www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Uporaba svinca v vojaški industriji
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.95
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 16, 2006 4:10 pm    Naslov sporočila:  Re: re Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Iztok je napisal/a:
Citiram:
Prej omenjeni mithbusterji so energijo krogle razložili precej dobro. Problem je v tem, ker v filmu ustreljenega človeka odnese par metrov nazaj. V resnici ustreljen človek (v konkretnem mythbusterjevem primeru prašič) malo trzne. Vic je v tem, da strelec in ustreljeni v praksi enako trzneta.; ustreljeni ne odleti 5 metrov nazaj Question

Tole ne bo držalo popolnoma. Sunek na strelca je zaradi vrste orožja lahko precej manjši od sunka v cilj.

Mogoče kdo ve - ugane s kakšnim orožjem so bili zadeti talibani iz *TEGA* filmčka? Posledice na zadetih so grozljive. Confused

Ja, seveda je to jasno. Na strelca delujejo tudi sile plinov smodnika, ki ga porinejo nazaj, žrtve pa ne odrinejo. Izguba energije krogle v zraku je velika, šiber pa še večja. Mithbusterji včasih malo zaokrožajo.

Filma nisem čisto dojel. Ali je tisto, kar leti po zraku taliban?

Jur

Tisto kar leti po zraku so samo še ostanki talibana zadetega z NTW-20 snajpersko puško kalibra 20 mm. Shocked
Več o tej puški pa *TUKAJ*

Kopijo tega orožja so že pred več kot desetimi leti izdelali tudi hrvatje in so jo imeli med redno oborožitvijo pri osvajanju Knina ...

Bistvo manjšega udarca v strelca kot v cilj je v povratnih mehanizmih in dodatnih blažilcih (npr. AK47) kjer se zapiralo začne premikat v drugo smer kot krogla, še preden ta zapusti cev.
Tisti, ki smo kdaj streljali s staro "tanđero" M48 smo to razliko zelo dobro občutili ... Twisted Evil
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.78
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 16, 2006 8:22 pm    Naslov sporočila:  re Odgovori s citatom

Ma meni tisto na filmčku ni bilo podobno človeku ali čem živemu lahko da je bilo tudi kaka mrhovina v vreči ... sploh je zelo čudno posnet IMO in nejsen , na nekaterih delih mi je deloval kot montaža . No ja saj pravih raje ne gledam .

ja hrvati so naredili topič iz titana z dvema velikima oljnima blažilcema na vrhu , eden od novinarjev Obrambe je na ''prijateljkem '' streljanju odstrelil kar solidno smreko Wink oddaljenost pa je bila koliko 150m Question Question

Plini so nevarni samo 2-3 m potem ne več ker se shladijo in pritisk zaradi velikega volumna zraka okoli nas pade .

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 17, 2006 2:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, en leteč del talibana je prepoznaven. Ne vem pa, ali je roka ali noga.
Pri AK47 je funkcija zapirača v tem, da zamenja star naboj za novega. Amortizira nič, ker amortizerji zmanjšujejo energijo izstrelka. Za amortizacijo je namenjena guma na kopitu. Verjetno pa služi tudi temu, da nasprotnika preveč ne boli, če ga v boju na bližino udariš z kopitom. Rama po streljanju z ak bolj boli kot pri m48.

Jur
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 17, 2006 3:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Ja, en leteč del talibana je prepoznaven. Ne vem pa, ali je roka ali noga.
Pri AK47 je funkcija zapirača v tem, da zamenja star naboj za novega. Amortizira nič, ker amortizerji zmanjšujejo energijo izstrelka. Za amortizacijo je namenjena guma na kopitu. Verjetno pa služi tudi temu, da nasprotnika preveč ne boli, če ga v boju na bližino udariš z kopitom. Rama po streljanju z ak bolj boli kot pri m48.

Jur

S temle se pa ravno ne strinjam. Pri AK47 se začne "zatvarač" premikat nazaj, ko je krogla prepotovala že 2/3 cevi in pride preko luknjice za povratne pline. Ti plini pa potisnejo nazaj zapiralo in s tem naredijo efekt amortizerja čeprav to res ni osnovni namen ... je pa koristen stranski efekt. In tako se sili, ki delujeta ena na kroglo naprej in druga na zapiralo nazaj sorazmerno dobro izničijo.
Podobno je bilo v "šarcu" kjer je potisna sila krogle na koncu cevi zaradi posebne oblike plinske komore na koncu cevi (tam kjer je tista "troblja") delovala na čelo cevi in jo s tem sunila nazaj, kar je prav tako precej izničilo povratni udarec na strelca.
Še manj se strinjam z stavkom: "Rama po streljanju z ak bolj boli kot pri m48". M48 ima takšen povratni udarec, da je zlomila marsikatero ključnico, če jo nisi trdno stisnil ob ramo ... za AK47 kaj takega nisem videl niti slišal, čeprav sem z obema precej streljal in vodil kar precej vadbenih streljanj z pravo municijo.
In tudi AK47 z zložljivim kopitom nima nobene gume za amortizacijo. Wink
Lahko mi verjameš, da sem kot rezervni oficir in kasneje častnik ter sedaj vojni veteran iz dveh "vojn" dal čez precej te robe in bojne-ostre municije ... balkanci so me "nehote" celo naučili, da sem znal ločiti kakšen kaliber mi je letel okrog glave. Evil or Very Mad
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.60
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 17, 2006 5:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Veteran Wink tudi sam sem bil oficir v rezervnem sestavu, ker pa me vojska ni preveč zanimala, sem se s časom umaknil. V ŠRO pa so me vtaknili po nekem testiranju, še sam nisem vedel zakaj. Ni mi pa žal, saj sem se tam marsikaj naučil.
Kar se tiče enostavnih pušk še iz starih časov JLA in najbolj splošnega kalibra 7,62 je po mojem mnenju najbolj točna in učinkovita prav M48, pa tudi PAP (polavtomatska puška) je zelo v redu. Z dobro umerjeno M48 si se lahko primerjal z ostrostrelcem. Z ostrostrelsko puško 7,9 kalibra žal nisem imel priložnosti streljat Sad ker sem bil v napačnem rodu - ABHO med izvidniki.
M48 sploh ne rukne tako močno, če jo prav držiš.

Glede uranovih izstrelkov. Ali niso uranovi zato, ker so težji od svinca, da ima izstrelek glede na volumen večjo težo in s tem večjo energijo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.27
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 17, 2006 6:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Reber: kot se jaz spomnim, se osiromašen uran res uporablja samo zaradi večje teže. Je stranski produkt pri izdelavi urana za jedrske elektrarne in ni radioaktiven, (verjetno je malo, a ni nevaren)

V gimnaziji, pri kemiji smo se pogovarjali o tem.

Baje sploh ni škodljivo, če držiš neuporabljeno uranovo palico za reaktor v roki Shocked.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.52

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 17, 2006 11:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podboj: baje ni skodljivo, ce jes strihnin - svoj cas so ga goltali kot zdravilo ... poanta je v doziranju in isto velja za ionizirajoca sevanja, ki niso nikoli neskodljiva; to, da te ne pobere takoj se ne pomeni, da ni skodljivo. Vsakic gre za loterijo in kot na tisti za denar, tudi na tej vsake toliko kdo zadane glavni dobitek (celico, ki se je sposobna divje deliti).

Iztok: katera je bila pa druga "vojna" ? Confused
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 18, 2006 2:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
Iztok: katera je bila pa druga "vojna" ? Confused

Prva je bila Priština `81, ki je trajala kar 9 mesecev in je bila precej bolj kruta in krvava od slovenske ... podrobnosti javno ne bom opisoval, ker so nekatere tudi precej hude (sam sem dvakrat pristal v bolnici Confused ). Pred tem je bilo še pol leta Bileče, 1vod / 1četa / "morate biti najbolji ..." Evil or Very Mad

Tudi naša zame ni trajala samo 10 dni, ampak do sredine decembra `91, ko sem bil nazadnje primoran dvigniti cev na ......... v glavnem na domačih tleh je bilo vse bolj psihološko, čeprav včasih z napolnjenimi cevmi in na žalost ne vedno proti JNA-jevcem ... Rolling Eyes

Sedaj sem se vsega tega znebil ... ostalo mi je le priznanje slovenske vojske in veteranska izkaznica, ki bo mogoče prišla kdaj prav. Smile

BTW, @Reber, če imaš priliko si nabavi veteransko izkaznico (nikoli ne veš kdaj v SLO pride prav kakšen tak papirček ...). Po mojih informacijah se izteka zadnji čas ... Wink
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 18, 2006 10:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, vidis, tako dalec nazaj pa nisem pomislil. Impresivno.
Nazaj na vrh
iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.36
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 18, 2006 8:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

podboj je napisal/a:
Reber: kot se jaz spomnim, se osiromašen uran res uporablja samo zaradi večje teže. Je stranski produkt pri izdelavi urana za jedrske elektrarne in ni radioaktiven, (verjetno je malo, a ni nevaren)

V gimnaziji, pri kemiji smo se pogovarjali o tem.

Baje sploh ni škodljivo, če držiš neuporabljeno uranovo palico za reaktor v roki Shocked.

S tem se ravno nebi strinjal. Sem gledal oddajo na Italjanski TV , ko je o tem pripovedovala pripadnica ameriške vojske (ki je zbolela za levkemijo) o 1 Iraški vojni. Ravno o tem strelivu je govorila , saj se jim je zdelo čudno , da so morali imeti posebne zaščitne obleke , ko so "opremljali" letala za napad. Shocked Pa so jim rekli , da zato , ker tisti Husein spušča polno strupenih plinov in se ti naberejo na avionih , ki letijo bolj nizko ?? Potem so se zelo čudili , zakaj so Iračani tako Črni ( tisti ki so bili v zadetih tankih oklepnikih ...) Pa so jim rekli da zato , ker imajo bolj črno polt. Posumili so , da nekaj ni v redu , šele ko so pomotoma zadeli en lasten tank in videli , da so tudi belci bili črni kot hudiči.
Če se spomnite , so tudi žrtve tistega vlaka v Srbiji bile popolnoma črne.(zanimiva je tudi bila razlaga zakaj so napadli vlak !! , pa so jih novinarji prokužili !)
Očitno da so stvari nevarne samo v civilni uporabi (svinec , uran) pri vojaški uporabi pa ne povzročajo dolgotrajnih posledic ( vsaj za napadalce NE!).

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 18, 2006 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede tega osiromašenega urana je veliko debat tudi med strokovnjaki. Pred kratkim sem gledal oddajo na Discovery-ju kjer so prikazali, da so američani v potniške Boeinge 747 dolga leta vgrajevali po nekaj 100kg tega urana za balast. Nahajal se je pod potniško kabino na glavnih nosilcih kril.
S svincem so ga nadomestili šele po dolgih polemikah z evropskimi strokovnjaki, ki niso mogli dokazati škodljivega sevanja, ampak so na koncu američani popustili samo zaradi groženj z ekonomsko antipropagando.

Da je zadeva glede sevanja neškodljiva, če je neprodušno zaprta, sem slišal tudi na predavanjih v centru za varstvo pred sevanji, kjer sem bil na usposabljanju za delo s Stroncijem 90.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 18, 2006 11:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na tendenco parkiranja Boeingovih letal v pisarnah mocno dvomim, da bi par sto kil urana Americani umaknili iz njih le zaradi sitnarjenja nekih evropskih strokovnjakov Shhh

Ne morem razumeti, kako lahko nekdo trdi, da je ionizirajoce sevanje popolnoma neskodljivo; seveda je manj skodljivo, ce si mu izpostavljen manj casa in je sibkejse [kot recimo mocnejse sevanje, ce je to edina alternativa], a vsaka sprememba obsevane celice lahko vodi do ne-dobrih reci.
Nazaj na vrh
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.96
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 19, 2006 3:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ah saj tudi nizko in srednje radioaktivni odpadki niso nevem kako nevarni,
problem je le v času,torej zakaj nosijo jedrski strokovnjaki bele skafandre in dihalne maske pri delu v elektrarni in pri delu z odpadki?Zaradi sevanja prav gotovo ne,za ta namen imajo žepne dozimetre,tiste obleke imajo pa zaradi radioaktivnega praha.Radioaktiven je zanemarljivo malo vendar ko ti gre v pljuča in skozi pore na koži in tam ostane par let,lahko tudi do smrti to pa ni več zanemarljiva stvar in zato so tudi recimo vojake ki so bili kontaminirani pri jedrskih poizkusih prali in drgnili z milom,pač da so izprali z njih radioaktivne snovi.
Zelo mi pa gre na živce,ko par ljudi vidi skladišče nizko in srednje radioaktivnih odpadkov,noter pa par ljudi v belih oblekah in potem začnejo kompicirat da je to zelo nevarno pa da so to iztrošene palice iz jedrskih elektraren in podobno,
človeška neumnost namreč ne pozna meja.Mimogrede enkrat sem zasledil kako se je ena družina pritoževala kako jih boli glava,odkar imajo zraven svoje hiše postavljen stolp,gor pa je bila bazna postaja.Potem pa so strokovnjaki opravili meritve in ugotovili da bazna postaja pod stolpom sploh ni sevala(usmerjena karakteristika) vendar nijh niso mogli prepričat.
Pa ekologi recimo saj nimam nič proti ekologiji,ampak ja jedrska energija je nevarna,termo onesnažuje okolje,hidro in sončna ga uničuje,vetrne ogrožajo ptiče, za energijo kupit pa ni denarja,elektriko bi pa vsi imeli doma.Prav tako je z mobilnimi telefoni,vsi ga imajo vendar bazne postaje noče nihče.
Torej sprijaznit se je treba tudi s posledicami globalizacije,mislim da so ljudje v zvezi s tem premalo izobraženi.

Nazadnje urejal/a cero Pon Feb 20, 2006 1:34 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Domenius
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15
Aktiv.: 5.00
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2006 12:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

cero,
bi lahko uporabljal vejice, pike pa mogoče še kakšno veliko začetnico, ker je tole malo težko berljivo.

slawc
Član
Član

Pridružen-a: Ned 07 Mar 2004 11:43
Aktiv.: 0.88

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2006 12:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoce mu je vsec James Joyce: Ulysses

Think
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 6 dni