www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Domača odspajkovalna naprava
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
RUros
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26
Aktiv.: 4.38

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 27, 2011 7:48 pm    Naslov sporočila:  Domača odspajkovalna naprava Odgovori s citatom

Pozdrav !

Danes sem si tako na hitro izdelal odspajkovalno napravo, ki s pomočjo ustvarjanja vakuuma posrka cin v zato namenjeno posodico. Sicer nič posebnega, izdelano je bilo hitro Smile .
Sedaj me zanima, kje bi se lahko dobil nekakšen zračni filter, ki bi mi preprečil morebiten vdor nezaželjenih delcev v kompresor, ki proizvaja vakuum ? Filter bi namestil nekje na cevki, po kateri vleče zrak. Kakšna ideja kakšen filter bi lahko uporabil ? Malo sem razmišljal, da bi lahko uporabil kakšen filter goriva za mopede, ki je majhen. Ali bi to delovalo ? Oziroma ali obstaja kakšen zračni filter takšnih majhnih dimeznij ?
Napravo sem izdelal tako, da sem uporabil kar staro ročno pumpico od katere sem uporabil samo tulec. Večina cina se ujame v tistem valju, ker črpalka ni zadosti močna da bi posrkala kaj več, se pa zgodi da bi znal kakšen prah uiti tudi v sam kompresor, zato bi rad vmes dal nek filter.

Nazadnje urejal/a RUros Ned Feb 27, 2011 9:35 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.70
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 27, 2011 8:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče filtri za zvijanje "rolic" oz. kajenje tobaka v pipi.
Nazaj na vrh
David2204
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01
Aktiv.: 4.91
Kraj: Ljubljana - Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 27, 2011 8:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi uporabil filtre z aktivnim ogljikom, takšne kot se uporablja v odsesovalnikih spajkalnih hlapov. Ti naj bi zadržali večino škodljivih delcev, ki nastanejo pri spajkanju (odspajkovanju). Je pa res treba te filtre menjavati, saj se s časom izrabijo.
Primer
Nazaj na vrh
semzzzz
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Feb 2011 14:50
Aktiv.: 0.72
Kraj: Sp. Besnica

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 27, 2011 8:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen

A bi lahko kakšno sliko pripel.

LP Uroš
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RUros
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 27, 2011 9:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha tole z aktivnim filtrom bi bilo v redu. Potem moram narediti samo še ustrezno ohišje za to in pa dati vmes med cev. Malo se samo bojim, da mi ne bi črpalke preveč "zadušilo" in bi potem izgubil na sesalni moči.

Evo še slika tega čuda:

27022011284.jpg
 Opis:
Odspajkovalnik s kompresorjem od centralnega zaklepanja
 Velikost datoteke:  711.91 KB
 Pogledana:  65 krat

27022011284.jpg

Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 27, 2011 9:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čak malo, a to imaš narejeno da ti skoz po malem srka čez konico??
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.61
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 27, 2011 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V zgornji del "bivše pumpice" daj nekaj vate. Glavno, da ti filtrira izparelo kolofonijo in fluks, ki bi znal zapacat šrpalko.

Sicer pa ti predlagam, da pred črpalko daš eno posodico, kjer se bo počasi ustvarjal vakum, za ročko pa daš ventilček, s katerim boš na hitro sprostil ves vakum. S tem bo moč črpanja bistveno boljša.

RUros
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 27, 2011 10:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aly, hvala za tvoj koristen nasvet o rezervoarju, saj sesalne moči ni nikoli preveč Smile .
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70644.69

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 27, 2011 10:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
sscott
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11
Aktiv.: 5.82
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 27, 2011 11:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz bi uporabil železno volno (kot za čiščenje tiv)

100% ujame spajko, pa še zelo hitro jo ohladi
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12
Aktiv.: 5.61

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 27, 2011 11:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mi lahko poveš kje si kupil kompresor?
Morda si bom pa naredil eno postajo, ročka pa je od tiste inekcijske črpalke kajne?

L.P
ŽIGA
Nazaj na vrh
RUros
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 27, 2011 11:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kompresor je iz avtoodpada, in sicer od centralnega zaklepanja. Ročka je od tiste črpalke ja, ki jo moraš najprej napeti potem pa sprožiš in posesa. Sicer bi lahko uporabil katerikoli drug primeren valj, samo ta je boljši, ker imaš na koncu konico pa še razdre se za lažje čiščenje.

@sscott, a to misliš tisto ki je za pranje posode Smile ?
Nazaj na vrh
fluffy111
Član
Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 21:44
Aktiv.: 1.74
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 27, 2011 11:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisto misli ja. Ne pozabi pa še vate za mrežico, da se notranjost kompresorja ne zapaca s kolofonijo.

Lp

P.S.: aly je že isto povedal.
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.91
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 28, 2011 8:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker ne znam opisati sem kar priložil sliko..Takšnega sem mislil.Tako da lahko očistiš ostanke spajke.

IMG_2315.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.41 MB
 Pogledana:  1 krat

IMG_2315.JPG

Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 28, 2011 8:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vmes moraš dati še najmanj zaslonko .
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni