www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

kako zaklenit tiny 45

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lado
Član
Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22
Aktiv.: 4.24
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 31, 2011 10:43 am    Naslov sporočila:  kako zaklenit tiny 45 Odgovori s citatom

Rad bi zaščitil tiny 45 pred kopiranjem-branjem...vem da se to naredi z fusebiti a nebi rad kaj preveč zaklenil. Gledal sem datashet pa mi ni najbolj jasno...zato prosim za konkretno rešitev. Uporabljam pa Bascom in stk 500 programator. Je že kdo to delal?

lp

lado

Nazadnje urejal/a lado Pon Jan 31, 2011 11:15 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lado
Član
Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22
Aktiv.: 4.24
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 31, 2011 10:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

a res nobeden ne ve ali pa se vam zdi preveč banalno?

lp

lado
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 31, 2011 11:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Morda malo hecna rešitev, ampak ... fuse se da prelisičiti ...
Jaz običajno pustim svoje PIC-e odklenjene, napravim pa tako, da najprej napišem program, ga preizkusim, preostali prostor pa nato zapolnim z raznoraznimi podprogrami in tabelami, v katere pravi program nikoli ne pride. Če pa že pride, se nadzorovano vrne (Po načelu "Vse poti vodijo v Rim ...").
Seveda prave podprograme pomešam med balast in pri tem pazim na PCLATH (zadeva za povečanje dosega goto in call ukaza), tako da je pravi program razmetan čez ves programski prostor.

Če se najde nekdo, ki bo z reverznim inženiringom iz 8k kode izluščil podprogram za utripanje ledice, ali za krmiljenje kake moje naprave, jo lahko tudi prekopira.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.93
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 01, 2011 12:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igo je napisal/a:
Morda malo hecna rešitev, ampak ... fuse se da prelisičiti ...
...

Takole napisano se čuje zelo preprosto, a ni ravno tako... Vsaj starejše izpeljanke picov kar dobro poznam, saj sem z njimi začel delati praktično od prihoda na naš trg. Amaterjem ranljiv pic je bil 16C84 ter še kasnejša izpeljanka 16F84. Poboljšano zaščito pa ima revizija z sufuksom "A" To vrsto čipa se je "baje" dalo prelisičiti s spremenljivo Vpp napetostjo. Pri določeni napetosti naj bi se dal program prebati. Sam sem tole sicer testiral na več primerkih z različnimi programatorji, a mi tega ni uspelo. Prav tako so bile ranjive okenske verzije pic-ov, ki se sicer uporabljajo bolj za razvoj aplikacije, ki se kasneje zapeče v OTP verzijo. Za to je bilo potrebne že kar nekaj specialne opreme. Z laserjem se je osvetljeval lock bit, dokler se le ta ni obrisal. Pri kasnejših verzijah s poboljšano zaščito se ta bit briše 10x dlje, zato proizvajalec pri okenskih PIC-ih ne priporoča postavljanje _CP, kajti lahko se zgodi, da bita ne bomo mogli več obrisat, ter bo mikrokontroler ostal neuporaben.

Okrog AVR-jev nisem na tekočem glede varnosti zaščite. Mislim pa, da je vsaj toliko varna kot pri picih.

Seveda obstajajo tudi organizacije, (pred vsem Rusi) s specijalno opremo, ki lahko preberejo praktično vso čipovje. Poseg v mikrokontroler pa je običajno "hardverski" (se odpre, ter "izloči" koristna vsebina)

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 01, 2011 1:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če PIC ni zaščiten pred pisanjem po celotnem območju, se nekam blizu začetka vpiše vanj en goto ukaz, nato pa nekam proti koncu podprogram, ki bere celotno programsko polje in ga preko enega pina lepo izpisuje 0100011101010101 .... v binarni obliki.

Dobljeno binarno obliko se pretvori v HEX, nato z disassemblanjem v zbirnik.
Moja koda je totalno nepregledna, marsikatera pa ni.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.93
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 01, 2011 1:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igo je napisal/a:
Če PIC ni zaščiten pred pisanjem po celotnem območju, se nekam blizu začetka vpiše vanj en goto ukaz, nato pa nekam proti koncu podprogram, ki bere celotno programsko polje in ga preko enega pina lepo izpisuje 0100011101010101 .... v binarni obliki.

Dobljeno binarno obliko se pretvori v HEX, nato z disassemblanjem v zbirnik.
Moja koda je totalno nepregledna, marsikatera pa ni.

Takole po spominu. Res pri seriji 12C50X sem zasledil, da je nekaj kode od začetka "bralne" tudi pri zaklenjenem mikrokontrolerju. Praktično pa že minimalen program presega tisto območje, tako da je tisto kar se "vidi" itak neuporabno.
Dejstvo pa je, če je delovanje zadeve, ki jo uporavlja mikrokontroler znano, pa če je znana shema ni problem napisati lastnega programa.

Osebno mikokontrolerjev ne zaklepam. (že iz navade s časov, ko sem delal precej z okenskimi) Tisto, kar sem naredil za "drugo" osebo pa sem običajno priložil hex, v nekaj primerih pa tudi izvorno kodo. Tukaj pa je potem stvar naročnika a bo mikrokontroler zaklenil ali ne.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni