A lahko uporabiš kar MC34063a, ki ga dobiš v HTEju. Za večje tokove mu lahko dodaš tudi zunanji tranzistor. Je pa za začetnika v elektroniki kar nekoliko zahtevna gradnja DC-DC pretvornikov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Electro Član

Pridružen-a: Čet 08 Jul 2010 13:15 Prispevkov: 73 Aktiv.: 0.40 Kraj: Okolica Maribora
|
Objavljeno: Pon Okt 11, 2010 3:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
aha a tako. No bom pogledal koliko točno rabim. Saj 5A sem kar na pamet rekel. Mislim da bi šlo minimalno do 2A. Bi bilo kaj lažje? Kot maksimalno 2A. Joj kako čudno sem napisal tole. _________________ Realnost je zgolj bitka argumentov med opazovanim ter opazovalcem.
(Made by Me) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.05 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Okt 11, 2010 4:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če sem prav razumel, potrebuje Electro nekaj, kar bo 24V DC (dva zaporedno vezana akumulatorja) pretvorilo v napetosti, ki jih potrebuje.
LpA |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pon Okt 11, 2010 4:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Že res, ampak gradnja DC/DC pretvornika je zanj prevelik zalogaj. Če želi tiste izhodne napetosti pri 5A jih oni z Bolhe menda zmore. Kaj praviš? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Electro Član

|
Objavljeno: Pon Okt 11, 2010 8:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
O hvala za link. Emm tok je 2A dovolj. Sem pogledal. V bistvu je za 14,4v dovolj zgolj 1.3A. ostala dva pa bi rabila nekje 2A. Lahko malo manj.
Emm Je pa res, da se ne spoznam na gradnjo vezja, ter vso znanost za tem kako deluje. Sam kaki kit komplet bi pa verjetno že znal sestaviti. Do sedaj sem uspel izdelati senzor za tekočine in ojačevalec (dva mono).
Se pa ne mudi najbolj s tem projektom .
@Obelix: Jup prav si razumel. No lahko je tudi samo eden akumulator, sam se bojim, da je še težje iti v plus kot pa v minus? Ali se motim. No kakor koli, če ima kdo kakšno shemo odveč bi prosil. _________________ Realnost je zgolj bitka argumentov med opazovanim ter opazovalcem.
(Made by Me) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni