www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

UMTS antena
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.83
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 09, 2010 5:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mene pa zanima ali bi te crste antena delovala za ojačitev UMTS signala za modemski dostop interneta pri mobitelu?

Imam zgolj modemski dostop in je slab signal UMTS(ena črtica). Modem ima na zadnji strani možnost priklopa zunanje antene.
Ali pa kdo predlaga boljšo rešitev, mogoče anteno, ki jo je moč kupiti in ima dobro ojačanje oz. sprejem?

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.60
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 09, 2010 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za UMTS rabiš anteno, ki je namenjena za ta frekvenčni pas. Katera frekvenca je to, si pogooglaj.
Glede na to, da imaš slab signal, bi priporočil usmerjeno anteno (npr. yagi), ki jo usmeriš direktno proti najbližji bazni postaji.

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.97
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 09, 2010 7:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

GSM-UMTS antena P-54/FME

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Spajky
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Aktiv.: 5.99
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 11, 2010 10:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je modem v obliki Usb ključka, si lahko izboljševalec signala napraviš sam iz konzerve : poglej tule pod 5 nekje na sredini ... (moja wifi zbrana dela) http://www.elektron.si/forum/viewtopic.php?t=1202
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.24
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 11, 2010 12:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.iskra-tela.si/?subpageid=295
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 24, 2010 7:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:
GSM-UMTS antena P-54/FME

Hvala!

Sem jim že poslal povpraševanje in opis problema.

ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 04, 2010 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobil sem anteno iz omenjenega linka in sicer P-54.

Sedaj pa potrebujem nek adapter za konektor. Na anteni je FME vtičnica, na modemu pa je manjši samo za vtakniti.

Kje oz. kakšen adapter naj kupim? Če kaj pomaga, premer tiste vtičnice na modemu je nekje 3.28mm

Za anteno piše, da mora biti dobro ozemljena. Namen jo imam montirati na leseno podlago. Bi bilo potrebno ozemljiti s posebej PE žico?

Prilagam sliko.

041020101563.jpg
 Opis:
Levo FME konektor atnene, desno modem in vtičnica.
 Velikost datoteke:  480.58 KB
 Pogledana:  4 krat

041020101563.jpg

Luka666
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 0:13
Aktiv.: 0.39
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 25, 2011 9:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se opravičujem, da to vlečem iz zgodovine, ampak mogoče komu še prav pride.
Na žalost je tako da ZTE MF622 ne omogoča priklop zunanje antene tako, da kaj takega ni možno.
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 26, 2011 12:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako ne omogoča?

Anteno imam že priklopljeno več kot pol leta in signal se je dvignil za 2-3 črtici na indikatorju.

yunnowho
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 31 Jan 2010 17:53
Aktiv.: 0.04
Kraj: primorsko-notranjska regija

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 01, 2011 7:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kje si dobil pigtail adapter?
ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 01, 2011 6:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Konektor? Nikjer, še vedno imam narejeno žično.
yunnowho
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 31 Jan 2010 17:53
Aktiv.: 0.04
Kraj: primorsko-notranjska regija

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 01, 2011 8:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hudirja kitajskega!

Pri nekaterih USB modemih sem videl "pigtail adapter" ki se prisloni na ohisje modema kjer je notranja antena. Tako nekako prenasa signal z zunanje antene do modema kateri sploh nima prikljucka za zunanjo anteno. Modem je bil Novatel 950D.

siljo
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08
Aktiv.: 4.36
Kraj: Ribn'ca

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 01, 2011 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.iskra-tela.si/data/useruploads/files/umts_adapterji_iskra_tela.pdf

za ZTE pigtail povprašaj MOBITEL ter mogoče tudi
http://www.st-sezana.si/
http://www.antene-zupancic.si/
http://shop.wlan-antene.net/gsm-umts-antenski-program-c-45.html

gregoral
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42
Aktiv.: 3.04
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 05, 2012 8:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si bom izposodil temo, ker moje vprašanje spada vanjo.

Vprašanje: ali moram anteno prilagoditi ali jo lahko pustim tako kot je?

Izdelal sem si zunanjo UMTS anteno za 3G USB ključek.

Ker sem pred končno namestitvijo očitno (fizično) preobremenil CRC9 priključek se je odlomila "srajčka" oziroma oklop na konektorju ki je povezan z oklopom kabla.
Zato sem pigtail kablu odrezal konektor in ga previdno zalotal direktno na konekor v ključku.
Uporabil pa sem tudi primerno širok tulec za mehkožilne vodnike (cca 1mm) ki sem ga uporabil za povezavo oklopa na ključku in opleta na kablu.
Tulca seveda nisem stiskal ampak sem ga prispajkal.
Dolžina pigtail kabla je cca 13 cm impedanca naj bi bila 50 Ω.

Anteno pa sem izdelal kot monopole, kablu dolžine cca 40 cm sem odstranil cca 38 mm oklopa.
Kabel je Koax Japan RF240 impedanca naj bi bila 50 Ω.

Za "sredino" med frekvenčnimi pasovi (1920–1980 upload in 2110–2170 download) sem "določil" 2000 MHz.
2000 MHz => λ = 15 cm => λ/4 = 37,5 mm

Med pigtail kablom in anteno je fma konektor.

Antena / povezava deluje odlično, saj dosegam približno 5,5 MB v download in 1,5 MB v upload smeri.

Zanima pa me kako bi anteno prilagodil, oz ali naj to sploh počnem glede na to da zadeva deluje nad pričakovanji.

Glede hitrosti mi zadeva več kot ustreza, rad bi le zagotovil da se izhod iz ključka ne bo prehitro uničil zaradi neprilagojene antene.

Kaj mi svetujete?

LP, Gregor
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.97
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 05, 2012 9:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V igri so tako majhne moči, da je popolnoma nepomembno, koliko je antena prilagojena, če ti prenosna hitrost, ki jo dosegaš, ustreza.
Anteno bi lahko prilagodil samo s pomočjo specifičnega inštrumenta, ki ni poceni (recimo Anritsu331), pa še takrat, bi težko simuliral enake pogoje, saj bi anteni dodajal velik kos opreme-mase v neposredno bližino, v primerjavi z USB ključkom.
Lahko pa bi uporabil drugo anteno z znanimi karakteristikami in na pametni razdalji delal meritve signala. Bolj kot je prilagojena, večji bo izboj in nivo signala na drugi strani.
Sedaj, ko sem naložil en cel kup, se vrni k mojemu prvemu stavku in bodi brez skrbi Smile

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni