www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Elektromotor z kotnim prenosom
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Menzel
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 10 Feb 2011 8:53
Aktiv.: 0.05
Kraj: Laše

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 10, 2011 9:08 am    Naslov sporočila:  Elektromotor z kotnim prenosom Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Doma se lotevam projekta, kjer bi naredil voziček, ki bi breme cca. 70kg peljal v hrib do naklona 45%.

Za to bi potreboval dva elektromotorja z kotnim prenosom-reduktorjem.
Za takšen naklon in to težo sem predvideval, da bi motorja morala biti 24V z močjo 600W ali več, če se motim, me popravite.

Zanima me, ali kdo pozna kakšnega proizvajalca takšnih El. motorjev?

Lp

Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 10, 2011 2:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako na hitro: Lenze, SEW, Baldor, Intecno, Tiba, Motovario, Strojna, Bonfiglioli...

LpA
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 10, 2011 6:15 pm    Naslov sporočila:  Re: Elektromotor z kotnim prenosom Odgovori s citatom

Menzel je napisal/a:

Za takšen naklon in to težo sem predvideval, da bi motorja morala biti 24V z močjo 600W ali več, če se motim, me popravite.

Težko te bomo popravili pri teh podatkih, ker nisi podal hitrosti pomika

LP

Menzel
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2011 11:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se opravičujem Brick wall

Voziček bi se pomikal nekje cca. od 5 do 7km/h. Obelix, hvala za pomoč, sem že malo pregledal, vendar so večina 230V, moram poklicat če imajo kaj v 24V izvedbi.

dingo
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Dec 2005 21:52
Aktiv.: 1.16
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2011 11:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.iskra-ae.com/slo/dc_motors.php
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2011 11:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj boš vozil ?

Naj ugibam. Za trgatev ga potrebuješ Very Happy

Najbrž ne bo vozil po asfaltu. Svetujem pogon na vsa kolesa ali še bolje gosenice.

Voziček bo kar težak. Za 70 kg nosilnosti bo skupna masa blizu 200 kg. Razen če želiš "ultralajt" izvedbo in boš uporabil kakšne moderne materiale (titan, ogljikova vlakna, kevlar etc.)

LpA
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 12, 2011 12:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obelix je napisal/a:
Kaj boš vozil ?

Naj ugibam. Za trgatev ga potrebuješ Very Happy

Najbrž ne bo vozil po asfaltu. Svetujem pogon na vsa kolesa ali še bolje gosenice.

Voziček bo kar težak. Za 70 kg nosilnosti bo skupna masa blizu 200 kg. Razen če želiš "ultralajt" izvedbo in boš uporabil kakšne moderne materiale (titan, ogljikova vlakna, kevlar etc.)LpA
Ah, ne. Imam 2kg težak voziček, ki vozi 100kg po slabo položenih ploščicah (votla ojačana lesena plošča 70x50x1,5cm in koleščki fi 25mm).

Za 70 kg nosilnosti na slabem terenu:
4 kolesa fi 30cm = 4kg
4 m pohištvene cevi 20x20x2 mm je cca 2,5kg
Skupaj s prazno brento ne bo več kot 10kg težko. Prej 8kg.

Če je to res za trgatev, bo motor na vozičku?
Stric ima zgoraj vitel in 100m čisto tanke jeklenice (ni treba da nese 1tono).

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
vitez93
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Sep 2008 20:00
Aktiv.: 4.99
Kraj: Celje- Dobrna

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 12, 2011 10:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se gremo malo fiziko ... Very Happy

Hitrost = 7 km/h = 2 m/s
Naklon = 45° - Če voziček propotuje 1 m po klancu, je to 0,71 m po vertikali.
h = 0,71 m
masa = 80 kg
g = 10

Wp - potencialna energija vozička

Za premik vozička po klančini za 1 m meter potrebujemo:

Wp = m * g * h
Wp = 80 * 10 * 0,71
Wp = 568 J

Da to storimo v 0,5 s (če je hitrost 2 m/s) potrebujemo

P = Wp / t
P = 568 / 0,5
P = 1136 W

Torej potrebujemo 1136 W za premagovanje klanca. Pa še izgube v elektromotorju, prenosih ...
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.00

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 12, 2011 10:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

+ Baterije + izgube v prenosih in krpanje podlage.

Tak da 2kW bi bilo ok, da še delavca malo vleče Very Happy
Nazaj na vrh
lado
Član
Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22
Aktiv.: 4.24
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 12, 2011 11:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam dva 24v motorja iz starega invalidskega vozička (ima kotni prenos in vgrajeno zavoro....moč ne vem sicer pa enosmerni serijski motorji potegnejo koliko je pač potrebno, oz koliko jim dopušča napetostni vir...
ce bi ti to ustrezalo ..mi javi

lp

lado

12022011667.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  974.59 KB
 Pogledana:  6 krat

12022011667.jpg

Nazaj na vrh
Menzel
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 13, 2011 10:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obelix, ne bi potreboval 70Kg nosilnosti, menil sem, da skupna masa vozička in bremena bi znašala nekje 70kg (40kg breme, voziček 30kg), malo dvoumno sem napisal, se opravičujem. Materjali bi bli kr splošni Very Happy

Površina je travnata, zato sem imel v mislih majhne gumi gosenice, ali 2-3 redno verigo-ketno z privarjenimi ploščicami.

Pogon bi bil na zadnji par koles, kar pomeni da bi na ohišje vozička vgradil dva 24V elektromotorja z kotnim prenosom. Kotni prenos-reduktor, bi mi pretvoril iz visokih vrtljajev nekaj več moči, ter bolje bi ga lahko namestil na konstrukcijo vozička.

Tako je Vitez, po mojih izračunih bi potreboval nekje 1200W moči, na izgube res da nisem mislil, je pa res, da od viška moči, glava ne boli Very Happy

Sprava bi zadevo naredil na stikala za naprej, in nazaj, kasneje če bi se moje znanje v smeri elektronike kaj bolj obogatelo, pa bi morda poizkusil predelat na daljinsko vodeno.

Lado, tebe bom pa kontaktiral...

Moram Vas pa opozorit, da imam strojniško podlago, elektronsko pa bolj malo, zato se obračam na Vas in tudi mogoče včasih napišem kako bedarijo.

.
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12
Aktiv.: 5.62

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 13, 2011 10:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako pa boš uredil zavijanje vozička glede na to da imaš zadaj blokirano difrencialo koles (vsaj sklepam da boš imel) ?
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 13, 2011 11:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmm. V klanec z naklonom 45° ne boš dolgo tekal s hitrostjo 7 km/h. Recimo raje 2-3 km/h. Naj bo 3 km/h, oz 0,833 m/s. Za premikanje 70 kg vozička + bremena v ta klanec, potrebuješ dobrih 400W moči na osi koles. Izkoristek krtačnih motorjev je bolj kilav. Recimo da boš dobil take s 60 % izkoristkom. Nekaj ti bodo pobrali še reduktorji, pa si blizu 50 %. Torej bodo akumulatorji morali dajati od sebe približno 800 W. Pri 24 V je to dobrih 30 A toka. Tu pa se začnejo tvoje težave.

Zakaj, pa pomisli malo sam.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 12:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shhh Malenkost glasnejša izvedba je možna, če predelaš kar samohodno kosilnico.

To je taka, ki izgleda kot motokultivator in ima spredaj meter širok kosilni mehanizem.

Dol zmečeš vse nepotrebne dele, breme naj ima čim nižje težišče, po potrebi dodaš še kako kolo zadaj, da se ne prevrne nazaj. Vse ostalo pa že vsebuje.

Menzel
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 8:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dingo je napisal/a:
http://www.iskra-ae.com/slo/dc_motors.php

Tile motorji so kr zanimivi...

Kaj menite o tipu AMF in AMG?

Slowfly, res je, pri klancu 45° ne bo več takšne hitrosti, ampak jaz sem si zamislil, da če probam to zadevo izvest, pa glede na hrib ki ga je rečmo 70% pod naklonom 30°, nato pa postaja zmiraj bolj strm do nekje 45°, da zadeva ne bo počakala, moral bi vzeti si malo "rezerve", razumljivo pa da bo pri 45° klancu majnša hitrost.
Najbrž si mislo, da težava se bo pojavila pri polnjenju.

Igo, dobra zamisel, vendar, to zamisel bi rad prvo preizkusil.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni