www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

SolidWorks -> CAM -> CNC

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
hocancan
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Apr 2010 10:54
Aktiv.: 2.13

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2011 5:27 pm    Naslov sporočila:  SolidWorks -> CAM -> CNC Odgovori s citatom

Pozdravljeni !

Najprej srečno in uspešno novo leto 2011,ter veliko zdravja vsem na tem forumu

Sem nov na tem področju in sem se začel učit na tem programu s pomočjo vaj za ta program in narisal en izdelek.Sedaj pa bi ta izdelek želel preko Mah3 izdelati na CNC -ju.Tukaj nastopi težava.Kako izvozit ta predmet in kje se vnese orodje - reskar in ostali podatki,da bo pravilna izvedba g-kode.Ali za to izvedbo potrebujem še kakšen program.Nekaj sem poskušal z LazyCam in pretvorbo v dxf,vendar nisem siguren in se bojim pognat CNC da ne bom polomil orodja ali kaj drugega.Upam ,da sem podal dovolj podatkiv za odgovor .

Najlepša hvala v naprej

RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.22
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2011 5:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da za SolidWorks potrebuješ še post procesor, ki se mu reče SolidCam. S SolidCam-om boš lahko pretvoril tvoj izdelek v G-kodo, ki jo bo Mach3 prepoznal. Tako v grobem, nisem nikoli delal s tem post procesorjem, vendar naj nebi bilo ravno težko.

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
hocancan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2011 5:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem ga pred nekaj trenutki naložil.Sedaj ugotavljam kako naprej.Še vedno potrebujem informacijo

Hvala

hocancan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 5:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa sem malo presenečen da ni nobenih nasvetov
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.22
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 6:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si poizkusil na strojniškem forumu?

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Modlar
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2009 10:59
Aktiv.: 0.95
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 6:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za SolidCam je na internetu veliko navodil ,filmov (Youtube) ....
Malo prebrskaj .
Za razlago tu ,je pa malo težko .

Kdor visoko leta - daleč vidi.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
boriskozjan
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23
Aktiv.: 4.72
Kraj: Šmarje pri Jelšah

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 7:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne glede na program naj bo šlo v tem vrstnem redu:

1. Rabiš model izdelka, oz kosa, ki bi ga rad izdelal
2. Model surovca
3. V Cam programu postaviš izdelek v surovec, ki naj bi bil večji kot izdelek.
4. Izdelaš knjižnico orodij (ta se ponavadi dela na začetku, kasneje se samo dodajajo orodja)
5. Izbereš strategijo obdelave in vneseš določene podatke(material izdelka, izbereš orodje, stopnja prekrivanja poti orodij, itd...)
6. Po navadi se uporablja več strategi, oz prehodov. npr: grogo rezkanje, fino rezkanje, Središčenje lukenj, vrtanje lukenj, vrezovanje navojev, posnemanje robov
7. Izbira postprocesorja: kljub temu da je G koda standardizirana, obstajajo določene variacije, od stroja do stroja. Postprocesor prilagodi pot orodja, da ga dotični stroj (oziroma njegov krmilnik) prepozna G kodo.
8. Ko nam postprocesor sprocesira kodo jo lahko naložimo na stroj lahko začnemo delati (Umerjanje orodij, vpenjanje obdelovanca, nastavljanje nule, itd)

Pri vseh cam orodjih je princip isti, ostalo so nianse Smile

V povezavi z solidworksom priporočam edgecam !!
Nazaj na vrh
toplakd
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Jul 2010 23:12
Aktiv.: 3.25
Kraj: Benedikt

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 05, 2011 11:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Solidworks in SolidCam sta precej dragi zadevi, mogoče zato ni dosti odgovorov.

Sam uporabljam CamBam+ kateri je s svojimi 149$ pač cenovno ustrezal mojemu žepu.

Njihova demo različica deluje v FULL načinu 40 zagonov, kasneje jo je pa treba registrirati.

Tako da se ga da dobro stestirat Smile

LP, Dejan
Nazaj na vrh
napetost
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52
Aktiv.: 4.00
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2011 1:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No sam imam solidcam 2007 R11.
Po dolgem času sem se spravil k učenju le tega, Ima ogromno možnosti, bi moral biti že strojnik, da bi vse razumel ampak nekaj od tega mi bo že ratalo.
Moti pa me to ker nima možnosti izvoza g kode za mach. Ima mogoče kdo ta dodatek.
Sicer sem uspel nekaj generirati in izvoziti v mach2, na računalniku brez cnc stroja je že delovalo, samo ne vem če je to to. Všeč mi je bilo to, da so v vsaki vrstici ukaza koordinate za vse tri osi. Pri generiranju g kode iz artcama pa je to malo bolj skromno, in sem imel večkrat težave, če sem kaj prekinjal med delovanjem.

solidcam.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  53.51 KB
 Pogledana:  20 krat

solidcam.JPG

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.09
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2011 12:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za to rabiš postprocesor program. BobCAM, DeskProto, ....
toplakd
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2011 12:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BOBCAM ni postprocesor program, ampak je CAM program, kateri pač vsebuje tudi postprocesor za Mach3.

Sicer pa na Mach3 strani piše, da če tvoj program nima postprocesorja za Mach3, uporabi pač standardni FANUC postprocesor.

Dejan

hocancan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2011 9:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala fantje odlično nam gre.Imamo osnovne informacije.Gremo dalje v podrobnejše podatke.Hvala

lp

mikla1
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2010 1:18
Aktiv.: 0.02
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 12, 2011 1:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lep pozdrav.Sam še nimam, izdelanega solidnega cnc stroja,sem pa naredil za simulirat lesen cnc brez z osi za malo vadit.Vse kar sem se navadil je bilo samo za hobi.AUTOCAD .(DXF,DWG).......SOLIDWORKS.......MASTERCAM(zadnja dva uporabljajo tipi ki izdelujejo choperje..si jih že gledal na tv.Mastercam je zakon.Ko sem sproti ugotavljal njegove sposobnosti sem se veselil kt moj tamali ko mu kupiš liziko ...V Mastercam uvoziš 3d predmet ki si ga zrisal v Solidworksu.Tam nastavlaš razne nastavitve.V mastercamu dejansko simuliraš pot rezkarja.Ko si z načinom rezkanja zadovoljen,potem to izvoziš v gcodo ki ti jo bo mach3 prebral.Seveda boš rabil kupljen program mach3 k ima neomejeno število vrstic g code.Da ne pozabim.......Mastercam ima zelo dobre video vaje na njihovi strani...youtube itd.
toplakd
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 12, 2011 1:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kupljen Mach3 je še najmanj.

Kupljen solidworks in mastercam je bolj težava.

Pa če bi še kakšen presledek dal med piko in veliko začetnico, bi se bralo tudi precej lažje.

Trma in vztrajnost (ne vstrajnost) sta namanj kar boš rabil za USPEŠNO izdelavo CNC stroja

LP

mikla1
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2010 1:18
Aktiv.: 0.02
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 13, 2011 12:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LEp pozdrav.Se opravičujem za mojo pisavo.Sicer si pa ta rek si lahko drugače razlagaš.Ne tako trmast ,da se bom sedaj zabijal z glavo v zid.Osnova cnc stroja je zrisana.Manjka samo denar.Za izdelavo se mi ne mudi.Najprej DRUŽINA ,potem CNC.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni