www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izbirnik orodja za spajkalnik Ersa -> tool selector

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sebastjan.kamensek
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Aktiv.: 5.01
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 11, 2011 3:58 pm    Naslov sporočila:  Izbirnik orodja za spajkalnik Ersa -> tool selector Odgovori s citatom

Lep pozdrav

Rad bi si izdelal izbirnik orodja za spajkalno postajo Ersa Digital 2000A. V lasti imam 3 orodja, ki se priključijo na to postajo, vendar pa postaja omogoča priklop le enega orodja na enkrat. Sepravi, rad bi naredil preklopnik, da bi lahko hitro preklapljal med orodji. Gledal sem nekaj takega, vendar to pri nas stane 350€ (v akciji v nemčiji 150€) kar se mi zdi preveč. Res pa je, da tale preklopnik na povezavi že sam spreminja programe na glavni postaji, kar pa jaz za hobi ne potrebujem. Zadosti mi je če lahko samo menjam orodja.

Zamislil sem si nekako takole. Vhod povezan z ersino postajo. Nato pa 4 izhodi, vmes pa stikalo, ki bi preklapljalo med posameznimi izhodi. (lahko tudi relejska rešitev, če se da). Dobil sem še eno poškodovano ročko Micro tool, in sem jo "seciral", tako da sem ugotovil, da ima samo 3 žile v povezovalnem vodniku. 2 sta napajalni za grelec tretja pa služi za odčitavanje temperature.

Vprašanja:
- na kakšen način je izvedeno odčitavanje temeprature (če kdo ve)
- ali bo kaj narobe, če prekinem te žile in vmes dam stikalo (ali rele).
- moram biti na kaj pozoren
- Kakšno stikalo mi priporočate (če bo izvedeno s stikalom, mora stikalo zdržati tok 3,5 A saj je najmočnejše orodje 80W na 24V -> ~ 3.33A)
- ima mogoče kdo kako ohišje od ersinega spajkalnika (recimo pokvarjena postaja), ki bi mi ga bil pripravljen prodat, da izvedem preklopnik

Dodane so še slike "drobovja" ročke.
l.p.

11012011479.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  920.17 KB
 Pogledana:  0 krat

11012011479.jpg

11012011477.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  946.51 KB

11012011477.jpg

11012011476.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  802.34 KB

11012011476.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
powr
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2007 13:20
Aktiv.: 3.14
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 11, 2011 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem ziher ampak zdi se mi da se pri ersi odcituje temperaturo tako da se meri padec napetosti na grelcu (uporu) ki se spreminja medtem ko se ta segreva ali ohlaja.

Nazadnje urejal/a powr Čet Jan 13, 2011 1:50 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
sebastjan.kamensek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 12, 2011 2:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj se je meni tudi zdelo, da je tako narejeno, vendar sem raje vprašal.

Ker če to drži, potem moram izbrati preklopnik z čim manjšim padcem napetosti, da bo ostalo merjenje točno..

l.p.
Nazaj na vrh
sebastjan.kamensek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 18, 2011 9:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No po kontaktiranju naših zastopnikov za Erso, sem prišel do spoznanja, da mi za tool selector ostane samo samogradnja, saj Ersa ne dobavlja več omenjenega izdelka.

Ima kdo kako idejo kako to še drugače izvest kot z releji? Mogoče kaka shema?

l.p.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 485 dni