|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
watts Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59 Prispevkov: 422 Aktiv.: 2.37 Kraj: Knežak
|
Objavljeno: Sre Dec 22, 2010 6:24 pm Naslov sporočila: Project: the Countdown |
|
|
red_mamba je napisal/a: |
watts je napisal/a: |
Razmišljam, ali poznam koga, ki bi mi naredil čimmanjšo, 1.5v ali 3v napajano škatlico, ki bi imela čipek noter, ekranček, in dve tipki... START in RESET... In ko stisnemo RESET se števec resetira na 45:00, ko pa stisnemo start pa odšteva od 45min po sekundo do 0... In seveda še stikalo power on/off
Koristno pri pouku, garantirano!  |
Mogoče je pa to 1. projekt (izziv), ki bi se ga sam lotil
Sem prepričan da se bo našla pomoč na forumu v primeru težav  |
Torej, najprej se opravičujem za naslov v anglenšlini, se mi je zdelo primerno (če ni, naj popravi moderator, ne komplicirati o tem v tej temi )
Torej, zadeva je takšna, gre mi na glavo da bolj kot ne potrebujem nekakšen odštevalec časa, torej z 45:00, po sekundo na 00:00.
V glavi mi stoji, da bom imel fizično stikalo PWR (1/0) in dve tipke vezane na kontrolerček (RESET na 45:00 in START odštevanja)...
Sedaj se pa zalomi pri vsem tem že pri izbiri mikrokontrolerja.
Namreč zavoljo mobilnosti bi čimraje imel kak manjši ekran (enovrstični, morda kakih 3*5cm, (morda možnost osvetlitve (backlight)?)
in tudi mikrokontroler, (ki naj ne bo SMD, saj nimamo vsi na tem forumu takih, netresujočih, natančnih rok), ampak naj bi po mojem mnenju
bil "zakon", če bi imel "socket" za ga pritaknit na vezje, da se tudi pri spajkanju ne bi segreval, programiranje bi bilo verjetno tudi lažje (kar se montiranja tiče).
Kar se povezav na LCD ekranček tiče vem tudi bore malo, nekje sem videl da je lcd ekranček deloval na Arduinu, a le-ta teče na 5v, kar je z dvema baterijama zelo težko izvesti (morda DC-DC, a je to le še ena stvar, ki jo morem pridobiti, tako da je to res zadnja stvar na svetu, ki si jo trenutno želim ob tem projektu, pa tudi mobilnost take "kište" (Arduino) me malce moti, žepna velikost?)
Torej v moji glavi sestoji nekako takole:
Imamo baterije, čip in LCD zaslon. Za slednjega sklepam da je napajan iz čipa?
Baterije bi bile z manjšim on-off stikalcem vezane na čip (če štejemo za zadnje vprašanje, da je odgovor DA).
Prav tako bi bile na čip vezani še dve tipki (START in RST, vsaka na svoj vhod).
Shematsko znam vezje ponazoriti, boljši problemi bodo prišli pri programiranju PICa (Do sedaj znam le Ladder program za PLCje).
Če je torej fizični del (3v, pic in LCD) možen, se bom lotil učenja C/C++/C"whatever"...
Pri mojem "malem" projektu (za katerega sem, razen pri spajkanju in montiranju stvari v škatlico) (torej, za programiranje PICa) totalen novinec, vas sprašujem, kateri PIC izbrati, da bo napajanje dovoljšno, prav tako me zanima število nogic... In seveda težavnost jezika (ali imajo vsi C*"whatever"*?)
PS: če izvedba z 3V ne bo mogoča - zdi se mi, da se mi nekje valja 4XAA "socket", a bo 6v dovolj?
LP, watts...
Da, torej, torej, torej Se trudim s slovnico
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Dec 22, 2010 6:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mora biti LCD ?
Lahko vzameš majhen 4-mestni LED.
LpA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
watts Član

|
Objavljeno: Sre Dec 22, 2010 6:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko tudi, vendar kasneje nevem kako je z napajanjem led diod (Prav tako se mi zdi, da imam en RES velik LED modul doma, številka je 2*3cm velika, in prav tako so 4 slike prihajajo, ko se mi napolni baterija )
Vseeno še vedno iščem mali PIC... Računam da je na tistih LEDikah ven manj kot 10 pinov... Torej bo pic imel več kot 14... (2 za napajanje, 10 za LCD, pa še to nisem siguren, torej počakat na slike, in še 4 za tipke?)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Dec 22, 2010 7:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar se tiče mikrokontrolerja - tole je izvedljivo z vsakim 18 ali več pinskim mikrokontrolerjem ne glede na to kak bo displej. Od omenjenih orodij ni ni eno niti približno podobno ladder-ju. Če obvladaš še STL potem je njemu najbližji assembler. Sicer obstajajo neka orodja zelo podobna ledder-ju za programiranje pic-a. Zadeve pa nisem nikoli poskusil.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Dec 22, 2010 7:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Našel ***klik***
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
watts Član

|
Objavljeno: Sre Dec 22, 2010 8:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poslikal stvar. Na zadnji strani je 12 pin-ov, narisan je Iskrin logo, piše DU-d, poleg tega še "430 900 417A", na prednji strani pa so led številke in piše "430 900 417B".
Prilagam slikovni material.
@Silvo - Zanimivo, morem torej ATMega "nabavit"...
(EDIT: odkril sem, da so grupirane, en pin je pa enostavno "odveč" (z voltmetrom stestirano, ne zasveti nobena pika (tudi "reverse-polarity" stestiran...), torej bo potrebno narest nek znakec (dvopičje) na ohišju ("kao" ))
torej 11 pinov, 4 za izbor številke, in 7 za 7 ledic na le-tej. Voltemer pravi: "Najmanjša napetost, s katere lahko ti vidiš to ledico je 1.5v". SUPER!
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.43 MB |
Pogledana: |
0 krat |
![DSCF1209[1].jpg](files/thumbs/t_dscf1209_1_.jpg)
|
Zadnja stran... en pin odveč!! |
|
1.4 MB |
1 krat |
![DSCF1208[1].jpg](files/thumbs/t_dscf1208_1_.jpg)
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Dec 22, 2010 8:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšen tiny2313 bo čisto dovolj.
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sre Dec 22, 2010 8:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vzemi digitalno stikalno uro ( npr. v Obiju za par eurov). Te ure imajo tudi funkcijo CD ( countdown). Imajo LCD in napajanje je 3V. Poraba minimalna. Lahko jo kanibaliziraš - uporabiš le tisto kar te zanima, ostalo zavržeš. Programiranja pa se lahko učiš na kakem drugem primeru, npr. kakšen tak projekt, katerega ne moreš kupiti za par eurov.
LP
|
6.25 KB |
5066 krat |

|
_________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
watts Član

|
Objavljeno: Sre Dec 22, 2010 8:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
AU!
Ta zadnji odgovor, ta je bil pa RES nizek. (Ne jemlji me preveč resno )
Kako da se nisem mogel na to prej spomniti?
Madonca, nimam dovolj idej v glavi.
Me zanima, če imajo katere prav sekundno odštevanje! V šoli je minuta namreč zelooo dolgo...
naprimer: Tukajle je najmanjša enota 1 minuta... torej skorajda rečeno odpade! (ali to torej ne velja za odštevanje?)
Torej, tudi na strani od obija ni kaj dosti za najti (ni iskalnih zadetkov, zanimivo). Prav tako ne vem, če "minimalna časovna enota" (kot piše ponekoder) pomeni najmanjši odštevalni čas (v tem primeru sekunde odpadejo in odpade cel projekt).
Torej - če je kdo blizu OBIja ali kake druge elektrotrgovine, in če slučajno zaokroži noter, naj pogleda če ima kaka ura odštevalnik do sekunde, drugače se bom res lotil zadeve z PICom...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

|
Objavljeno: Sre Dec 22, 2010 8:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tista, katere sliko sem pripel, ima čas nastavljiv po sekundo.
Največji čas pa je (nisem povsem siguren) 99min in 59 sek
Velja za funkcijo countdown.
Če znaš kaj nemško, imaš tukaj navodila
http://www.duewi.de/
LP
Edit: najdaljši čas odštevanja je 23ur 59min 59 sek
navodila na gornjem linku pa so večjezična
uro sem kupil v obiju, obstajajo v beli, srebrni in črni barvi
_________________ Wasting time online since 1999
Nazadnje urejal/a milan62 Sre Dec 22, 2010 8:56 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
watts Član

|
Objavljeno: Sre Dec 22, 2010 8:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za povezavo, bom prebral... osnove nemščine pač že gredo... (ich bin du bist, saj ni tako težko )
Po 10 minutah...
Tukaj je manual za tisto stvar, *ampak* piše:
Koda: |
3. Note
If you disconnect the appliance from the mains socket, the readings on the display will extinguish after approx. 1 minute. However, data
is retained. If you wish the data to be displayed again, press one of the buttons - “Wechsel” (select) - “Stellen” (set) - “Funktion”
(function)
|
Upam da to ne pušča posledic na odštevalniku, ali bo pa treba nekako "prevarati" senzor, da bo mislil, da je cel čas priključen na omrežje... sedaj pa iščem kaj takega na slovenskem trgu...
(EDIT: našel uro ki ima odštevalec, PDF, izgleda da se ta ne izklopi samodejno... Torej "it's hack time!")
prosim mod-a, dokler ni to PIC/AVR tema, naj to premakne pod elektroniko, ali kamor koli že to pač "paše"... pa brez zamere prosim!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

|
Objavljeno: Sre Dec 22, 2010 9:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, to ni res. To uro kar dobro poznam. Brez priklopa na 230v deluje vse, samo releja ne krmili. Prikaz na displayu je enak, ne glede na to, ali je prisotna 230V ali ne.
LP
_________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
watts Član

|
Objavljeno: Sre Dec 22, 2010 9:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Super, potem morem ob najbližji priložnosti skočiti v ICE po zenerke in protobard (drugi projekti), potem pa še v OBI. če ne v Lj potem pa v Kopru
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sre Dec 22, 2010 9:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tak timer najdeš v orginalu v obliki obseska za ključe. Če se prav spomnim, sem ga za drobiž kupil v Conradu.
|
260.35 KB |
0 krat |

|
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Dec 22, 2010 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni se pa zdi taka reč čisto vredu začetniški projekt. Spoznaš nek MCU, napišeš driver za LCD, spoznaš timerje zaradi merjenja in interrupte zaradi tipk oz. timerja...
V končni fazi je elektronika kot hobi en sam strošek. Skoraj ne najdeš projekta, ki ne bi bil cenejši že narejen, če pa šteješ še svoj čas, si že krepko v minusu! Ampak zadovoljstvo, ko nekaj narediš, hitro odtehta višjo ceno
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni