www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

prosim pomagajte!!!

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
DADO ---1919
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Nov 2005 16:33
Aktiv.: 0.11

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 11, 2006 11:22 pm    Naslov sporočila: icon_angry prosim pomagajte!!! Odgovori s citatom

najprej en lep dober večer.

Jaz imam eno zelo bedno vprašanje in sicer doma imam tri enake računalniške napajalnike in bi si rad naredil laboratorijski usmernik kot je prikazano na tem linku, klik pa je tukaj nastal en problem, moj napajalnik nima rjave(brown--sense), zelene(green--DC on) in vijolične(purple--+5 standby), vse ostalo povežem skupaj tako kot je treba, ostane mi samo oranžna žica - a napajalnik ne dela. ko ga prižgem se ventilator samo zavrti in se ugasne, napajalnik ne deluje, potem ko mu odvzamem napetost se zasliši nek piskajoč glas. na ploščici je oranžna žica označena s črkama PG kaj ti dve črki pomenita? in kako bi odstranil to napako, kako bi spravil napajalnik v delovanje?

lepo prosim če mi nekdo, ki je imel enak problem to pomaga rešit in me odpravi muk, ker sem poizkusil že nešteto stvari, a nobena ni bila uspešna.

vem da je bilo o tem že veliko govora, ampak vas zelo prosim, če kdo ve odgovor naj mi ga prosim napiše ali me samo napoti na prav odgovor z linkom.

v naprej se vam že zelo zahvaljujem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Slemi
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2004 13:29
Aktiv.: 1.63
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 12, 2006 12:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PG pomeni "Power good" da boš lažje poiskal na Googlu. Drugače pa se mi zdi da moraš to žico preko recimo 1kohm upora vezat na maso pa bo napajalnik deloval.

LP

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo AIM - AOL Instant - naslov MSN Messenger - naslov
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 12, 2006 12:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PG ni treba nikamor vezat. Barve žic dostikrat pridejo različnih barv kot naj bi bile (na enem atx-u imam za 3,3V vijolične, za 5V rjave, 12V je menda zelena...) Najbolje da pogledaš tule http://xtronics.com/reference/atx_pinout.htm

Za vklop vežeš pin 14 na maso, ostalih ni treba priključevat

Če pa gre za AT napajalnik pa priključiš le 230V in dela

PG služi temu, da drži matično v resetu dokler se napetosti ne stabilizirajo

Če ti napajalnik po zgoraj opisanem postopku ne zalavfa, rabiš neko obremenitev na 5V in 12V
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DADO ---1919
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 12, 2006 12:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

po linku sluteč je moj napajalnik drugačen, ker ima dva konektorja in ne enega tako, da je to drugačen napajalnik- mislim da ni ATX Confused
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 12, 2006 1:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potem je AT napajalik. Iz napajalnika imaš poleg posameznih žic še kabel iz 4 žic za mrežno stikalo. Lahko je stikalo tudi vgrajeno (pri nekaterih ležečih ohišjih)

Če so žice enakih barv kot naštete, potem je:

Rdeča je +5V
Rumena +12V
Modra -12V
Bela -5V
Oranžna: PG
Črna: masa

Upam, da ni napajalnik od IBM-a oz. iz IBM-ovega računalnika, ker oni imajo čisto neke svoje standarde Rolling Eyes

Lp
Nazaj na vrh
DADO ---1919
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 12, 2006 1:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

imam take žice kot si opisal v zgornjem postu Razz
Nazaj na vrh
podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 12, 2006 1:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ti ne dela takoj, ko ga priključiš na 230V, priključi na 5V kakšno avtomobilsko žarnico, od 21W naprej. Če še vedno ne dela, priključi še eno žarnico na 12V linijo

Če še vedno ne dela, je napajalnik verjetno pokvarjen
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.05
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 12, 2006 8:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vprašaj in poglej še tega možaka. Mogoče ti bo on znal pomagati.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tedi
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jan 2006 0:59
Aktiv.: 0.28
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 12, 2006 3:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo, tudi jaz imam kar nekaj tako narejenih, manjka pa mi še, da bi reguliral napetost in tok, ima kdo kakšno idejo?

lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni