www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Virus Brain upihnil 20 svečk

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Novice
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 20, 2006 10:44 pm    Naslov sporočila: icon_shocked Virus Brain upihnil 20 svečk Odgovori s citatom

Pred dvajsetimi leti se je pojavil prvi računalniški virus, imenovan Brain. V primerjavi z današnjimi virusi je bil zelo preprost.

Brain se je širil s pomočjo disket, tako kot večina njegovih naslednikov. Na takšen način so se virusi širili zelo počasi, nekateri so za večjo širitev potrebovali celo več let.
Leta 1995 so se pojavili makro virusi za takratne operacijske sisteme Windows, od leta 1999 pa so se virusi širili predvsem z elektronsko pošto. Današnji virusi se samodejno širijo po spletu in lahko okužijo vsak nezaščiteni računalnik, pripravljali pa naj bi se že virusi za brezžična omrežja.

Trenutno je znanih okoli 150.000 virusov, njihovo število pa raste iz dneva v dan. Medtem ko so jih včasih pisali posamezniki, naj bi zdaj za to skrbele kriminalne združbe. (RTVSLO)

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 20, 2006 11:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
...pripravljali pa naj bi se že virusi za brezžična omrežja....

Kaj pa namerni trojanci v kakih mikrokontrolerjjih? ... pa višjenivojska programska orodja, ki bi prav tako lahko kakega "podtanila" Confused ...pa verijetnost "rojstva" kakega že pri izdelavi mikrokontrolerja Sad

NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.59
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 21, 2006 10:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trojanci v mikrokontrolerjih? Very Happy
Daš trojanca v kodo, ki povzroči, da naprava crkne po določenem času, stranka pokliče serviserja, le-ta lepo skopira podatke... Twisted Evil
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 21, 2006 10:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NeoTO je napisal/a:
Daš trojanca v kodo, ki povzroči, da naprava crkne po določenem času, stranka pokliče serviserja, le-ta lepo skopira podatke... Twisted Evil

Seveda, to se lahko naredi namerno ali nenamerno ... kaj če ti nekdo to "uturi" v tvoje razvojno orodje. Sad

Primer je bil širjenje (ne spomnim se točno katerega virusa) Le ta se je razširil z tovarniško formatiranimi disketami. :bonk:

LoLek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 1.44

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 21, 2006 11:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NeoTO je napisal/a:

A ne rečejo temu programerji logična bomba? Je pa kaznivo... Very Happy
Nazaj na vrh
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.27
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 22, 2006 12:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam že več let ne uporabljam antivirusa, pa razen virusa sasser nisem imel nikoli kakšnih hujših okužb. Včeraj sem na novo naložil sistem zaradi težav z driverji pa sem za probo naložil še antivirusni program (Panda internet security - trial verzija). Računalnik je začel delat 5x počasneje, windows mi je javljal, da mi zmankuje rama, s privzetimi nastavitvami nisem mogel priti na internet, niti se preko switcha povezat na drug računalnik. Po kakšni uri spreminjanja nastavitev sem ga odinštaliral. Sem raje nezaščiten, kot da mi nalaga sistem 5 minut in se računalnik nasploh obnaša kot P166 z naloženimi win xp in 32mb rama Smile

Če se malo pazi, kaj se dela, se da normalno živeti tudi brez antivirusa.

Sicer pa imam pentiuma 1gHz, 256mb rama, 80g diska

Lp
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 22, 2006 12:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LoLek je napisal/a:
NeoTO je napisal/a:

A ne rečejo temu programerji logična bomba? Je pa kaznivo... Very Happy

Kako to dokazati Confused Konec lanskega leta mi je crknil avtoradio (še v garanciji - je še na servisu Sad ) Kazal je simptome "vsutja" softwera. Verjami mi, da sem poleg softwerskega hrošča pomislil tudi na to.

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 22, 2006 12:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj avtoradijo /CD ima tudi hrošča. Vsake toliko časa zmrzne in dela samo CD predvajalnik. Radijski del je popolnoma neuporaben. Dokler seveda ne stisnem reset tipke. Radijo seveda pozabi vse nastavitve Evil or Very Mad
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 23, 2006 1:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je računalnik v javnem omrežju, mora imeti antivirusni program. Večkrat se zgodi, da nekdo na novo instalira Windows, pa priključi računalnik na mrežo, da bi potegnil security update iz Microsofta. Še preden je konec nalaganja, je na sistemu že virus, črv, ali kaj podobnega.

Če antivirusni program po instalaciji nenormalno obremeni računalnik, pomeni da je nekaj narobe. Verjetno je sistem že okužen, ali pa je na njem defekten software. Če je software originalen (windowsi, antivirusni program, vse ostalo na pcju,...), potem problemov ni. Opažam, da imajo nadpovprečno število težav v glavnem tisti, ki software pobirajo na črno iz interneta (kradware).

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.27
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 23, 2006 5:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem rešil problem z drugim antivirusnim programom - NOD32. Sedaj deluje vse vredu, okužen pa nisem bil. Vedno pa sem imel vse popravke od Windows, tako, da je verjetno to preprečevalo okužbe

Lp
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.61
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 24, 2006 3:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NOD32 je super. Naložil sem ga tudi na starejši računalnik z XPji, ki ni več "sposoben" za normalno delo - pa ga antivirus nič opazno ne bremza.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Novice Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni