|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
s56a Član

Pridružen-a: Pon 07 Jan 2008 23:05 Prispevkov: 172 Aktiv.: 0.81 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 18, 2011 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nejc, Tesla je bil shizofreni genije in znanost je napredovala od casa njegovih spektakularnih eksperimentov.
Tvoja tuljava od 885 navojev na 4,5 cm z 0,15 mm zico dolga 14,7 cm ima induktivnost od 9,324 mH. Ce si dodal kondenzator od 1,3 nF je resonancna frekvenca 2 kHz. Nastimaj NE-555 na to frekvenco, poganjaj primarno navitje z IRF iz 12 V akumulatorja ali usmernika in uzivaj v visokonaponskem praskanju.
Tudi tehnologija je napredovala od Teslinih casov. Danes dobis 10 nF/ 3 KV kondenzator pri IC_Electroniki za 0,5 Euro. Kupi jih 10 in zvezi zaporedno in uzivaj. Upam, da bos znal izracunati nekoliko visjo frekvenco.
POZOR - VISOKA NAPETOST UBIJA. Podobno kot kajenje ampak hitrejse...
P.S. Zakaj avtomobilska bobina ne zadosca za podobne neumnosti?
P.S. S. Cez vikend sem imel mocen pok na + 3 kV usmerniku s transformatorjem iz mikrovalovne pecice. Proto ploscica z 0,1" rasterjem metaliziranih lukenj, teflon izolator z ugrajeno medinasto matico in napacen metalni vijak na PC sasijo  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.17 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pet Feb 18, 2011 8:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
s56a je napisal/a: |
P.S. Zakaj avtomobilska bobina ne zadosca za podobne neumnosti? |
Funkcija je že enaka, ampak tukaj izjemno šteje tudi videz naprave. Polirana medenina, velike lakirane tuljave iin kar še gre zraven izgledajo mnogo bolj v stilu izumljiteljevega časa, kot neka neugledna reč zapakirana v aluminijast lonček. Podobo kot lokomotiva na paro in neka sodobna lokomotiva.
Citiram: |
P.S. S. Cez vikend sem imel mocen pok na + 3 kV usmerniku s transformatorjem iz mikrovalovne pecice. Proto ploscica z 0,1" rasterjem metaliziranih lukenj, teflon izolator z ugrajeno medinasto matico in napacen metalni vijak na PC sasijo  |
To pa ni bilo ne videti, ne slišati lepo. Trafo mikrovalovke se vede podobno kpt trafo za varilni aparat - če je treba, od sebe spravi amperov ohoho, brez da bi se mu napetost hudo sesedla. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.98 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Pet Feb 18, 2011 8:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Way OT ampak:
A je bil Nikola Teslo ali Nikola Tesla?
A je Teslin transformator ali Teslov transformator? _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56a Član

|
Objavljeno: Sob Feb 19, 2011 1:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Extreme_electronics pojasnilo delovanja Teslinega transformatorja je ziva groza! Zdaj mi je jasno zakaj rabis visoko napetost od 10 kV, potem generiras iskro v primarju in dobis nekoliko visjo napetost na sekundarju. Danes vec ne proizvajamo visokofrekvencno energijo z iskrisci ampak z impulznimi oscilatorji. To je desetletja zanesljivo delalo na katodnih ceveh v televizorjima. Vkljucno z diodno/kondenzatorsko kaskado za umnozavanje enosmerne napetosti.
Ce bi jaz bil vasih let, bi premisljeval kako narediti naslednji Google ali Facebook namesto norih Teslinih idej pred 100 leti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sraka Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.38 Kraj: PMAVs
|
Objavljeno: Sob Feb 19, 2011 1:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Ce bi jaz bil vasih let, bi premisljeval kako narediti naslednji Google ali Facebook namesto norih Teslinih idej pred 100 leti. |
Na srečo nisi, si precej starejši in nam bo prizaneseno, da te ne bo treba prenašati celo življenje. _________________ Danes je težko biti budala, konkurenca je velika, pa še dokazovati se moraš večkrat na dan.
Sem ogledalo: Nisem kriv, če v meni vidite nekaj kar vam ni všeč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56a Član

|
Objavljeno: Sob Feb 19, 2011 1:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Azrael napise: Trafo mikrovalovke se vede podobno kot trafo za varilni aparat - če je treba, od sebe spravi amperov ohoho, brez da bi se mu napetost hudo sesedla.
Lepo bi bilo, ce bi res tako deloval! Trafo ima zaporedni magnetni regulacijski most ampak tega odstranim za mocnostni usmernik. Enosmerno energijo hranim v zaporednim elektrolitskim kondenzatojima in napetost pada z 3,3 kV na 2,4 kV pri 700 mA.
Zanimivo je obnasanje primarja, ki iz omrezja vlece grozovitih 3 A brez obremenitve. Rabil sem nekaj casa za osvezitev spomina na srednjesolsko energetsko enacbo: P = U X I X cos(Fi). Sreca je tazadnji nizek in z dodatkom PC 120 x 120 mm ventilatorja ne pride do odklopa termicne zastite.
Pri vsem tem igranju je veliko andrenalina ker je lahko vsaka dementna napaka 66-letnika vsodna. V mladosti sem ze pred nosom prezivel eksplozijo elektrolitskega kondezatorja s prvimi silicijskimi diodami in direktnim usmerjanjem omrezja. Bilo je potrebno prebarvati celo kuhinjo Naslednji razburljiv dogodek je bil dotik nogom visoke napetosti na odprtem homemade usmerniku pod mizo. Nepozaben miris rostilja Najvec srece sem imel, ko sem z dve roki dotaknil + 5 kV na anodi KV ojacevalca. Imam ze usajen strah od prej in sem se hitro potegnil nazaj. Takrat sem dokonco razumel naravo elektro shokov. Tesla je to zdravljenje dozivel v zgodnji mladosti...
Grem zdaj malo "klofati" Americane in Kanadcane na KV CW. Pozneje malo spustim PC CW robota ob proslavi zakljucka PhD poskusov pred 20. leti.
POZOR - VISOKA NAPETOST UBIJA! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56a Član

|
Objavljeno: Sob Feb 19, 2011 1:32 am Naslov sporočila: |
|
|
sraka je napisal/a: |
Na srečo nisi, si precej starejši in nam bo prizaneseno, da te ne bo treba prenašati celo življenje. |
Blagor ubogim v duhu samo z znanjem materinscine... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.99 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Feb 19, 2011 8:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly je napisal/a: |
......
Sicer ti verjetno ne bi "klofal" ne Američanov ne Kanadčanov na KV-ju,
...... |
in to v tehniki izpred več kot sto let!
 _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56a Član

|
Objavljeno: Sob Feb 19, 2011 11:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly je napisal/a: |
Vsi skupaj imamo kar srečo, da je Tesla imel toliko "norih" idej, kot jih je imel. Sicer ti verjetno ne bi "klofal" ne Američanov ne Kanadčanov na KV-ju, niti po tipkovnici "čarovnalnika" in pisal kozlarije po tem forumu.
|
It takes one to measure one - go figure on Google Translator in black
Teslin zgodovinski prispevek je polifazni izmenicni tok. Vse ostalo so blodnje, podobne neumnostima, ki jih lahko tukaj preberete. Tesla je bil medijsko zanimiv prav zaradi tega. Pupin je bil veliko bolj naporen. Podobno kot jaz
"Ohranjam tekovine" s CW na KV ampak istocasno programiram robota ker smo mi zadnja ekspertna generacija. Dobre propagacije na 80 m, obup na 40 m. V tem je lepota ionosfere za razliko od brezhibnega prenosa informacij po internetu!
// prosim, če se držiš teme in v svoje sestavke ne dodajaš odlomkov, ki niso znotraj teme. Če ne boš upošteval tega navodila bom, prisiljen odstraniti celoten sestavek// Admin.
Nazadnje urejal/a s56a Sob Feb 19, 2011 12:25 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56a Član

|
Objavljeno: Sob Feb 19, 2011 12:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na viskonapetostnem sekundarju trafota mikrovalvke sta zaporedno vezana VN kondenzator in VN dioda. Na diodi dobis -3 kV. Ce zelis 10 kV, potem treba vsaj trikrat ponoviti te dve komponenti. Oglasi se v BTC Proelektronika servisu pri veliki kitari in lepo vprasaj za rezervne dele mikrovalovk. Jaz sem tamo dobil trafo. Gorenje pravi, da se taj nikdar ne pokvari in ga nimajo v rezervnih delih.
Upam, da bos iz 400 strani knjige uspesno sestavil clanek. Cut & paste je lazje  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43 Prispevkov: 1814 Aktiv.: 7.86 Kraj: ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sraka Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.38 Kraj: PMAVs
|
Objavljeno: Sob Feb 19, 2011 9:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Upam, da bos iz 400 strani knjige uspesno sestavil clanek. Cut & paste je lazje  |
Kje pa je tvoja knjiga ? Po 30 letnem stažu "mladega" raziskovalca bi se že spodobilo? _________________ Danes je težko biti budala, konkurenca je velika, pa še dokazovati se moraš večkrat na dan.
Sem ogledalo: Nisem kriv, če v meni vidite nekaj kar vam ni všeč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56a Član

|
Objavljeno: Ned Feb 20, 2011 12:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sraka, koncno dobro vprasanje! Moje delo je vedno bilo distribuirano ampak nimam zelje, da bi vse uredil kot je to lepo naredil S53MV. Tudi internetnu stran ne uzdrzujem. Za doktorat 1990-ih sem napisal samo 20 strani po koncanih raziskavah tocno 20 let na danasnji dne. Zaupam striceku Google za vse ostalo.
Admin, glavna tema ovoga prispevka je: VISOKA NAPETOST UBIJA!
// glavna tema je bil Teslin transformator, ostalo je smetenje. Glede na tvoj zadnji prispevek je to namerno. Tole vzemo kot resno opozorilo ! // |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 4 dni