www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Data logger + senzor tlaka

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jocman
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 30 Okt 2010 8:43
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 23, 2010 6:15 pm    Naslov sporočila:  Data logger + senzor tlaka Odgovori s citatom

LP!

Sem šele začetnik v mikrokotntrolerjih in podobni eletroniki, zato bi prosil vas, ki ste bolj izkušeni za pomoč. Potrebujem datalogger, kateri bi mi tekom daljšega časovnega obdobja shranjeval meritve tlaka, po možnosti na SD kartico, v slabšem primeru pa tudi preko RS232 na PC. Malce sem se pogovarjal naokoli, ter sem slišal, da je zadeva dokaj preprosta če uporabim ATMEGA128 čipe, kajti AVR ima relativno preprost programski paket BASCOM, ki vsebuje polno sample-ov ter podobnih zadev. Osebno mi je to kar všeč, kajti prav posebno v programiranju vešč nisem.

Nekaj sem že iskal in sem našel nekaj zadev, ki bi mi (mislim) olajšale zadevo:
Development kit:
http://cgi.ebay.com/STK128-Development-Board-kit-ATMEL-AVR-ATMEGA128-/250586762837?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a58228e55

SD modul:
http://cgi.ebay.com/MICRO-SD-Card-Adapter-BASIC-STAMP-PIC-AVR-ARM-SD-ADP-/150511744821?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item230b32f735

programator:
http://cgi.ebay.com/USBASP-USB-ISP-USB-Download-Adapter-AVR-51-ATMEL-Z-/150523606737?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item230be7f6d1

Bi mogoče kdo znal povedati kako besedo, če sem vsaj na pravi poti, ter da ne zgubljam denarja in časa (ter živcev). Prav tako me zanima, kako se zadeva naštima da shranjuje podatke na SD. ali potrebujem kake extra driverje, ali zadeva dela "plug and play" v Windowsih na PC?

Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor.
lp, joc
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sraka
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52
Aktiv.: 2.38
Kraj: PMAVs

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 23, 2010 8:25 pm    Naslov sporočila:  Re: Data logger + senzor tlaka Odgovori s citatom

jocman je napisal/a:
Bi mogoče kdo znal povedati kako besedo, če sem vsaj na pravi poti, ter da ne zgubljam denarja in časa (ter živcev).

Si na pravi poti, da izgubiš., čas, denar, živce, žensko in še kaj. Te zadeve namreč delajo po sistemu "plug & pray", pri čemer boš moral tisti "plug" odmisliti.

Zadeva bo še bolj preprosta, če uporabiš recimo C, ker se zdaj dobi na internetu več knjižnic in je bolj razširjen. Razen tega nisi vezan zgolj na AVR. ATMega128, pa še zdaleč ni najbolj zmogljiv predstavnik te družine.
In če že govoriš o zmogljivosti, se raje usmeri na kak čip družine ARM.

Še linki:
http://www.antratek.nl/ARM-Cortex.html

Programatorja pa pravzaprav skoraj ne potrebuješ, saj se čip programira preko serijskega porta.

KrA

milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 24, 2010 12:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ej sraka, ti pa znaš opogumiti začetnika. Vsaka ti čast Smile

Sicer je mega128 več kot dovolj za aplikacijo, katero omenja jocman.

LP

lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 24, 2010 7:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jocman, poglej v 6. številko naše revije. Wink
Nazaj na vrh
jocman
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 24, 2010 8:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sem si malce na hitro ogledal tisto revijo, in mi bo najbrž res v pomoč. sicer pa se zahvaljujem za komentarje. naj poudarim da ne potrebujem zmogljive zadeve, ampak preprosto. in meni osebno programiranje v C ni ravno lahko, zato bi raje s pomočjo BASCOMA poskusil kaj narediti. če ima še kdo kak predlog, se priporočam.

lp, joc
Nazaj na vrh
robika
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 20:55
Aktiv.: 1.19
Kraj: ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 24, 2010 9:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam narejen višinomer z ATMega8, ki shranjuje v eeprom 24C16 in potem preneseš podatke preko RS232 na PC. Senzor tlaka je MPX4100. Imam pa tudi narejeno razvojno orodje z ATMega128, shranjevanje na SD kartico in pošiljanje podatkov preko RS232 na PC.
Nazaj na vrh
jocman
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 24, 2010 9:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

robika je napisal/a:
Imam narejen višinomer z ATMega8, ki shranjuje v eeprom 24C16 in potem preneseš podatke preko RS232 na PC. Senzor tlaka je MPX4100. Imam pa tudi narejeno razvojno orodje z ATMega128, shranjevanje na SD kartico in pošiljanje podatkov preko RS232 na PC.

o super.najlepša hvala za poslan dokument. mislim da mi bo prišel prav.
potem mi boš lahko povedal kako se dela z bascom programom. sam sem slišal da ni tako težek, vendar imam pomisleke glede tega. pa približno koliko časa si potreboval za to aplikacijo (predvidevam da je zelo podobna moji).
prav tako me zanima če te bom lahko kdaj vprašal za pomoč kar se bacoma tiče?

lp, j
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.05
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 24, 2010 9:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej v AVR za začetnike in si potegni dol publikacijo, ki smo jo scumprali skupaj za Bascom seminarje. Tam imaš noter vse (in še več), kar boš rabil. Smile

LP, Grega

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni