|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ATA Član

Pridružen-a: Sob 12 Jun 2004 13:40 Prispevkov: 135 Aktiv.: 0.57
|
Objavljeno: Pet Feb 25, 2011 4:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
bojans je napisal/a: |
Je tako TEŽKO? http://www.dprg.org/tutorials/2005-11a/index.html Oglej si to. Preizkušeno deluje. Motor za brisalce (12 V) je lepo pooočasi vrtel prašička nad žerjavico. Že n X omenjena čarobna kratica PWM. Preprosto, poceni, in ne nazadnje energetsko varčno. |
Pri pogonu zice je pomembno točno nastavljanje hitrosti ki pa mora biti stabilna z moznostjo regulacije obratov v širokem razponu kar meni ni uspelo z 555 pa sem uporabil več načrtov.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.19 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 25, 2011 6:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
@ bojans
In prašičku nad žerjavico je bilo popolnoma vseeno, če se ni vrtel čisto enakomerno, kenede.
Pri varilnem aparatu pa to ni vseeno. In če bi slučajno prebral prvi post v tej temi, bi vedel, da je Pohorc že naredil to skrpucalo od regulatorja, ter da z njim ni prav zadovoljen.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.57 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 25, 2011 7:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker mu pri počasnem podajanju "cuka", to razumem kot prenizko frekvenco PWM.
_________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.77 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Pet Feb 25, 2011 7:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hi!Dobro,če vam ni realno-elektronika za PPN(prenosna podajalna naprava) za 120 evrov.Jaz jo dobim za tako ceno-Varstroj pa ima gor 130% marže!Hotel sem samo pomagat!
_________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.19 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 25, 2011 7:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bojans, tudi shema ki jo je pripel Silvo deluje na principu PWM, pa tudi tista, ki sem jo pripel jaz. Le da si ti pripel še bolj oskubljeno vezavo, ki pa se za ta namen ne obnese.
Kapiš?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ATA Član

|
Objavljeno: Pet Feb 25, 2011 8:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
laura je napisal/a: |
Hi!Dobro,če vam ni realno-elektronika za PPN(prenosna podajalna naprava) za 120 evrov.Jaz jo dobim za tako ceno-Varstroj pa ima gor 130% marže!Hotel sem samo pomagat! |
ali je tvoja cena z ali brez računa,če prav razumem je to forum za strokovno sodelovanje in medsebojno pomoč in ne trgovina
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.57 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Feb 25, 2011 10:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly je napisal/a: |
Bojans, tudi shema ki jo je pripel Silvo deluje na principu PWM, pa tudi tista, ki sem jo pripel jaz. Le da si ti pripel še bolj oskubljeno vezavo, ki pa se za ta namen ne obnese.
Kapiš? |
Žal ne. Ker ne poznam tehnik varjenja. (leti počasi in nizko, je rekla mama sinu pilotu)
ATA za 20 € ti jaz naredim elektroniko za regulacijo kot jo potrebuješ. Ne bo "cukalo".
Ostalo na privatno.
_________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14677 Aktiv.: 61.80
|
Objavljeno: Sob Feb 26, 2011 12:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Koliko se spomnim, sem tisto vezje prerisal prav z ene elektronike mig aparata, ki sem ga dobil na popravilo. Ne spomnim pa se čigav proizvod je bil. (bil pa je skoraj zagotovo slovenski)
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

|
Objavljeno: Sob Feb 26, 2011 1:27 am Naslov sporočila: |
|
|
bojans je napisal/a: |
Žal ne. Ker ne poznam tehnik varjenja. (leti počasi in nizko, je rekla mama sinu pilotu)  |
Sem opazil, da ne poznaš. Samo ne vem zakaj potem komentiraš, česar ne poznaš?
Pa duhovit tudi nisi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.77 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Sob Feb 26, 2011 2:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Hi!Dobro,ATA,vem da ta forum ni trgovina,vendar pa kdo je pa prvi vprašal za ceno-jaz ali ti!?Obenem si pa tudi omenil da sploh ni draga!Sodelujem tudi z Varstrojem in vem kakšne in zakaj imajo take cene.Omenjena elektronika je narejena za PROFESIONALNO uporabo,kar pomeni da je lahko v uporabi 24 h/dan!Pa tudi napisane specifikacije si očitno nisi dobro prebral ali razumel(predvsem regulacija časa odgorevanja žice,dvo ali štiritaktni način,tahometer), za kar ne verjamem da bo kdo naredil za 120 EUR.Nobeden do zdaj ni razen hitrosti pogona omenil debeline varilne žice!Ker ni čisto isto če imaš žico 0,8 ali 1,6mm!Nisem laik na tem področju,saj več kot 10 let servisiram varilne aparate Varstroj,Fronius,Esab,Kjellberg,OTC.Pa lep dan želim!
_________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tibi Član

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2003 11:08 Prispevkov: 253 Aktiv.: 1.07 Kraj: bukovje
|
Objavljeno: Sob Feb 26, 2011 9:24 am Naslov sporočila: |
|
|
laura je napisal/a: |
Hi!Dobro,če vam ni realno-elektronika za PPN(prenosna podajalna naprava) za 120 evrov.Jaz jo dobim za tako ceno-Varstroj pa ima gor 130% marže!Hotel sem samo pomagat! |
Kartica PPN D14 je profesionalna elektronika ,ki deluje nekaj tisoč indusrijskih aparatih. Vendar pa je zastarela in se že nekaj let proizvaja le še samo za servisne namene. V novih aparatih so jo zamenjala mikroprocesorska krmilja.
Glede na to da se te kartice proizvajajo v Varstroju, me zanima če imaš tako velik popust ali prodajaš kopije kartic?
Čeprav je motor 42V lahko povprašaš v Varstoju po kartici MM160, ki je dosti cenejša in je narejena za motorje 24V. Tako boš dosegel le polovično hitrost motorja vendar več pri domaču uporabi sigurno ne boš rabil. Priklop pa je enostaven.
Če se odločiš za samogradno glej le načrte z zavornim tranzistrojem. Brez zavore motorja, ti bo na koncu varjenja žica ostala v talini.
L.P.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ATA Član

|
Objavljeno: Sob Feb 26, 2011 9:52 am Naslov sporočila: |
|
|
"ATA za 20 € ti jaz naredim elektroniko za regulacijo kot jo potrebuješ. Ne bo "cukalo".
Ostalo na privatno"
Jaz sem varilni aparat na co2 naredil(predelal) sam in je opisano v glavnem vse v http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=15484
Kasneje med varjenjem sem na podlagi tezav ki so se pokazale z 555 naredil novo elektroniko in pripel samo ne vem kam še načrt elektronike na forum.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
weld_cnt.gif |
Velikost datoteke: |
13.01 KB |
Downloadano: |
68 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

|
Objavljeno: Sob Feb 26, 2011 4:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
tibi je napisal/a: |
Če se odločiš za samogradno glej le načrte z zavornim tranzistrojem....
L.P. |
Ne drži čisto. Motor lahko vklapljaš z relejem, ki ima izmenične kontakte. Mirovnega pač zvežeš tako, da kratkostiči motor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ATA Član

|
Objavljeno: Sob Feb 26, 2011 5:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
L.P. |
Ne drži čisto. Motor lahko vklapljaš z relejem, ki ima izmenične kontakte. Mirovnega pač zvežeš tako, da kratkostiči motor. |
Slowfly ima tudi prav na začetku sem napisal da sem odstranil zavorni tranz. (se mi je močno grel)in peljal vklop preko releja in do sedaj mi ni nikdar prilepilo zice
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tibi Član

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2003 11:08 Prispevkov: 253 Aktiv.: 1.07 Kraj: bukovje
|
Objavljeno: Sob Feb 26, 2011 7:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
L.P. |
Ne drži čisto. Motor lahko vklapljaš z relejem, ki ima izmenične kontakte. Mirovnega pač zvežeš tako, da kratkostiči motor. |
Ja res je, tudi ta variana je vredu čeprav se v novejših aparatih taka vezava ne uporablja več. Če se že uporablja je za daljšo življensko dobo releja priporočljivo zaporedno z kontakti vezati še kak nizkoomski upor.
L.P.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni