|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
JTratar Član

Pridružen-a: Pon 08 Nov 2010 21:17 Prispevkov: 205 Aktiv.: 1.15 Kraj: ivančna gorica
|
Objavljeno: Pon Maj 30, 2011 2:04 pm Naslov sporočila: udar strele in varovalke |
|
|
mene pa zanima, ali ima strela, ko zadene daljnovod, dovolj visoko napetost, da prebije izklopljeno avtomatsko varovalo?
če ja, kaj priporočata, razen iztikanja naprav? (v mislih imam nekaj, kar bi z eno potezo odklopilo vso elektroniko v hiši) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.43
|
Objavljeno: Pon Maj 30, 2011 2:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno je od miljon faktorjev, splošnega odgovora ni. Načeloma lahko...
Na napravo, ki bi izklopila napajanje pa kar pozabi, saj bo udar strele že skuril vse skup, preden bo naprava reagirala. Proti direktnemu udaru strele pomaga edino strelovod + večstopenjska prenapetostna zaščita + zaščita proti EM polju (pa še to ni čisto 100%). Tak hec pa ni ravno poceni... _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.90 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pon Maj 30, 2011 3:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako je. Da preventivno varuješ potrebuješ zaščito II. stopnje v el. razdelilcu, ki zavzame štiri mesta, če je trifazen sistem in stane dobrih 90EUR, nato pa še III. stopnjo zaščite na sami vtičnici kjer so občutljivejše naprave, ena stane okrog 20EUR.
S tem boš zanesljivo varoval porabnike pred prenapetostjo. Ni pa seveda 100% zaščita v primeru direktnega udara. Najučinkovitejša zaščita je v kombinaciji s strelovodom.
Če potrebuješ strelovod ali ne, pa je odvisno od lege objekta.
Lahko se obrneš na Hermi podjetje, ki se s tem profesionalno ukvarja. Za nasvet ti bodo prezplačno pomagali. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JTratar Član

Pridružen-a: Pon 08 Nov 2010 21:17 Prispevkov: 205 Aktiv.: 1.15 Kraj: ivančna gorica
|
Objavljeno: Pon Maj 30, 2011 8:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
ne, saj direktnega udara strle se ne bom skušal obraniti, bolj me zanima preprečitev šode, ke strela udari daljnovod. čez vikend sem imel pač nezgodo, kjer mi je skurilo računalnik.
kar se pa odklapljanja tiče pa nisem mislin na odklop tik pred strelo, ampak odklop na komando pred nevihto.
Sedaj razmišljam v smeri: Dvojna varovalka (faza in nula), da lahko oboje odklopim, dvojni prenapetostni odklopnik in prenapetostna zaščira na računalniku.
komentirajte |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.75 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Maj 30, 2011 8:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš računalnik priklopljen še kam (mreža, zvočniki, ...) je potrebno tudi tam narediti zaščito / odklop. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.35 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Pon Maj 30, 2011 8:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prva zaščita je v zunanji elektro omari I stopnje, po navadi iskrišče plus plinski ali katodni odvodniki 500kA in 500V, II stopnja je v notranjem razdelilcu, plinski odvodniki 20kA 350Vin III stopnja pri samih porabnikih, po navadi varistorji, 10kA 250 ali 275V. Zaščite se razlikujejo med seboj v izvedbi, moči in po prebojni napetosti.
Poglej si podrobne opise za prenapetosti in seveda tudi izvedbe zaščite.
na strani Elektrospoji
Prenapetostne zaščite pa izdelujejo skoraj vsi malo večji proizvajalci, tudi Slovenski Izlake, Iskra in tuji Weidmuler itd... _________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.37 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Pon Maj 30, 2011 9:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Če imaš računalnik priklopljen še kam (mreža, zvočniki, ...) je potrebno tudi tam narediti zaščito / odklop. |
Če imaš v hiši še kaj, kar ne pride po optiki, npr kabelsko TV, telefon, moraš varovati tudi to. 0,6mm telefonska žica pri udaru strele prinese 10 kA toka, preden se upari. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.12 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Maj 30, 2011 10:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
jurcadet, mogoče je najcenejša zaščita zavarovalnica. Je pa odvisno od tega kje živiš. Jaz sem na krasu in je to edina kolikor toliko učinkovita zaščita, ki deluje. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rudiP Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30 Prispevkov: 1234 Aktiv.: 5.68 Kraj: KOPER
|
Objavljeno: Tor Maj 31, 2011 7:00 am Naslov sporočila: |
|
|
100% zaščita je izklop vseh kablov iz računalnika pred prihajajočo nevihto in (ali) Darkova varjanta. _________________ Lep pozdrav iz Kopra Rudi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.84 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Maj 31, 2011 8:33 am Naslov sporočila: |
|
|
No, stricu je cca 10 let nazaj udarila strela in preskočila cca 10cm iz odklopljene antene (kabla) do antenske vtičnice na TV-ju. Seveda je bil TV za odpad. Jaz sem vedno mnenja da če streli uspe prebiti zrak iz oblaka do nekega objekta nekaj sto metrov potem ji je šalamala prebiti še tisti milimeter v izklopljeni varovalki - seveda če ni gor ustreznih zaščit, ki ji predstavljajo lažjo pot kot tisti milimeter. Seveda je odvisno od moči strele (oddaljenosti, kjer je udarila itd...), ampak zaščit načeloma nikoli ni preveč, posebej če je gor draga oprema. No, ni pa treba pretiravati...
Ima mogoče kdo (dobre, slabe) izkušnje z Belkinovo zaščito in njihovo garancijo povrnitve stroškov? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.43
|
Objavljeno: Tor Maj 31, 2011 9:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri direktnem udaru strele stečejo tokovi tam 100-200kA. Tudi pri izvlečenem kablu se v njem lahko inducira taka napetost, da bo nekam prebilo... _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Drago_G Član

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2010 15:12 Prispevkov: 288 Aktiv.: 1.63 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Čet Jun 02, 2011 12:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Direktni udari strele niso ravno pogosta stvar. V tem primeru bi te namesto izklopljene varovalke zanimalo kaj drugega (npr. zakaj je pogorela hiša), razen če je strelovod.
Večja nevarnost so pa indirektni udari. Sam se spomnim, da sem nekoč doživel indirektni udar strele po telefonskem kablu. Modem je šel, računalnik je preživel brez posledic. Toda to je le srečno naključje, ki pa človeka spomni, da ni dovolj odklopiti le električnega kabla. _________________ Neumnih vprašanj ni, so le neumni odgovori |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Čet Jun 02, 2011 10:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Lani je 300-400 m od mene udarilo v antenski drog hiše - mansarda hiše je bila uničena, TV je menda vrglo po celi dnevni. Je pa scvrlo glavni tk kabel in posledično smo bili brez vsakršnih komunikacij več kot en teden, da so ga zamenjali. No, meni je šel modem in oba TV komunikatorja, ostalo je bilo celo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 6.01 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Čet Jun 02, 2011 10:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Kake poceni prednapetostne pa nisi mel nobene, a? Še dobro, da so ti ostale stvari zgleda preživele; lahko namreč navidez preživijo, pa začnejo čez čas zezat, tudi po par mesecih ali celo enem letu ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Čet Jun 02, 2011 11:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Itak da ne...
No, modem in komunikatorji so itak last T2, torej jih brezplačno zamenjajo, kar se ostalih stvari tiče me je pa izučilo - sem šel takoj po tem nabaviti belkinovo zaščito.
zadeva je prišla po TK parici, ne po štromu. Nekaj časa sem imel tudi TK parico peljano preko zaščite, potem mi je začela TV kockati in je serviser nekaj jamral da to ni ravno OK, pa sem si mislil OK, če raje menjate skurjeno opremo - izvolite. Ampak zaščita definitivno ni bila kriva za kockanje, saj je zadeva pred tem preko pol leta delala B.P., ko pa je serviser odklopil zaščito je še vedno kockalo...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 486 dni