|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.45 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Čet Jan 19, 2006 3:34 pm Naslov sporočila: sonde za merjenje pomika |
|
|
Ojla,
potreboval bi sondo za merjenje pomika z izhodom 0-10V ali 4-20mA. Baje je ena firma v Velenju, ki jih dela. Mogoče kdo ve, katera bi to bila?
lp, damo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.79
|
Objavljeno: Čet Jan 19, 2006 4:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
V Velenju je FBS. Če ima v proizvodem programu take sonde, pa nisem najbolj prepričan. Sicer Iskra TELA-SEM izdeluje enkoderje (rotacijske dajalnike impulzov) Mogoče ima tudi kaj z nap. oz tokovnim izhodom. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.06 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Čet Jan 19, 2006 4:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za kakšno dolžino pomika ?
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.35 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Čet Jan 19, 2006 6:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
mi747 je napisal/a: |
LP |
Je Silvo napisal ROTACIJSKE , se pravi za neskončen pomik , Drugo pa je če rabiš merino letev , te pridejo silno drage ko hočeš daljše od 2 metrov.
Če pa ne potrebuješ take natančnosti , pa imajo pri PS Logatec magnetne trakove v poljubni dolžini ( natančnost je v desetinkah -se pravi meri stotinke,,,, uporabljajo pa se v lesni industriji....) _________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Čet Jan 19, 2006 7:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iskra, nisem ravno prepričan, da obstajajo merilne letve z izhodom 0-10V oz 4-20mA
Meritev bi v tem primeru bila daleč od natančne.
Domnevam, da gre za meritev hitrosti kakega transportnega traku. Običajno so taki dajalniki čisto običajne taho diname. V proizvodnji jih sicer imamo kar nekaj a kot rezervne dele smo nabavljali orginale. Nikoli jih nisem iskal na domačem trgu. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.35 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Čet Jan 19, 2006 7:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Iskra, nisem ravno prepričan, da obstajajo merilne letve z izhodom 0-10V oz 4-20mA
Meritev bi v tem primeru bila daleč od natančne.
Domnevam, da gre za meritev hitrosti kakega transportnega traku. Običajno so taki dajalniki čisto običajne taho diname. V proizvodnji jih sicer imamo kar nekaj a kot rezervne dele smo nabavljali orginale. Nikoli jih nisem iskal na domačem trgu. |
Silvo sem odgovarjal mi747, ki verjetno ne sprašuje za take letve Taka letev bi pa bila čuden hibrid. Bi pa v krajnem slučaju lahko "predelal" rotacijskega v taho dinamo. Jaz sem enkrat to moral napraviti , ko nikakor nismo mogli dobiti originalnega ( no ne ravno rotacijskega) . _________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Čet Jan 19, 2006 7:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predelava dajalnika impulzov v napetost ne bi smelo predstavlati kak večji problem.
Obstaja en simpatičen čipek ..LM2907 _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1715 Aktiv.: 7.22 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Čet Jan 19, 2006 10:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Doma imam induktivni senzor razdalje. Območje merjenja je 2mm, v teh 2mm se pa tok spreminja od 4...20mA...se pravi 2mm = 4mA, 0mm = 20mA. Ti senzorji so dokaj precizni. Je pa vse odvisno, kza kaj boš to rabil. Obstajajo tudi cenejše merilne letve, ki delujejo na principu linearnega potenciometra. Natančnost se tukaj meri v desetinki milimetra (na špricgiz mašinah jih je 4 - na izmetnem delu, zapiralnem, na agregatu in polžu) Cena teh merlinih letev ni tako huda kot je naprimer cena optičnih. Napiši kaj več napiši, pa lahko še kaj svetujemo.
LP GOrazd _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.18 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jan 19, 2006 10:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
iskra je napisal/a: |
mi747 je napisal/a: |
LP |
Je Silvo napisal ROTACIJSKE , se pravi za neskončen pomik , Drugo pa je če rabiš merino letev , te pridejo silno drage ko hočeš daljše od 2 metrov.
Če pa ne potrebuješ take natančnosti , pa imajo pri PS Logatec magnetne trakove v poljubni dolžini ( natančnost je v desetinkah -se pravi meri stotinke,,,, uporabljajo pa se v lesni industriji....) |
Imajo tudi takšne za kovinsko industrijo, merijo pa v tisočinkah milimetra.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

|
Objavljeno: Čet Jan 19, 2006 11:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imajo tudi takšne za kovinsko industrijo, merijo pa v tisočinkah milimetra.
Slowfly bom preveril 6.2 na seminarju pri njih
Glede na ceno , so idealni za kakšne ki izdelujejo Al , ali plastična okna in si hočejo posodobiti izrez . _________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.45 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pet Jan 20, 2006 12:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Ojla,
bom malo bolj preciziral, vidim da se je debata kar razvila
Torej rabil bi za merjenje pomika območje recimo 2mm, točnost pa čimvečjo. Mislim, da je Gorazd omenil nekaj takega. Torej merilno induktivno sondo, ne rotacijskega enkoderja.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Jan 20, 2006 2:47 am Naslov sporočila: |
|
|
damo je napisal/a: |
Ojla,
bom malo bolj preciziral, vidim da se je debata kar razvila
Torej rabil bi za merjenje pomika območje recimo 2mm, točnost pa čimvečjo. Mislim, da je Gorazd omenil nekaj takega. Torej merilno induktivno sondo, ne rotacijskega enkoderja.
lp |
S tako točnimi podatki lahko dobiš tudi točen odgovor ...
Pred leti sem izdelal nadzor pozicije neke ročke in ker sem se hotel izogniti klasičnemu potenciometru sem uporabil induktivni analogni senzor. Zadeva deluje super ... na žalost sedaj že v tujini.
Za te zahteve ustreza senzor IA5-18GM-I3 izdelovalca Pepperl+Fuchs - *PDF dokument*
Naročiš pa ga lahko *TUKAJ* |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni