www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

LED sufitna žarnica v avtomobilu se ne ugasne

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sebastig
Član
Član

Pridružen-a: Sob 21 Nov 2009 21:35
Aktiv.: 0.76
Kraj: World

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 21, 2011 7:29 pm    Naslov sporočila:  LED sufitna žarnica v avtomobilu se ne ugasne Odgovori s citatom

Živjo,

Imam eno težavo, za osvetlitev notranjosti avtomobila(skoda fabia 2001) sem zamenjal navadno sufitno žarnico z LED sufitno žarnico(ima 6 led diod ), vendar je težava ker se nikoli povsem ne ugasne, skoz gori čist rahlo. Ugasne se le takrat kadar popolnoma izklopim stikalo, ne ugasne se niti kadar avto zaklenem in ko so vsa vrata zaprta....Ali mi morda lahko kdo svetuje in pomaga kaj nardit??

Lep pozdrav,
Sebastijan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kvizko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Okt 2009 20:58
Aktiv.: 1.99
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 21, 2011 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko da je problem zaradi krmilja...namreč luč se ugasne po cca.20 sec (pri moji fabii) in še to postopno...torej ni trenutne prekinitve! Lahko da je še vedno prisotna neka napetost ...toliko majhna da žarnica ne gori in toliko velika da LED sveti??!!
Samo domnevam, ker nisem še nikoli meril napetosti oz. nimam načrta od fabie....čeprav bi ga potreboval Cool

PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.88
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 21, 2011 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fabia ima verjetno že logiko ki ti osvetlitev najprej pusti prižgano (da lahko zapustiš vozilo), nato pa jo postopama ugaša, tako kot dimmer. Verjetno elektronika ki to krmili "spušča" ravno dovolj velik tok da LED brli.
Rešitev? Paralelno diodam še bremenski upor?

LP, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 21, 2011 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PPG78 je napisal/a:
Paralelno diodam še bremenski upor?
Če že, bi kvečjemu predelal pritrditev in dal dve LED "sulfidki" vzporedno.
V mirovanju bosta brleli dosti manj, med delovanjem pa svetili dvakrat bolj.
Ker je manj pregrevanja, se da lažje improvizirati pri vgradnji, kakor pri klasični vroči sulfidki (negorljivi temperaturno obstojni materiali ,... )

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.86
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 21, 2011 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Navaden 1kR upor bo verjetno zadostoval. Jaz imam tako pri vsaki žarnici, ki sem jih naredil sam in nobena ne brli.
Tiste, ki hočem, da brlijo pa sem pustil brez upora Smile, vendar se po nekaj sekundah, ko avto ugasnem vseeno popolnoma ugasnejo (zadnje štop luči rahlo brlijo).

sebastig
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 22, 2011 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo,

se mi je zdelo da bo treba kak upor zalotat pa bo urejeno, nisem pa bil čist prepričan al ja al ne, mislil sem če je kdo že kdaj to imel oz. ima in je uredil takole zadevico kako drugače...HVALA gospodje!!!

Električna shema Fabie? Ker letnik? ETKA 7.2 ter ElsaWIn 3.70 in če se ne motim je v obeh programih električna shema(v Elsawin je 100%)...poskusi...

Lep pozdrav,
S
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.92
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 23, 2011 4:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kje pa je najboljša izbira LED žarnic v "navadnih" okovih v Sloveniji ? Zanima me predvsem BA9s za zamenjavo signalnih 24V in 230V žarnic na žarilno nitko.
230-voltne sem do sedaj menjal s tlivko, ki ima vgrajeno lečo (občutno slabše sveti, je pa "za večno", medtem ko se je prepogosto zgodi, da 230-voltno na žarilno nitko dobesedno raznese in zraven odnese že krmilno varovalko), 24-voltne pa s 36-voltnimi (malce slabše svetijo, a spet "za večno", zaradi nižje napetosti).
Nazaj na vrh
sebastig
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 27, 2011 2:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hiter response; Zadeve uredil z navadnim 1k ohmskim uporom, in pomočjo ElGrigon-a, ki mi je posredoval izračune ter razlago kako in kaj z upori in temi žarnicami.
Res pa je tudi(nisem vedel prej tega), da te LED žarnice ne moreš kr prosto po slovensko obračat v ohišje, + na + in - na - drugače ta LED žarnica dela...NE...

Mislim da je zelo dobra izbira LED zadev v sloveniji tukaj: SUPERSTRELA.COM

Lep pozdrav in HVALA vsem!!
S
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni