www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Cena plina v jeklenki za kuhanje - 20E za 10 kg je
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
twom
Član
Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37
Aktiv.: 4.16
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 30, 2010 11:37 am    Naslov sporočila:  Cena plina v jeklenki za kuhanje - 20E za 10 kg je Odgovori s citatom

Danes na Petrolu kupim plin..., cena 19.89€ za 10 kg plina v jeklenki.
Dobil pa sem tekoči naftni plin.

V spominu imam ceno ene 7€ (leto nazaj) za 10 kg jeklenko propan-butan plina.

Sem kaj spregledal/pomešal...

Lep pozdrav,
Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.00

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 30, 2010 1:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj UNP je propan-butan.
Glede cene si gotovo malce pomešal, pred letom si dal 7 morda za 5kg, pa še to najbrž eč kot leto nazaj....
Se pa glede na opažanja uporabnikov zadnja leta energijska vrednost močno niža, očitno spreminjajo razmerje P-B....
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.98

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 30, 2010 1:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jep. Ogroma razlika je ali kupiš nemško kartušo za gorilnik ali pa rabljeno ponovno nafilaš s tem plinom.

Jaz sem itak mnenja da se bi naftne derivate začelo označevati in zaračunavati po kWh.
Nazaj na vrh
Igor01
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09
Aktiv.: 2.52
Kraj: KK

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 30, 2010 2:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V spominu imaš 17E.
7E sploh nimam več v spominu.

LP
Nazaj na vrh
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.58

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 30, 2010 3:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pyr0Beast je napisal/a:
Jep. Ogroma razlika je ali kupiš nemško kartušo za gorilnik ali pa rabljeno ponovno nafilaš s tem plinom.

Jaz sem itak mnenja da se bi naftne derivate začelo označevati in zaračunavati po kWh.

UNP (utekočinjen naftni plin) rafinerije SEŽIGAJO! Torej nam prodajajo odpadke!.
Bučman jaz se dal vgraditi LPG v avto. IN? iz 0,52€ je cena ~0,79€. Ta isti plin je bil pa 17€ za 10 kg.

ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.86
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 30, 2010 4:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bojans je napisal/a:

UNP (utekočinjen naftni plin) rafinerije SEŽIGAJO! Torej nam prodajajo odpadke!.
Bučman jaz se dal vgraditi LPG v avto. IN? iz 0,52 je cena ~0,79. Ta isti plin je bil pa 17 za 10 kg.

Ampak še vedno voziš ceneje kot z bencinom.

Tudi jaz imam na LPG in bolj kot cene naraščajo, prej se mi bo investicija pokrila.

Včasih sem plačal 60EUR za poln rezervoar, sedaj 30-38EUR. Odvisno koliko je prazen. Kilometrov pa naredim v primerjavi 1/5 manj z enim rezervoarjem.

Čakam samo na OMV, da bo imel avto-plin, ker Petrol že bencina ni imel kvalitetnega.

Zadnje čase vozim tudi na zemeljskega od Istrabenz, cena je ista, kvaliteta pa je še na testu.

Nisem pa še poiskal najbližje bencinske z avto-plinom v Avstriji v območju Šentilja, mogoče je njihov plin boljši in cenejši.

Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 30, 2010 5:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:

Aja ? Od kje je pa ta mit prišel.

Plin se sežiga zaradi nadzora tlaka, saj se ta zelo spreminja in ga je praktično nemogoče uravnavati. Višek se pač zažge, najmanjši problem.
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 30, 2010 7:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pyr0Beast je napisal/a:
Plin se sežiga zaradi nadzora tlaka, saj se ta zelo spreminja in ga je praktično nemogoče uravnavati. Višek se pač zažge, najmanjši problem.
Pri tako temperaturno in tlačno zahtevni tehnologiji, kar rafineracija vsekakor je, bi bil povsem zadovoljen, če bi z njim polnili en zadosti velik balon, nato pa ga z enim poceni kompresorjem za sproti tlačili v jeklenke in mi jih dostavljali. Zastonj ogrevanje, kuhanje, ...

Razlog za sežiganje mora biti drugje. Težavno nadzorovanja tlaka ni tehnično opravičljivo.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 30, 2010 8:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eh. No prav. Kujte svoje teorije zarote kakor vam paše.
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 30, 2010 8:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20070913200723AApJM9r
Teorija zarote?
Čemu?
Zame je to še vedno klasično razmetavanje z viri energije.

Jaz bi se vse leto zastonj grel.

Lahko bi s tem vsaj kak parni kotel dogrevali.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.58

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 30, 2010 9:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pyr0Beast je napisal/a:
Eh. No prav. Kujte svoje teorije zarote kakor vam paše.

Vozim se na odpadke, ki mi jih KONKRETNO zaračunajo. Namesto da bi jih zažgali na dimniku. Tudi ti imaš štedilnik na plin. Kuriš odpadke! Odpadke, ki ti jih dobro zaračunajo!

Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 30, 2010 10:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:

Jaz bi se vse leto zastonj grel.

Ja pa kaj še. Za njih je to zastonj ali pa vsaj nekaj sto tisočkrat ceneje kot da pustijo da jim stolp za frakcionirno destilacijo razžene.

Citiram:

Vozim se na odpadke, ki mi jih KONKRETNO zaračunajo. Namesto da bi jih zažgali na dimniku. Tudi ti imaš štedilnik na plin. Kuriš odpadke! Odpadke, ki ti jih dobro zaračunajo!

Zakaj misliš da je LPG odpadek ?
Nazaj na vrh
audio
Član
Član

Pridružen-a: Čet 19 Maj 2005 8:30
Aktiv.: 0.61
Kraj: kp

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 30, 2010 11:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koliko litrov plina je v jeklenki?
Nazaj na vrh
S57NNT
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Sep 2009 7:50
Aktiv.: 1.55
Kraj: Ljubljana - okolica

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 30, 2010 11:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Težko reči, napolnijo jo z 10 kg plina, volumen pa je odvisen od razmerja propan:butan. Teoretično naj bi bilo pozimi 65% propana in 35% butana, poleti pa ravno obratno, vendar nimam pojma, koliko se naši vrli distributerji tega kaj držijo. Če me spomin ne vara, je specifična masa tekoče faze propana ca. 0.53kg/L, butana pa 0.58kg/L

(Aleksander Sergejevič Jakovljev)
Nazaj na vrh
kdrago
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Dec 2010 1:43
Aktiv.: 0.48
Kraj: Rudnik

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 31, 2010 1:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisti ki imate aute predelane na plin in se vsaj enkrat na mesec zapeljete u blizino hrvaske si dogradite dodaten rezervar vsaj 50 ce ne 100l. Se splaca je tam plin skoraj pol cenejsi.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni