|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
luxi Član

Pridružen-a: Sob 04 Dec 2010 22:09 Prispevkov: 16 Aktiv.: 0.09 Kraj: Velenje
|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 9:01 pm Naslov sporočila: Pomoč pri načrtovanju tiskanega vezja |
|
|
Pozdravljeni.
Sem čisti začetnik pri izdelavi tiskanih vezij, zato spašujem, če je tukaj kdo, ki mi je pripravljen pomagati pri načrtovanju tiskanega vezja.
Na tiskanini bom uporabil mikroprocesor atmega32, demultiplexer, rj45, enc28j60, rad bi imel com port, kakšno led-diodo ... in še kaj.
Če mi je kdo pripravljen pomagati bi bil zelo vesel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.43 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšno pomoč pa želiš? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
luxi Član

|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 10:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Problem je ta, da sem v vsem začetnik in bi rabil nekoga, ki bi bil pripravljen iti z mano od začetka do konca (od izbire elementov, načrtovanja tiskanega vezja in izdelave tiskanega vezja).
Programersko znanje imam iz C-ja, tako da to ni problem. Muči me kako se zadeve lotiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
žrepko Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12 Prispevkov: 700 Aktiv.: 3.76 Kraj: Ptuj-Maribor
|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 11:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moral boš povedati več. Ali potrebuješ protoboard ali namensko tiskanino, s česa se bo napajala, kakšno komunikacijo potrebuje, LCD, velikost, ...
Predvsem kot prvo namembnost.
Najbolje zate, da se lotiš izdelave sam. Pri sami izbiri elementov in shemi, ti pa bomo z veseljem pomagali. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.33 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 9:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Pobrskaj na internetu za kakšno razvojno ploščo, ki ima to vse gor. oz več plošč in iz njihovih shem poberi stvari, ki jih ti potrebuješ. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3365 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 10:42 am Naslov sporočila: |
|
|
In izdaj skrivnost, kaj naj bi tvoje vezje počelo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
luxi Član

|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 11:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Moje vezje bo krmililo z roletami v stanovanju. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3365 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 11:45 am Naslov sporočila: |
|
|
No, nekaj takega sem naredil za običajne okenske rolete, motor 220VAC, sedaj bom moral še za VELUX okna rolete, motor 24VDC. To bo malo bolj zapleteno, ker te rolete nimajo končnih stikal.
Za rolete običajnih oken sem naredil vezje, ki upravlja dve roleti sinhrono. Upravlja se z eno samo tipko.
Uporabil sem Atmega8 in nekaj relejev.
Vezje, pcb in program lahko dobiš pri meni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
luxi Član

|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 6:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo, apak jaz sem si zadevo zastavil malce drugače.
Motorčke za rolete bom kupil. Sam pa bi si rad postavil sistem, s katerim bom lahko z eno komando spustil vse rolete. Pa recimo, da bi se rolete avtomatsko npr. ob 8 zjutraj dvignile, itd. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 8:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobro.
Seveda ostaja odprto še vedno več vprašanj:
Kakšni bodo motorji, na enosmerno ali izmenično napetost?
Ali bodo imeli stikala, ki motor odklopijo, ko roleta pride 'do konca'?
Ali boš vse rolete upravljal sinhrono, vse gor, vse dol? (Ne boš dopuščal upravljanje posamičnih rolet? Neprijazno.)
Koliko rolet?
Skratka, malo opiši, kako si zadevo predstavljaš.
Za urni mehanizem boš potreboval poseben čip, ki bo na malem akumulatorčku, da bo meril čas tudi, ko elektrike ne bo. On ti bo dal podatke o datumu, uri, dnevu tedna in glede na ta podatek, lahko upravljaš rolete.
Zanimivo bi bilo tudi, da bi imel podatek, ali je dan ali noč, in bi ponoči avtomatsko spustil rolete, ob zori bi jih pa dvignil.
In še toliko stvari so si ljudje izmislili... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
luxi Član

|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 9:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok, pa bom opisal bolj podrobno.
Motorčki so izmenični, imajo tri žice: nulo in dve fazi (odvisno na katero daš tok, v tisto smer se motorček vrti [gor/dol]). Na motorčku se nastavi dolžina rolete, tako da sam ve, do kam mora spusiti roleto.
Rolete se bojo upravljaje iz enega mesta (mogoče malo ne praktično, ampak sem dobil soglasje vseh, da je lahko tako), kjer sem razmišljal, da bi namestil text panel sh-300 http://www.array.sh/sh300E.htm, ki bi ga povezal z mojim kontrolerjem preko COM porta. To bi delovalo tako, da bi uporabnik vpisal zaporedno številko rolete in potem z ukaznimi tipkami (gor/dol/stop) povedal kaj se naj z to roleto zgodi.
Želim si da bi rolete imele možnost upravljati: posamezno, vse na enkrat in avtomatsko ob nastavitvi časa (če bi bilo možno bi bilo fino, če bi lahko za vsako roleto posebej določil kdaj se naj dvigne).
V stanovanju imam 14 rolet (za vsako rabim 2 izhoda). Razmišljal sem, da bi uporabil demultiplexer.
Seveda bi rad, da bi bila zadeva nadgradljiva (npr. da se doda senzor svetlobe in se ob zori rolete avtomatsko dvignejo.)
Takšne so moje ideje  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 850 Aktiv.: 3.58
|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 10:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imaš dobre ideje.
LP M. _________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.55 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako zelo rad razbijaš ali imaš že vse žice napeljane? _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Tor Jan 04, 2011 10:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hej, ti si pred mano!
Za SH300 nisem vedel. Kako daleč si ti z njim? Ga že imaš? Si ga že kaj gledal s PC-jem? Koliko stane? To je simpatična rešitev tudi za moj problem tudi z roletami, a z enosmernimi motorji.
Če SH300 že imaš in si se ga že kaj lotil, bi si stvar rad ogledal,
Upravljanje z roletami ni nič posebnega, ampak razumeti, kaj človek hoče, v ta namen ne bi rad naredil tipk kolikor jih ima klavirska klaviatura in tak modul bi mi verjetno ustrezal. Tako RS232 komunikacija kot RS485 komunikacija ni problem z mikrokrmilnikom.
Kaj razumeš pod demultiplekser? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
luxi Član

|
Objavljeno: Sre Jan 05, 2011 12:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Žic še nimam napeljanih, ampak imamo montažno hišo in bom vse skupaj pripeljal na podstrešje.
SH300 še nimam, namen ga imam naročiti takoj ko bom imel izdelan načrt za tiskano vezje. Cena SH300 je 46,13 ameriških dolarjev. Samo imam roblem kako ga programirati. Na njihovi spletni strani piše, da se ga programira z njihovim software-om(ki ga dobiš zraven), ne vem pa kako bi bilo potem povezljivo z moji mikrokontrolerjem.
Mi lahko mogoče kdo kaj več razloži?
Natančno delovanje demultiplekserja ne poznam, vem pa da bi rad 28 žic nekako povezal z mojim mikrokontrolerjem, pri tem pa ne bi rad porabil vseh portov na mikroprocesorju. Sem se pozanimal, obstajajo tudi mikroprocesorji z več porti, ampak ne vem kakšnih velikih procesorjev ne bi rad nabavljal. Mislim, da bi bila to optimalna rešitev (upam, da se ne motim). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni