|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.46 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Čet Feb 24, 2011 9:31 pm Naslov sporočila: Kitajska in pisanje izjave o skladnosti |
|
|
Na Ebayu (Sure electronics) sem naročil 2 displaya. Seveda nimata CE znakov.
Kot vem, lahko firma (proizvajalec ali uvoznik) sama napiše izjavo o skladnosti CE. Kje poiskati, katerim standardom mora zadeva ustrezati?
Konkretno se gre za dot-matrix display 32x16, napajanje 5V.
Gledal sem temo http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=20539 in našel, da mora naprava zadostiti naslednjim predpisom:
Pravilnik o električni opremi, ki je namenjena za uporabo znotraj določenih napetostnih mej
Ta obsega le naprave, ki so napajane od 50-1000Vac oz 75-1500Vdc. "Moj" display se napaja s 5Vdc in kot tak ne zapade pod ta pravilnik.
Pravilnik o elektromagnetni združljivosti (EMC) Ta mislim da bi prišel v poštev
Pravilnik o protieksplozijski zaščiti, Pravilnik o varnosti strojev, Pravilnik o varnosti dvigal
Tile trije mislim da tudi nimajo veze z mojim primerom.
Torej, v mojem primeru moram preštudirati pravilnik EMC ter utemeljiti, da produkt ustreza zahtevam....
Si prav razlagam?
Ima kdo konkretne izkušnje pri pisanju izjave CE? _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.85 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Čet Feb 24, 2011 9:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
EMC in LVD.
Izjavo o skladnosti-draft ti napiše prodajalec oz. proizvajalec. Ne vem zakaj se ti s tem ukvarjaš. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

|
Objavljeno: Čet Feb 24, 2011 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zato ker je on Kitajec, ki ga boli k., jaz pa bi kljub temu rad imel njegove displaye,ki sem jih že plačal....
Pod LVD si mislil "Pravilnik o električni opremi, ki je namenjena za uporabo znotraj določenih napetostnih mej". Ta po moje ne zajema mojih displayev, saj se napajajo le z 5Vdc, pravilnik pa zajema 75-1500Vdc.
Pri EMC pa mi pade v oči:
Citiram: |
(3) Ta pravilnik se ne uporablja za opremo, katere fizikalne lastnosti so same po sebi take, da:
– ta oprema ne more proizvajati ali prispevati k elektromagnetnim emisijam, ki presegajo ravni, ki omogočajo radijski in telekomunikacijski opremi ter drugim aparatom, da delujejo, kakor je predvideno;
– bo delovala brez nesprejemljivega poslabšanja v prisotnosti elektromagnetnih motenj, ki so običajno rezultat predvidene uporabe.
|
Izjava je potem samo navaja, da je naprava skladna s pravilnikom EMC, oz. standardi, ki jih pravilnik opisuje. _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.85 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Čet Feb 24, 2011 11:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
V izjavi moraš navesti vse standarde katerih se tvoja naprava tiče.
Če bo cariniku sumljiva dokumentacija, bo zahteval original certifikat in bo preveril v registru testnih poročil. Ker tega ne bo, bo šel paket na uničenje ali pa nazaj.
Ti ne moreš napisati izjave v tem primeru in posredovati carini, to mora storiti proizvajalec. Tvoja obveznost je le za nadaljno prodajo.
Če bi tvoja izjava zadostovala, bi lahko vsak uvozil kakršnokoli blago brez skladnosti.
Sam sem imel le enkrat zahtevek za original certifikat. Izdelek v pošiljki je bil namreč zlomljen in hkrati nevaren za rokovanje. Na podlagi tega so zahtevali za certifikat, ki pa je moral biti proizvajalčev in oprema je morala ustrezati. Mora biti pravilno označena, da se lahko ugotovi izvor. Skratka vse se mora ujemati; tip, tehnični podatki in opis. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70721.40
|
Objavljeno: Pet Feb 25, 2011 12:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

|
Objavljeno: Pet Feb 25, 2011 1:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Aha, da je sestavni del, je druga stvar. Nisem bil niti tako pozoren, če je polizdelek.
Sicer ne vem, če lahko v tem primeru komplicirajo za RoHs, ki naj bi bil tudi pomemben pri uvozu.
Sploh pa, če je zadeva privatnega pomena, ne komplicirajo tako. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
urosg Član

Pridružen-a: Pet 27 Apr 2007 14:30 Prispevkov: 565 Aktiv.: 2.55
|
Objavljeno: Pet Feb 25, 2011 6:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Poleg vsega je pa še to, da če zahtevajo certifikat o skladnosti oz. CE, mora biti na napravi tudi prisotna CE nalepka oz. odtis.
Če CE nalepke ni ti tudi gora papirjev ne pomaga.
To se je zgodilo meni, zadeva ni imela CE nalepke, od prodajalca/proizvajalca sem dobil certifikat, ga poslal na tržno inšpekcijo (ker to potem rešuje tržna in ne carina) in so mi naknadno odgovorili, da mora napravo spremljati oznaka CE ter ustrezna dokumentacija in če imam jaz certifikat je sicer super vendar če naprava nima oznake CE mi nič ne pomaga.
Če se ne boš zmenil da gre za polizdelek in ti bodo težili naprej, ti priporočam, da na pošto/carino čimprej sporočiš da izdelke vrnejo prodajalcu, ti pa zahtevaj denar nazaj.
LP, Uros |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.73 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Pet Feb 25, 2011 9:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa saj ali ni pri njih opredeljano po njihovih točkah, da če naprava na embalaži ali ohišju nima označbe, da jim moraš predložiti dokumenacijo. No dokumentaciji si dobil, kaj imajo potem še za komplicirat? Jaz bi jih prijavil, ker se ne držijo tez v pravilniku.
Razen če je po njihovi "zabitosti" mišljeno, da mora prodajalec v paket priložiti dokumentacijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
urosg Član

|
Objavljeno: Pet Feb 25, 2011 1:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja nekako tako je, lahko doma poiščem dopis od tržne inšpekcije, kjer so mi po predložitvi dokumentacije odgovorili, da mora napravo spremljati dokumentacija IN označba CE.
Tudi meni se je zdelo butasto in sem izjavil, da ni problem, bom prinesel s sabo nalepko in jo nalepil gor pa niso bili za. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boriskozjan Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23 Prispevkov: 956 Aktiv.: 4.73 Kraj: Šmarje pri Jelšah
|
Objavljeno: Pet Feb 25, 2011 2:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja, ali ti ga bo prinesel poštar, ali pa obvestilo o carinskem postopku, poslati moraš račun in oni ti na znesek naračunajo 20%DDV + njihov postopek. Kakšen CE  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.73 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Pet Feb 25, 2011 3:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja CE se običajno pojavlja na tehničnem blagu in elektronska embalaža mora biti obvezno popackana s tem čene ti jo ne dovolijo uvozit. Sedaj če je teža tega paketka izpod 100g, potem mislim da se sploh nimaš kaj sekirat, ker ga bodo poslali naprej brez carinskega postopka. V nasprotnem primeru jim naslednjič gnjavi, da naj ti vsaj nalepijo beden listek na embalažo ali ohišje z naprintanim logom od CE in FCC(se dosti krat nekateri poslužujejo tega), ker carinikom in inšpekciji očitno ne pomeni kaj dosti, če jim naknadno pošiljaš plakate od certifikatov in bo problem rešen. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

|
Objavljeno: Pet Feb 25, 2011 4:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potrebuješ.
Naredi tako kot so ti že predlagali. Pošiljatelj naj nalepi CE na tiskanino.
V končni fazi to ni samo material ampak naprava, ki deluje na električno energijo, zato mora ustrezati standardom, sploh kar se tiče EMC.
Tudi LED driverji so lahko del izdelka in pravtako morajo ustrezati standardom.
Druga zgodba bi bila, če bi imel samo LED display brez ostale periferije, ki lahko povzroča motnje.
Da je kot sklop nekega izdelka, bi imel olajšavo samo za obdavčenje, saj bi bilo to kot uvoz materialov za proizvodnjo pri kateri na koncu izdelaš izdelek in prodaš z vključenim davkom. Seveda velja samo za zavezance za DDV.
Kot fizikalec boš plačal davek na vse, saj potem prodajaš naprej brez davka. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

|
Objavljeno: Pet Feb 25, 2011 6:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prodajalec ne bo nalepil CE znaka kar tako.
Glede davka mi je vseeno, ali ga obračunajo ali ne, le da lahko to uvozim. Jaz se bom držal zgodbe, da je to polizdelek (kar po moje tudi je). Verjamem pa, da je to tudi v veliki meri odvisno od carinika, ki bo pošiljko dobil v roke... _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
urosg Član

|
Objavljeno: Pet Feb 25, 2011 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Samo v vednost, ko enkrat zacnejo komplicirat okoli CE oznak kakor jaz vem zadeve predajo tržni inšpekciji in takrat se začne komplicirat.
Če/ko bodo predali tržni boš od njih prejel pošto itd.
Ampak po mojem mnenju in glede na to da si to kupil preko eBaya in verjetno plačal z PayPalom ti priporočam, da ne čakaš predolgo oz. največ 30dni od nakupa in če do takrat ne rešiš takoj kontaktiraj prodajalca in se zmeni za vračilo (kompletno s poštnino) kupnine oz. sproži "strike" ker drugače boš ostal brez denarja in artikla. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 503 dni