|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.25 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jan 17, 2011 2:50 pm Naslov sporočila: Stalni električni priključek |
|
|
Pozdravljeni!
Na novo opremljam kuhinjo in poleg tega je potrebno seveda priključiti nekaj večjih porabnikov električne energje (pečica, steklokeramična plošča...)
Pečico sem že priključil na stalni priključek, ki ga imam v kuhinji. Na tem priključku pa sem opazil, da je verjetno 3 fazen. Pečica priključena na Rjavo, Modro in ozemljitven priključek normalno deluje. Zdaj pa me zanima kako bi izkoristil drugo fazo za priklop steklokeramike, oboje sta vgradna elementa in ju med seboj nič ne povezuje.
Ko smo imeli v šoli osnove energetike, sem ali manjkal ali pa tega nikoli nismo omenili, vem kar nekaj o elektrarnah in SKS kablih, barve za inštalacijo me pa vedno begajo.
Hvala za pomoč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejl Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 22:12 Prispevkov: 121 Aktiv.: 0.64 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Pon Jan 17, 2011 2:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
svetlo modra: nula, ničelni vodnik
rumeno-zelena: ozemljitev
rjava: faza
siva: faza
črna: faza
če pa je FLEX kabel pa gre tako:
1 - prva faza
2- druga faza
3 - tretja faza
4 - nula
rumeno zelena - ozemljitev |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbrane Član

Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02 Prispevkov: 590 Aktiv.: 2.69 Kraj: Cerkno
|
Objavljeno: Pon Jan 17, 2011 3:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Idealno, na ostali dve fazi ( praviš da imaš trifazni priklj. ) pa priklopi steklokeramično ploščo. Steklokeramične plošče imajo največkrat dvofazno priljučitev ( L1, L2, N, PE-zašč.zemlja) . S tem dobiš najbolj enakomerno porazdelitev moči po fazah. Če L1 in L2 premostičiš pa seveda dobiš enofazno priključitev. Pomivalni stroj pa po možnosti na isto fazo kot pečico (ponavadi pom. stroj deluje potem, ko je pečeno in kuhano ).
Lp ! _________________ En poizkus je vreden več kot tisoč strokovnih mnenj |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.42
|
Objavljeno: Pon Jan 17, 2011 3:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prepričaj se tudi, da imaš tri različne faze. Drugače boš na tak način skuhal N vodnik... _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
napetost Član

Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52 Prispevkov: 901 Aktiv.: 4.01 Kraj: koroška
|
Objavljeno: Pon Jan 17, 2011 3:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa le lepo premeri z instrumentom če so res tri faze , meri medfazno 380 oz 400V.
Prepričaj se če je rumenozelena res zemlja, plava pa ničla,
Pri sorodnikih je "priznan desovski elektrikar" ( okolica Dravograda) delal instalacijo. Štedilnik pa sem jaz priklapljal, nakar ugotovim da je RU/ZE uporabil kot fazni vodnik.
Zato brez instrumenta nič več ne delam. Pa tudi določenim "strokovnjakom" ne zaupam. _________________ lp
Janez1322@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejl Član

Pridružen-a: Tor 03 Nov 2009 22:12 Prispevkov: 121 Aktiv.: 0.64 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Pon Jan 17, 2011 5:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
napetost je napisal/a: |
Pa le lepo premeri z instrumentom če so res tri faze , meri medfazno 380 oz 400V.
Prepričaj se če je rumenozelena res zemlja, plava pa ničla,
Pri sorodnikih je "priznan desovski elektrikar" ( okolica Dravograda) delal instalacijo. Štedilnik pa sem jaz priklapljal, nakar ugotovim da je RU/ZE uporabil kot fazni vodnik.
Zato brez instrumenta nič več ne delam. Pa tudi določenim "strokovnjakom" ne zaupam. |
Precej poznan primer ja  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5819 Aktiv.: 24.57 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pon Jan 17, 2011 5:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
......Pri sorodnikih je "priznan desovski elektrikar" ( okolica Dravograda) delal instalacijo....... |
Ne mešaj nas, upokojencev, z desusom . _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.31 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Pon Jan 17, 2011 5:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
.... ugotovim da je RU/ZE uporabil kot fazni vodnik. |
V nekaterih naših bivših bratskih republikah se to še vedno (legalno) uporablja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni