www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Termometer za avto-podaljšanje kabla
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
primo
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jan 2008 11:36
Aktiv.: 0.22
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 31, 2010 9:39 am    Naslov sporočila:  Termometer za avto-podaljšanje kabla Odgovori s citatom

V avto sem montiral termometer za zunanjo-notranjo tempereturo. Termometer sem podtavil pri vzratnem ogledalu, pod stikali za notranjo luč. Senzor sem hotel speljati do prednjega odbijača, pa je kabel prekratek. Ali lahko kabel precviknem in ga podaljšam? Ali bi to vplivalo na točnost izmerjene temperature? Če lahko je lahko kabel malo debelejši, recimo tisti za zvočnike? Ker tako tankega kot je original bom težko našel. Sem že zadnjič iskal za eno drugo zadevo in najtanjši je bil tisti za zvočnike. Hvala za nasvet. Termometer je takšen: Puntomoto
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igor01
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09
Aktiv.: 2.52
Kraj: KK

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 31, 2010 10:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko.

Večina teh indikatorjev ima senzor na 3m dolgem kablu.
Se mi zdi, da bi to moralo biti dovolj.

Prikazana temperatura pa itak toliko greši, da se ne bo poznalo.

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 31, 2010 4:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naredi le dober spoj in ga zaščiti pred vlago in prahom.

Ekrat se mi je zgodilo, da je zaradi vdora tekočine k spoju termometer narobe kazal. Do ugotovitve sem prišel šele, ko sem poskusil z drugim.
Pred tem je dobro delal.

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.04
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 31, 2010 4:17 pm    Naslov sporočila: icon_cool na desetinko točno Odgovori s citatom

Igor01 je napisal/a:
.....
Če pa tam pravi:
Citiram:
Lettura accurata della temperatura in gradi e decimali
Na desetinko! Whistle

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
primo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 01, 2010 9:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore. Tudi meni se je zdelo, da bo 3m kabla dovolj. Zato moram najprej to preverit. Namreč nisem montiral sam, ampak sem montažo prepustil avtoelektričarju, ker le bolje ve kako kaj odmontirat za napeljat kabel. Žal pa so ponavadi strokovnjaki tudi bolj površni. Po montaži mi je termometer kazal zelo visoke zunanje temperature. Najprej sem mislil, da je termometer zanič, češ malo denarja malo muzike, čeprav so po forumih uporabniki trdili, da je dober. Pred montažo pa g ažal nisem preiskusil. Potem sem preveril kam je dal zunanji senzor in odkril, da ga je dal nekje na sredini prostora kjer je motor, na levo stran, tik pod karoserijo. Seveda je bila prikazana temperatura nerealna zaradi toplote motorja. Moral bi vedet kam se montira senzorje in še omenil sem mu, naj ga da pod prednji odbijač. Malo sem uspel izvleči kabel in postaviti senzor pod prvi odbijač, med oblogo in odbijačem in sedaj je veliko bolje. Vendar tam ni primerno mesto, ker je verjetno kljub zaščitni oblogi na dosegu vode in umazanije. Zato predno bom podaljšal kabel bom kontaktirakl avtoelektričarja, da mi pove, če je zmanjkalo kabla, ali je ostanek samo nekje zataknjen.
Nazaj na vrh
Igor01
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 01, 2010 9:32 am    Naslov sporočila: icon_cool Re: na desetinko točno Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:
Igor01 je napisal/a:
.....
Če pa tam pravi:
Citiram:
Na desetinko! Whistle

10 let nazaj sem prodajal podoben crap.
Če si jih 20 vključil enega ob drugem, si imel res srečo, če so trije enako kazali, več nikoli.

Zato sem tudi napisal indikatorji in ne termometri.

LP
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 01, 2010 10:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj zato piše:
"Natančno branje temperature v stopinjah in desetinkah."

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
primo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 01, 2010 10:43 am    Naslov sporočila: icon_cool Re: na desetinko točno Odgovori s citatom

Igor01 je napisal/a:
Branez je napisal/a:
Igor01 je napisal/a:
.....
Če pa tam pravi:
Citiram:
Na desetinko! Whistle

10 let nazaj sem prodajal podoben crap.
Če si jih 20 vključil enega ob drugem, si imel res srečo, če so trije enako kazali, več nikoli.

Zato sem tudi napisal indikatorji in ne termometri.

LP

Ker je nekaj kritik na izbrani termometer, mi lahko kdo svetuje kaj boljšega? Veliko sem iskal, ampak kaj bolj profesionalnega nisem našel. Na forumih so celo pisali, da veliko tistih originalno vgrajenih v avtomobile ne deluje dobro. Vsak nasvet je dobrodošel.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 01, 2010 10:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
..Če si jih 20 vključil enega ob drugem, si imel res srečo, če so trije enako kazali, več nikoli...

Poskusi podobno z "opevanimi" digitalnimi senzorji DS1820. Nekoč sem jih na testno ploščo dal enih pet, enega poleg drugega. Temperatura med minimalo ter max. je v določenih trenutkih odstopala tudi do stopinje in pol.
Faktrojev, ki vpivajo na točnost merjenje temperature je namreč ogromno. Od načina montaže, toplotnega spoja, presek priključnega vodnika, ki lahko vpliva na odvajanje temperature....
Seveda pri takih lowcost termometrih lahko pride do večjega odstopanja. Običajno so kot sonde uporabljeni kar NTC upori. Odstopanje le teh pa vpliva na točnost meritve. Elektronika je običajno tovarniško kalibrirana na idealen senzor ter nima niti kake posebne možnosti naknadne kalibracije.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 01, 2010 10:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Ker je nekaj kritik na izbrani termometer, mi lahko kdo svetuje kaj boljšega? Veliko sem iskal, ampak kaj bolj profesionalnega nisem našel. Na forumih so celo pisali, da veliko tistih originalno vgrajenih v avtomobile ne deluje dobro. Vsak nasvet je dobrodošel.

Za meritev v vozilu bo tale čisto ustrezen. Imel sem podobnega nekoč v fičotu. Temperaturo je sicer kazal čisto dobro. "Skuhalo" pa ga je poleti. Displej je ob vročini postal čisto črn.

Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 01, 2010 11:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V Mariboru povedo na Radiu City vsakih petnajst minut stanje na cesti in temperature. To poslušam in vem kolikšna je temperatura, kljub originalnemu termometru v avtu. Zna biti med povedano in prebrano temperaturo v avtu tudi do dve stopinji razlike. Wink Kje je montiran senzor v mojem avtu pa nimam pojma.

Kako je v Kopru s tem pa ne vem.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 01, 2010 11:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Konkreten termometer ima tovarniško slabost slabega tesnjenja tipala. Zato ga je pred montažo priporočljivo pomočit v kakšen aralditni lak ali lak za čolne ali pa vsaj nitro lak, da se prepreči dostop vode ... Wink

Glede odstopanja temperatur v avtu pa ni za pričakovat neke enakosti. V avtu imam dva termometra, ki mi kažeta v desetinko enako, če sta tipali skupaj. V realnosti pa imam enega v zunanjem vzvratnem ogledalu, drugega pa 15cm nad tlemi. Med njima še posebej pozimi prihaja do razlik tudi do tri stopinje pa naj si bo to med vožnjo ali pa ko avto nekaj ur stoji z ugasnjenim motorjem Cool
Nazaj na vrh
Igor01
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 01, 2010 12:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Večinoma so senzorji v bočnih ogledalih, oz. pod njimi.

@ primo
Ti kar montiraj, za osnovno kontrolo je več kot dober.
Govora je bilo o podaljšanju kabla. Glede na kvaliteto je tako rekoč kakršno koli podaljšanje brez vpliva na prikaz.
Prikaz sicer je sicer prikazan na desetinko, vendar lahko zelo odstopa od dejanske temperature. Saj tovarniško vgrajeni sicer manj odstopajo, a so še vedno tudi do 2 stopinjo od resnične temperature. Ko ugotoviš koliko laže, pa itak veš kje si.

LP
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 01, 2010 12:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Igor01 je napisal/a:
Večinoma so senzorji v bočnih ogledalih, oz. pod njimi.
...

Na tem neprimernem mestu imajo vgrajene večinoma avti nižjega cenovnega razreda.

Edino pravilno ter realno je, da je tipalo na podvozju čimbolj spredaj. Mora pa biti zato malo trdnejše (možnost mehanske poškodbe) in dobro izolirano proti vodi kar pač nekaj stane ...
Nazaj na vrh
primo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 01, 2010 1:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Konkreten termometer ima tovarniško slabost slabega tesnjenja tipala. Zato ga je pred montažo priporočljivo pomočit v kakšen aralditni lak ali lak za čolne ali pa vsaj nitro lak, da se prepreči dostop vode ... Wink

Senzorja si nisem ogledal natančneje kako je narejen. Ampak če ima ohišje s kakšnimi luknjicami potem z lakiranjem zamašiš te luknjice in ne meri točno. Vsekakor si ga moram natančno ogledat.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni