Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pajo Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50 Prispevkov: 687 Aktiv.: 2.90
|
Objavljeno: Ned Nov 14, 2010 6:44 pm Naslov sporočila: Radijske vtičnice |
|
|
Slišalo se bo malo noro.
Včeraj sem kupil komplet štirih vtičnic in pilota.
Ker nisem bil pozoren na tekst v katerem je opisana vsebina "paketa", sem komaj doma ugotovil, da sta v kompletu dva dimerja za luči in dve vtičnici za neposredno krmiljenje porabnika.
Slednja dva sta OK. Muči me pri dimerjih. Na njih je je namreč strogo napisano, da se ne sme priključevati trafotov in ostalih induktivnih zadev, lahko pa se priključijo switcherji. Vsaj tako sem razumel.
Kaj se bo zgodilo, če bi na dimer priključil obtočno črpalko?
Porabnik je induktiven in v osnovi ni namenjen za regulacijo obratov. Obstaja tudi verjetnost uničenja črpalke, če bi jo priključil in ji želel regulirati obrate. Zato ta možnost odpade.
Kaj pa bi bilo, če bi ta dimer uporabil za neposreden vklop in izklop črpalke? _________________ Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Nov 14, 2010 7:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na izhodu je skoraj zaneslivo triac. Regulacija pa izvedena na principu rezanja sinusoide. Pri polni moči bi morali vsi porabniki normalno delovati. Zmanjšana moč pa lahko povzroči segrevanje jedra, kak motor ali trafo bo začel tudi brneti. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Nov 14, 2010 7:09 pm Naslov sporočila: Re: Radijske vtičnice |
|
|
pajo je napisal/a: |
...
Kaj pa bi bilo, če bi ta dimer uporabil za neposreden vklop in izklop črpalke? |
Prebilo ga bo vseeno že po nekaj vklopih! Če piše, da ni za induktivne porabnike pač ni ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pajo Član

|
Objavljeno: Ned Nov 14, 2010 7:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala obema za odgovor.
Se bom pač moral sprijazniti samo z dvema kanaloma. _________________ Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Ned Nov 14, 2010 8:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
razdri in poglej, če je kaj mesta za rele, potem pa predelaš zadevo. _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pajo Član

|
Objavljeno: Ned Nov 14, 2010 8:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za razdiranje si moram izdelati "trio izvijač". Šlo bo tudi z navadnim izvijače, le da mu moram v sredini narediti zarezo. So se kar zaščitili pred "nepooblaščenim posegom".
Po drugi strani pa je vprašanje, če se to sploh splača. Komplet je stal nekje 13-14€ (pilot + 2 vtičnici + 2 dimerja). Če vzamem v račun rele + čas (tega mi pa primanjkuje)..., ne vem če se računica izide. _________________ Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sscott Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11 Prispevkov: 1133 Aktiv.: 5.83 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Ned Nov 14, 2010 9:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
pa kupi še en komplet  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pajo Član

|
Objavljeno: Ned Nov 14, 2010 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem že tudi sam pomislil na to in to je najverjetnejši scenarij.
A rabi kdo 4 dimerje z relejem?
Ironija pri tem je, da bodo poštni stroški prišli na 1/3 cene paketa .
"Stereo šraufciger" je narejen.
Sem razdrl vtičnico z relejem. Not je 24V rele +...
Bom naredil fotke enega in drugega... _________________ Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Ned Nov 14, 2010 9:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Prebilo ga bo vseeno že po nekaj vklopih! Če piše, da ni za induktivne porabnike pač ni |
- a tudi če daš vzporedno varistor V275 ? Samo glede preboja mislim, ne glede delovanja obtočne črpalke na dimmer |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pajo Član

|
Objavljeno: Ned Nov 14, 2010 9:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem razdrl tudi dimer.
Osnova sprejemnega dela (kar je za pričakovati) je podobna. Modula se razlikujeta v močnostnem delu. V dimerju sta namesto releja triac (nek nepoznan model) in tuljava.
Še kdo rabi fotke, jih lahko naredim.
Sem šel pogledat račun.
Cena kompleta je 18€.
Računica + izziv se ne izideta, da bi šel v predelavo.
Ampak ni mi jasno, kako lahko spravijo to skupaj za tako ceno.
Ohišja+elektronika+testiranja (CE, TUV)+DDV+provizija... Na to pa dajo še 3 letno garancijo...
Pa še nekaj. Dimerja imata vgrajeno v ohišje še 1,6A cevno varovalko. _________________ Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Ned Nov 14, 2010 10:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
psevdonim je napisal/a: |
- a tudi če daš vzporedno varistor V275 ? Samo glede preboja mislim, ne glede delovanja obtočne črpalke na dimmer |
Varistor ga bo vsekakor zaščitil. Vendar le v slučaju delovanja ON/OFF. Če bo poizkusil z dimanjem pa bo skuhalo še tisti varistor ...
Moj predlog: prijazno povprašaj v tisti trgovini, če imajo kakšen defekten komplet in ti dimer vtičnice lahko zamenjajo z relejskimi. Lepa beseda lepo mesto najde in marsikje se da to urediti tudi na tak način ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.21 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Ned Nov 14, 2010 10:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predpostavljam (3 leta garancije in relativno nizka cena), da si kupil v Lidl ali Hofer. V teh dveh trgovinah običajno ne komplicirajo z vrnitvijo sploh, če boš samo zamenjal za drug komplet in je predelava zato dokaj nesmiselna. Upam, samo, da si odprl tako, da se ne vidi, da si odpiral. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pajo Član

|
Objavljeno: Ned Nov 14, 2010 11:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva bo ostala doma in tudi ne mislim komplicirat v trgovini.
Bom pa najverjetneje kupil še en komplet in ju predelal v nekaj bolj zanimivega. No garancije itak ni več . Pa tudi trgovke, ki jih več ali manj poznam ne mislim spravljat v neroden položaj.
Je pa bila zadeva že v osnovi kupljena za predelavo. Žal sta dva dimerja vmes . Mogoče pa tudi iz njiju nastane kaj uporabnega. _________________ Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Pon Nov 15, 2010 12:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Lidl ali Hofer. V teh dveh trgovinah običajno ne komplicirajo z vrnitvijo |
- ime, priimek, naslov, telefonska, razlog vrnitve. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Pon Nov 15, 2010 1:30 am Naslov sporočila: |
|
|
psevdonim je napisal/a: |
- ime, priimek, naslov, telefonska, razlog vrnitve. |
To drži z računom v 7. dneh, če se gre za osebni nakup v trgovini, oziroma 14 dni, če je internetni nakup.
A se nekatere trgovine temu še vedno zelo upirajo. Pomaga omemba kakšnega zakona oziroma točneje ZVPot ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|