www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Programi za izdelavo tiskanih vezij - top 10
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
josip
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Jan 2006 9:15
Aktiv.: 0.07

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 29, 2006 10:54 am    Naslov sporočila:  Programi za izdelavo tiskanih vezij - top 10 Odgovori s citatom

Pozdrav!

Ali bi forumovci, ki sami načrtujete tiskana vezja lahko svetovali ali napisali npr TOP 10 NAJ programov za načrtovanje tiskanih vezij.

Sam sem na tem področju popoln začetnik, tistih par enostavnih vezij, katere sem izdelal, sem izrisal kar v ACAD - u.

Vem , da je bilo okrog tega na forumu prelitega že veliko črnila, pa vseeno.

Torej, kateri program bi kot NAJ priporočali začetniku, da bi se splačalo vložiti ustrezno količino časa, da bi ga naštudiral in potem tudi uporabljal v praksi

Josip

NUFAN
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39
Aktiv.: 3.99
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 29, 2006 11:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eden iz med enostavnih programov za načrtovanje tiskanih vezij je Eagle. Za njega obstajajo tudi slovenska navodila.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
manijak
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Avg 2005 20:19
Aktiv.: 0.31
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 29, 2006 11:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eagle je eden izmed najboljših programov za načrtovanje tiskanih vezij.
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.91
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 29, 2006 11:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je kdo pogledal za risanje tiv program Kicad?Mene zanima primerjava Eagle ali Kicad?
Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 29, 2006 11:26 am    Naslov sporočila:  Re: PROGRAMI ZA IZDELAVO TISKANIH VEZIJ- TOP 10 Odgovori s citatom

josip je napisal/a:

Torej, kateri program bi kot NAJ priporočali začetniku, da bi se splačalo vložiti ustrezno količino časa, da bi ga naštudiral in potem tudi uporabljal v praksi

Josip

Tole je sicer odvisno za kak namen (profesionalen ali amaterski)
Za amatersko izdelavo (ročno konstruiranje - če prav ima tudi avtoruter) je po moji presoji najboljši Sprint Layout. Tudi licenčna verzija je cenovno dostopna (40€) Vsak, ki ima vsaj malo izkušenj z delom na računalniku ga bo osvojil v par urah brez kakih posebnih navodil. Na forumu se je o njem kar dosti pisalo:
***Klik***

.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70632.81

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 29, 2006 11:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.58
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 29, 2006 11:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj glas gre tudi eaglu. Prepros, hitro se ga da osvojiti, ima vse kar potrebuješ...
Kralj
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Apr 2003 20:18
Aktiv.: 0.83
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 29, 2006 12:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer Eagla nisem še nisem preizkusil, vendar moram reči da za Sprint Layout praktično ni potrebno skoraj nobenega znanja in spretnosti, ker je zelo prilagojen za popolne začetnike. Prav tako pa je z tem orodjem možno izdelati tudi zelo zahtevne aplikacije.

Lep pozdrav

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 29, 2006 12:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri EAGLU je tezava samo v tem, da ne omogoca enostavnega spreminjanja padov ze narejenih komponent, kar je *zelo* frustrirajoce.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 29, 2006 12:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kralj je napisal/a:
Sicer Eagla nisem še nisem preizkusil, vendar moram reči da za Sprint Layout praktično ni potrebno skoraj nobenega znanja in spretnosti, ker je zelo prilagojen za popolne začetnike. Prav tako pa je z tem orodjem možno izdelati tudi zelo zahtevne aplikacije.

Lep pozdrav

Sam sem delal z Eaglom -demo imam še nekje naložen. A od kar sem preiskusil Sprint layout ga ne uporabljam več.
Mogoče naštejem nekaj "cukerčkov", ki so mi všeč - nekateri programi pa jih ne poznajo.

Preris tiskanine - Tiskanino lahko fotografiraš oz. film v BMP formatu lahko postaviš "zadaj" nastaviš ustrezno velikost ga nastaviš na mrežo ter ga lahko brez težav prerišeš.
- zelo enostavno ustvarjanje makrojev/elementov (tisto kar želiš shraniti - lahko celo tiskanino) označiš, dodeliš ime, shraniš..
-spreminjanje debeline vezic ter padov enostavno - klik na njo pa že lahko spreminjaš velikost ali širino
- ima vse kar imajo "veliki" zna tvorit gerber ter dril datoteke.

Nazadnje urejal/a Silvo Ned Jan 29, 2006 12:25 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
slawc
Član
Član

Pridružen-a: Ned 07 Mar 2004 11:43
Aktiv.: 0.88

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 29, 2006 12:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo, mar si shematike nic ne narises?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
LoLek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 1.44

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 29, 2006 12:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem, dam glas PROTEL-u. Ravno sem začel delati z njim, trenutno uporabljam verzijo 99 zaradi dobre literature. Za enostavna vezja sem stvar naštudiral v nekaj urah tako, da ni tako zahteven. Bom pa presedlal na verzijo 2004.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 29, 2006 12:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

slawc je napisal/a:
Silvo, mar si shematike nic ne narises?

Za risanje načrtov uporabljam prav tako program istega podjetja. Splan.

NUFAN
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39
Aktiv.: 3.99
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 29, 2006 12:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali se da potem iz sPlana shemo exportirati v Layout?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 29, 2006 12:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NUFAN je napisal/a:
Ali se da potem iz sPlana shemo exportirati v Layout?

Ne, Splan je čisto splošen progam za risanje načrtov (jakotočnih šibkotočnih)
Layout ima čisto preprosti avtoruter - ne rabi net datotek oz narisane sheme. Kot pa sem rekel Layout je zelo primeren za ROČNO konstruiranje vezja. Avtoruter ni preveč uporaben.

Izgled tiskanine ene aplikacije, ki sem jo pred kratkim delal za eno podjetje:

tiv.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  211.73 KB
 Pogledana:  417 krat

tiv.jpg

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
Stran 1 od 10

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni