www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

12v transformator- vsaj 600W
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 04, 2011 1:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Akhm, zakaj pa to sploh potrebuješ? Sedaj nekaj govoriš o razsvetljavi... Pomisli malo, da želiš nekam speljati cca 50A toka.

Skratka, povej zakaj to potrebuješ (pa tudi razdalje podaj- tukaj bo namreč zanka), pa ti bomo na koncu prav gotovo svetovali kako drugo rešitev...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DaGajsek
Član
Član

Pridružen-a: Sob 09 Okt 2010 12:10
Aktiv.: 0.37
Kraj: Celje z okolico

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 04, 2011 1:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mislim, da mi še manjka nekaj let ljubiteljskega ukvarjanja z elektroniko, da bi switcher izdelal sam Mr. Green

gre za dve luči v bazenu, in dve talni na terasi. Imaš pa prav, to ni mala moč. Imam pa v spominu da rabim toliko. Bom še enkrat preveril, poskusil bom najti papirje od nabave luči. so pa preseki kablov precej konkretni, tako da se najbrž ne motim.
dolžina kabla vsega skupaj po moje 15 m
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 04, 2011 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz sem pri Tovorniku pred nekaj leti kupil toroidni trafo 1.000VA, torej se dobijo tudi večje moči. Mogoče sem spregledal v forumu, zakaj želi avtor vezati več manjših vzporedno.
Citiram:
so pa preseki kablov precej konkretni, tako da se najbrž ne motim
- stran 10-16 in 10-17
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 05, 2011 12:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za luči bo trafo v redu, ker ne rabiš usmernika.

Če pa bi rabil usmerjenih 12V pri 600W, potem je smotrna nabava switherja.

Pri 15m kablov boš odštel precej denarja samo za kable, ki morajo biti debeli - baker ni poceni. Se res ne da dobiti 230V luči za v tla in v bazen?

Talne luči sigurno nimajo takšne priključne moči. Kdo pa rabi 200W svetlobe, ki nekoristno sveti v nebo?

DaGajsek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 05, 2011 8:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

eno vprašanje. sem klical še k tovorniku, imajo 600 W trafo, ceneje kot v Ljubljani pa še bližje je.
Vendar ko sem govoril z gospo je svetovala, da naj raje vzamem trafo za bazenske luči, ga montiram zunaj, ker da je boljši, ker ima ozemljitev. kaj mislite da to pomeni?
A je to mislila na primarju ali sekundarju? na primarju tako lahko vsakega, prej je to potreba.
Vsaka izmed teh luči sama po sebi ni ozemljena ali pa je, pa se ne spomnim. Od luči do strojnice sta pač potegnjena samo dva kabla, + in -. To je vse.
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 05, 2011 9:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
trafo za bazenske luči, ga montiram zunaj, ker da je boljši, ker ima ozemljitev. kaj mislite da to pomeni?
- na "bazenske luči" se ne spoznam, na splošno se pa ni za igrati, kadar so zelo blizu elektrika, voda in človek. Nobena zaščita ni odveč. In tudi potem, ko je izvedba gotova, je dobro dobiti "žegen" od uradnega merilca, toliko, da imaš papir za na sodišče, če koga strese ali ubije.
Nazaj na vrh
DaGajsek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 05, 2011 9:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

se strinjam, nedvomno. raje sem brez luči kot da se komu kaj naredi. 50A ni šala
pač naj bi bila neka zaščita z varovalkami na obeh straneh, kako pa to zgleda na sekundarju in se izvede se mi pa sanja ne. se komu?
če je to kot pri avtu in ojačevalcih gre zgolj za to, da se luči kaj ne zgodi. Če gre pa za osebno varnost (kot recimo na izmenični FID) mi pa ni jasno kako to narediš.
Sem pa pripravljen narediti, samo vedeti moram kako.
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 05, 2011 10:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za bazenske luči in luči po tleh definitivno uporabi klasični trafo brez kakršnekoli elektronike. Namreč, če "crkne" elektronika, lahko dobiš kaj od 220V na izhod, kar pa v bližini vode ni najprijetneje. Montiraj ga pa na neko suho mesto in to tako, da ne boš daleč vozil teh 12V. Mogoče pa bo še bolje več šibkejših transformatorjev, vsak za del luči, da ne boš imel prevelikih razdalj...

Ali je na sekundarju ozemljen ali ne, ni tako pomembno (čeprav bi ga jaz zase najverjetneje ozemljil Think ).

Pa 50A zate - za zdravje - ni nevarnih. Sploh na 12V strani. Nevarno je samo zaradi požara v primeru predrobnih žic in slabih stikov.

Za tvoje zdravje bo bolj nevarna 230V napetost.
Nazaj na vrh
DaGajsek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 05, 2011 10:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Našel sem TOLE zadevo.

piše takole: "...A grounded shield between the primary and secondary windings assures safe operation and the built-in circuit protection will disconnect power to the transformer in case of defect or overload...".
kako vezje bi pa to lahko bilo?da zazna prebijanje 12v in izklopi varovalko?
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 05, 2011 12:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rolling Eyes Tule boš pa doktorat naredil Pray

To gre za izvedbo trafoja, ki ima fizično med primarnim in sekundarnim navitjem pločevino, ki jo potem ozemljiš. Prepreči recimo preboj med primarjem in sekundarjem.
Tista built-in protection pa je termična varovalka, ki se nahaja nekje na sredi navitja. Če se trafo pregreva (overload), prekine primarno navitje in trafo izklopi. Velikokrat je ta med navitje nameščena tako, da je ne moreš zamenjat -> kupi nov trafo.
Je pa možnost tudi neke vrste bimetala. Ta se pa lahko resetira in vklopi sam od sebe. Recimo hladilniški kompresor ima nekaj takega.
Nazaj na vrh
DaGajsek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 05, 2011 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mr. Green okej, zmenjeno Smile

hvala za pomoč. naročen je navadni trafo.
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.01

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 05, 2011 12:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisti shield lahko prepreči tudi dosti veliko mero kapacitivnosti in s tem povezanega prenašanja napetosti na sekundar.

Lahko pa služi tudi kot ščit pred EM motnjami
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni