|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Mihec Član

Pridružen-a: Pet 24 Mar 2006 20:10 Prispevkov: 415 Aktiv.: 1.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Jul 19, 2011 11:07 am Naslov sporočila: Vezje z opampom, kondenzatorjem in diodo? |
|
|
Pozdravljeni!
Ukvarjam se z programom za simuliranje elektronskih vezji. Sestavil sem vezje, katerega vhod ima izmenični pravokotni signal neke frekvence, amplitude 1V, ter offseta 1V(funkcijski generator). Ta signal bi rad pripeljal v invertirajoč operacijski ojačevelanik, pod pogojem da je velikost amplitude signala ~300mV, ter da je signal brez offseta. Moja iddeja je bila, da bi s pomočjo diodnega omejilnika omejil začetni signal na velikost amplitude ~700mV, ter se s pomočjo " ac coupling" kondenzatorja znebil DC komponente.
Če simuliram vsako od iddej posebaj (diodni omejilnik, ac coupling člen), stvar v simulaciji dela OK, če pa vse skupaj združim pride pri ac coupling členu do čudnega rezultata. V priponki prilagam shemo ter izhodne signale, zanima pa me kje je "keč"? Kako bi lahko s kako drugo rešitvijo dosegel omejitev izmeničnigea signala ter odprava DC komponente.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.1 MB |
Pogledana: |
33 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 788 Aktiv.: 3.32 Kraj: JN66SI & JN76TM
|
Objavljeno: Tor Jul 19, 2011 11:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Amplitudo omejuj z dvema antiparalelno vezanima diodama v povratni vezavi op. amp. (vzporedno z R4). Če ti je 0,7V amplitude preveč, uporabi namesto signalne Si kako Schottky diodo ali pa uporovni delilnik na izhodu iz op. amp.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihec Član

Pridružen-a: Pet 24 Mar 2006 20:10 Prispevkov: 415 Aktiv.: 1.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Jul 22, 2011 5:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za informacijo! Še vedno pa mi ni jasno, najveretneje trivialno vprašanje...zopet prilagam shemo in rezultat simulacije.
Oba generatorja generirata pravokotni signal 3vpp,, 1.5V offseta ter 1Mhz.
Če signal najprej postavim v "izhodišče", nato pa "odrežem", je rezultat pričakovan.
Če signal najprej "odrežem" ter nato "postavim v izhodišče", se pri postavitvi v "izhodišče" signal premakne za offset 800mV?
Zakaj?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
504.91 KB |
Pogledana: |
20 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jul 22, 2011 9:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Simulacijo si pognal za 10us.
R5*C2 = ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni