|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
hocancan Član

Pridružen-a: Tor 27 Apr 2010 10:54 Prispevkov: 393 Aktiv.: 2.13
|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 5:27 pm Naslov sporočila: SolidWorks -> CAM -> CNC |
|
|
Pozdravljeni !
Najprej srečno in uspešno novo leto 2011,ter veliko zdravja vsem na tem forumu
Sem nov na tem področju in sem se začel učit na tem programu s pomočjo vaj za ta program in narisal en izdelek.Sedaj pa bi ta izdelek želel preko Mah3 izdelati na CNC -ju.Tukaj nastopi težava.Kako izvozit ta predmet in kje se vnese orodje - reskar in ostali podatki,da bo pravilna izvedba g-kode.Ali za to izvedbo potrebujem še kakšen program.Nekaj sem poskušal z LazyCam in pretvorbo v dxf,vendar nisem siguren in se bojim pognat CNC da ne bom polomil orodja ali kaj drugega.Upam ,da sem podal dovolj podatkiv za odgovor .
Najlepša hvala v naprej
_________________ Lep pozdrav, Milan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1715 Aktiv.: 7.22 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 5:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da za SolidWorks potrebuješ še post procesor, ki se mu reče SolidCam. S SolidCam-om boš lahko pretvoril tvoj izdelek v G-kodo, ki jo bo Mach3 prepoznal. Tako v grobem, nisem nikoli delal s tem post procesorjem, vendar naj nebi bilo ravno težko.
LP G
_________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hocancan Član

|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 5:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem ga pred nekaj trenutki naložil.Sedaj ugotavljam kako naprej.Še vedno potrebujem informacijo
Hvala
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hocancan Član

|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 5:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa sem malo presenečen da ni nobenih nasvetov
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1715 Aktiv.: 7.22 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 6:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si poizkusil na strojniškem forumu?
LP G
_________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Modlar Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2009 10:59 Prispevkov: 190 Aktiv.: 0.95 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 6:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za SolidCam je na internetu veliko navodil ,filmov (Youtube) ....
Malo prebrskaj .
Za razlago tu ,je pa malo težko .
_________________ LP Mare
Kdor visoko leta - daleč vidi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boriskozjan Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23 Prispevkov: 956 Aktiv.: 4.72 Kraj: Šmarje pri Jelšah
|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 7:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne glede na program naj bo šlo v tem vrstnem redu:
1. Rabiš model izdelka, oz kosa, ki bi ga rad izdelal
2. Model surovca
3. V Cam programu postaviš izdelek v surovec, ki naj bi bil večji kot izdelek.
4. Izdelaš knjižnico orodij (ta se ponavadi dela na začetku, kasneje se samo dodajajo orodja)
5. Izbereš strategijo obdelave in vneseš določene podatke(material izdelka, izbereš orodje, stopnja prekrivanja poti orodij, itd...)
6. Po navadi se uporablja več strategi, oz prehodov. npr: grogo rezkanje, fino rezkanje, Središčenje lukenj, vrtanje lukenj, vrezovanje navojev, posnemanje robov
7. Izbira postprocesorja: kljub temu da je G koda standardizirana, obstajajo določene variacije, od stroja do stroja. Postprocesor prilagodi pot orodja, da ga dotični stroj (oziroma njegov krmilnik) prepozna G kodo.
8. Ko nam postprocesor sprocesira kodo jo lahko naložimo na stroj lahko začnemo delati (Umerjanje orodij, vpenjanje obdelovanca, nastavljanje nule, itd)
Pri vseh cam orodjih je princip isti, ostalo so nianse
V povezavi z solidworksom priporočam edgecam !!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toplakd Član

Pridružen-a: Pon 12 Jul 2010 23:12 Prispevkov: 593 Aktiv.: 3.25 Kraj: Benedikt
|
Objavljeno: Sre Jan 05, 2011 11:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Solidworks in SolidCam sta precej dragi zadevi, mogoče zato ni dosti odgovorov.
Sam uporabljam CamBam+ kateri je s svojimi 149$ pač cenovno ustrezal mojemu žepu.
Njihova demo različica deluje v FULL načinu 40 zagonov, kasneje jo je pa treba registrirati.
Tako da se ga da dobro stestirat
LP, Dejan
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
napetost Član

Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52 Prispevkov: 901 Aktiv.: 4.00 Kraj: koroška
|
Objavljeno: Ned Jan 09, 2011 1:22 am Naslov sporočila: |
|
|
No sam imam solidcam 2007 R11.
Po dolgem času sem se spravil k učenju le tega, Ima ogromno možnosti, bi moral biti že strojnik, da bi vse razumel ampak nekaj od tega mi bo že ratalo.
Moti pa me to ker nima možnosti izvoza g kode za mach. Ima mogoče kdo ta dodatek.
Sicer sem uspel nekaj generirati in izvoziti v mach2, na računalniku brez cnc stroja je že delovalo, samo ne vem če je to to. Všeč mi je bilo to, da so v vsaki vrstici ukaza koordinate za vse tri osi. Pri generiranju g kode iz artcama pa je to malo bolj skromno, in sem imel večkrat težave, če sem kaj prekinjal med delovanjem.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
53.51 KB |
Pogledana: |
20 krat |

|
_________________ lp
Janez1322@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4770 Aktiv.: 20.08 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Ned Jan 09, 2011 12:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za to rabiš postprocesor program. BobCAM, DeskProto, ....
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toplakd Član

|
Objavljeno: Ned Jan 09, 2011 12:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
BOBCAM ni postprocesor program, ampak je CAM program, kateri pač vsebuje tudi postprocesor za Mach3.
Sicer pa na Mach3 strani piše, da če tvoj program nima postprocesorja za Mach3, uporabi pač standardni FANUC postprocesor.
Dejan
_________________ Tukaj bo nekoč moj podpis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hocancan Član

|
Objavljeno: Ned Jan 09, 2011 9:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala fantje odlično nam gre.Imamo osnovne informacije.Gremo dalje v podrobnejše podatke.Hvala
lp
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mikla1 Neznanec

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2010 1:18 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02 Kraj: KOPER
|
Objavljeno: Sob Feb 12, 2011 1:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lep pozdrav.Sam še nimam, izdelanega solidnega cnc stroja,sem pa naredil za simulirat lesen cnc brez z osi za malo vadit.Vse kar sem se navadil je bilo samo za hobi.AUTOCAD .(DXF,DWG).......SOLIDWORKS.......MASTERCAM(zadnja dva uporabljajo tipi ki izdelujejo choperje..si jih že gledal na tv.Mastercam je zakon.Ko sem sproti ugotavljal njegove sposobnosti sem se veselil kt moj tamali ko mu kupiš liziko ...V Mastercam uvoziš 3d predmet ki si ga zrisal v Solidworksu.Tam nastavlaš razne nastavitve.V mastercamu dejansko simuliraš pot rezkarja.Ko si z načinom rezkanja zadovoljen,potem to izvoziš v gcodo ki ti jo bo mach3 prebral.Seveda boš rabil kupljen program mach3 k ima neomejeno število vrstic g code.Da ne pozabim.......Mastercam ima zelo dobre video vaje na njihovi strani...youtube itd.
_________________ ČE SI TRMAST IN VSTRAJEN,TI BO USPELA IZDELAVA CNC STROJA |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toplakd Član

|
Objavljeno: Sob Feb 12, 2011 1:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kupljen Mach3 je še najmanj.
Kupljen solidworks in mastercam je bolj težava.
Pa če bi še kakšen presledek dal med piko in veliko začetnico, bi se bralo tudi precej lažje.
Trma in vztrajnost (ne vstrajnost) sta namanj kar boš rabil za USPEŠNO izdelavo CNC stroja
LP
_________________ Tukaj bo nekoč moj podpis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mikla1 Neznanec

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2010 1:18 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02 Kraj: KOPER
|
Objavljeno: Ned Feb 13, 2011 12:19 am Naslov sporočila: |
|
|
LEp pozdrav.Se opravičujem za mojo pisavo.Sicer si pa ta rek si lahko drugače razlagaš.Ne tako trmast ,da se bom sedaj zabijal z glavo v zid.Osnova cnc stroja je zrisana.Manjka samo denar.Za izdelavo se mi ne mudi.Najprej DRUŽINA ,potem CNC.
_________________ ČE SI TRMAST IN VSTRAJEN,TI BO USPELA IZDELAVA CNC STROJA |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni