|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sailor Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2003 21:38 Prispevkov: 698 Aktiv.: 2.94 Kraj: Ljubljana-Moste
|
Objavljeno: Pet Maj 01, 2009 3:47 pm Naslov sporočila: vroči trdi disk |
|
|
Na dve leti starem računalniku se mi je hitrost prenosa interneta občutno znižala.
Odprl sem ohišje, očistil plast strnjenega prahu na vetrnicah treh ventilatorjev
in seveda posesal vso notranjost ohišja.
Žal pa je računalnik po ponovnem zagonu bil še vedno počasen.
--------------------------------------------------------------------------
Opazil pa sem, da je ležaj motorčka trdega diska tako vroč,
da se ga s prstom ne da držati več kot dve sekundi.
Samo malo stran od ležaja pa je ohišje samo mlačno.
Po izklopu računalnika temperatura ležaja
že samo po dveh sekundah pade na normalo.
--------------------------------------------------------------------------
Prosim za vaše izkušnje s temperaturo HDja,
predvsem me pa zanima, če je moja situacija
morda normalna, ali pa HD lahko kmalu odpove?
Lepa hvala, DD+ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.79 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pet Maj 01, 2009 6:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moji diski:
C: je 47 stopinj
D: je 42 stopinj
Na otip sta toplaa, nikjer vroča.
Priporočam, da zamenjaš disk. _________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Maj 01, 2009 8:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Direktno zraven ležaja (na spodnji strani diska) so pogonske tuljave (motor) od diska. Zato se mi ne zdi presenetljivo, da je tam ekstra vroč. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sailor Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2003 21:38 Prispevkov: 698 Aktiv.: 2.94 Kraj: Ljubljana-Moste
|
Objavljeno: Tor Maj 31, 2011 8:18 pm Naslov sporočila: Še vedno je vroč |
|
|
Po priporočilu sem takoj, ko sem opazil vroči disk,
nabavil še enega za rezervo.
Da ga nebi kam založil, sem ga kar zašravfal v računalnik,
priklopil pa ga nisem, želel sem opazovati vročega.
Minilo je leto dni, stari HD je še vedno enako vroč,
ampak začuda še vedno deluje ...
gl, DD+ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.21 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Tor Maj 31, 2011 8:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mimogrede, po datumu teme je minilo že 2 leti.
Drugače pa naj rečem takole. Nekoč sem na enem CD ploščku od računalniške revije dobil programček, ki je povedal v kakšem stanju so diski v računalniku (programček naj bi prebral podatke iz S.M.A.R.T.).
In za disk D: je izpisal, da bo odpovedal vsak trenutek, tudi na otip je bil kar topel. Originalna diagnostika pa ni našla nič narobe.
Od takrat je minilo 11 let pa ta disk še vedno dela... Vsakodnevno, sicer je manjši od USB ključkov po kapaciteti, ampak me res zanima kdaj bo odpovedal, star pa je 14 let. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sailor Član

|
Objavljeno: Tor Maj 31, 2011 9:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo, tudi jaz sem že precej star,
pa se mi včasih zgodi, da kakšne številke zamenjam ...
Bova že videla, čigav HD bo dalj časa zdržal ...
gl, DD+ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Maj 31, 2011 9:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predvsem varnostna kopija ne škoduje. Moja izkušnja! Prenosnik je pred ~ meseci začel "proceduro restart". No ja pred 1 tednom sem menjal trdi disk. Na srečo so varnostne kopije bile. Tako, da če samo posumite v HD, takoj kopijo podatkov. HD ni drag, podatki? . _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.76 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Jun 01, 2011 9:04 am Naslov sporočila: |
|
|
No, kar se tiče tega SMART -a naj iz mojih izkušenj povem da je to tako zanesljivo kot to da radovedna in opravljiva soseda ne bo izblebetala neke skrivnosti celi vasi...
Tale smart je sicer zasnovan dobronamerno, a popolnoma neuporaben. Če nikoli se mi ni zgodilo da bi smart napovedal konec HDD-ja, preden je le-ta umrl, obratno pa že, kot pravi azrael - napovedal skorajšnji konec, pa je HDD prav lepo delal še nekaj let... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dexboy Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46 Prispevkov: 1116 Aktiv.: 5.46 Kraj: Horjul
|
Objavljeno: Sre Jun 01, 2011 10:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Da ne bo popolnoma offtopic...
Pred par tedni mi je začel nagajati disk v mojem PCju. Postal je zeloo počasen, glava je skakala sem ter tja čeprav se je defrag zagnal vsake 3 tedne. Na lepem, se mi računalnik ni več hotel zbootati, saj je zmrznil v BIOSu, ker ni prepoznal diska!
Po cca 8, 10 restartih se je zadeva pobrala in delovala dokaj normalno naprej. Ko pa sem zagnal SMART tester, je napisalo da je disk presegel število delovnih ur.
In da je "spin up time" prevelik. Torej nekaj resnice že je na tem.
Tudi disk, ki je bil nedolgo nazaj v strežniku, je bil zelo vroč na dotik, seveda pa je bilo zanj že prepozno
SMART je začel napako javljati (v BIOSu) šele potem, ko je disk popolnoma odpovedal. Sicer pa, če je bil disk nekaj časa izklopljen, ko se je ohladil, je začel ponovno delovati! Tako da sem vsaj podatke dobil dol, niso bili pomembni vendar pa bi jih malce pogrešal. Disk je bil eden od treh v RAID5. Ostala 2 sta tudi kritična, saj eden grdo ropota (2x 320GB, ta je bil 500GB razdeljen na 320GB in ostalo).
Zaključek: SMART ni čist brezvezna zadeva, pač ima določeno neko mejo, kjer naj začne opozarjati na različne zadeve. Bolje vsaj nekaj, kot čisto nič in je prepozno  _________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.76 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Jun 01, 2011 12:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, skoraj v vseh tvojih primerih je bil skoraj brez potrebe, saj je javil šele potem, ko si ti že vedel da je zanič! recimo tisti disk, ki je presegel delovne ure - zakaj bios ni javil tega stanja ampak šele namenski program, ki ga praktično noben nima...
Zadeva bi morala biti narejena tako da bi ali ob zagonu ali v samih Winsih SMART javil da disk odpoveduje in da bo po tovarniških mejah kmalu umrl - potem pa bi se sam odločil ali ga še naprej uporabljati preko meje delovnih ur ali ne...na lastno odgovornost |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.81 Kraj: KOČEVJE
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.75 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sre Jun 01, 2011 10:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nikoli se nisem vbadal z toploto diskov. Ko sem gledal za hladilniki mi je od časa do časa pod drobnogled prišel kakšen pri katerem je pisalo, da je namenjen za hlajenje diskov in sem se takrat samo nasmehnil. Kod izgleda pa ni nič neumno, če bi si kakšnega takšen hladilnik vmislil. No glede na to kako so diski v ohišju postavljeni jim nebi smelo biti prevroče(prečno in pokonci na stranico, ki je mrežasta). Prej je tudi ventilator vpihoval zrak vendar sem ga obrnil z namenom, da mi izsesa topel zrak iz ohišja ter vnese manj prahu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.99
|
Objavljeno: Čet Jun 02, 2011 3:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Če je disk sam ni problemov. Hladi se tudi dobro preko ohišja.
Problem je ko imaš na kupu 2 ali 3 diske, takrat že rabijo dobro prevetritev. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Čet Jun 02, 2011 9:52 am Naslov sporočila: |
|
|
50°C po mojih izkušnjah niti ni neka prehuda temperatura, če so diski skoz prižgani. (nekaj njih prek 40000 ur)
Nikakor pa jim ne koristi nihanje 20÷50°C+start/stop vsakih par ur.
Sploh Maxtor 250GB IDE je bil izjemno vroč, med intenzivnejšo rabo je brez problema prilezel tudi blizu 60. Idle pa >40 celo ko je bilo v sobi komaj kaj prek 15°C..
Če pa ima namen crknit, bo crknil pri 30 ali pa pri 60. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 6.00 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Čet Jun 02, 2011 10:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Moje mišljenje je, da če je zelo vroč disk, je tudi pri platah v njem še bolj. Tam notri se nahaja en čipek, ki drajva "actuator arm" oz. magnet ročice z glavami in "tiskanina" na foliji glih ne hladi tistega mini power čipa, pa lahko zaradi pregretja crkne sčasoma en dan. Jaz sem, ko sem stiševal disk, vgradil tudi dodatni ventič ravno zato. Zato pa dela kot glavni disk bp že desetletje ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni