|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Inventor Član

Pridružen-a: Ned 29 Nov 2009 19:11 Prispevkov: 123 Aktiv.: 0.65 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jul 30, 2011 10:33 am Naslov sporočila: Antenski napajalni vodi - osnove |
|
|
Lep pozdrav!
Že dolgo časa me mučijo razna vprašanja v zvezi z antenskimi napajalnimi vodi, vendar se vedno znajdem na začetku. Med drugim sem že 2-krat preštudiral elektrotehniški del Priročnika za radioamaterje, ampak je tam to na žalost zelo slabo obrazloženo.
Kar se tiče anten, sem na jasnem... resonanca, skrajševalni faktor, impedančna prilagoditev na vod, razporeditev U-I... Glede samih vodov pa imam precej večje težave...
Kot prvo si ne znam dobro predstavljati, kaj je karakteristična impedanca voda. Kaj je k. impedanca v LC krogu, vem, (pač U/I, ki teče po krogu), ne znam pa si tega preslikati na napajalni vod za antene. V LC krogu ta impedanca pride na svoj račun šele ob resonančni frekvenci, ampak kakor jaz vem, antenski vodi nimajo resonančne frekvence... Zato sem zdaj precej zmeden glede tega. Ker potem bi jaz na 50ohm vod priključil 50VDC in bi tekel 1A...kar pa je seveda neumnost...tako da očitno ima tukaj frekvenca prste vmes
Potem pa se pojavi še nek skrajševalni faktor V. V Priročniku piše, da je V za koaksialne vode ponavadi 0.66. Ja, in kaj zdaj to pomeni? Kako dolg vod moram jaz tako skrajšati? 10-metrski, metrski??
No, nekje pa sem zasledil tudi nekaj v zvezi s tem, da je najbolje, če je dolžina voda večkratnik lambda/4, ali lambda/2, ne vem zdaj... Pa je to res in zakaj?
Res hvala za vse vaše odgovore, da končno dobim o tem neko pravilno predstavo, ne pa samo ugibanja...
Drugače sem zdaj končal 2. letnik gimnazije, tako da smo se že nekaj pogovarjali o stojnem valovanju in teh stvareh... lahko pa vseeno kaj dopišete.
Lp,
M.
_________________ Nori na štrom! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.12 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Jul 30, 2011 1:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Knjig o prenosnih linijah (transmission lines) za tvoj nivo znanja ni. Vsa literatura linije razlaga s pomočjo diferencijalnih enačb in integralov.
http://en.wikipedia.org/wiki/Transmission_line
http://en.wikipedia.org/wiki/Characteristic_impedance
Poizkusi kaj najti na google pod transmission lines ali prenosne linije.
Karakteristična impedanca linije je snovno-geometrijska lastnost linije in je enaka Z=sqr(L/C), L in C kabla na m dolžine
El.mag. valovanje se v snoveh širi z manjšo hitrostjo od svetlobne. Zato je valovna dolžina krajša, kot v vakuumu. Razmerje Vsnov/Vvakuum=v je skrajševalni faktor.
Linije dolge lambda/4 in njeni mnogokratniki imajo posebne lastnosti. Recimo četrtinka, ki je na koncu kratko staknjena, bo na vhodu predstavljala neskončno impedanco. In obratno. teh posebnosti je še precej.
Nazadnje urejal/a borber Sob Jul 30, 2011 1:44 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Sob Jul 30, 2011 1:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
tu in tam se najde kakšen predavatelj (srednješolski, visokošolski, kakorkoli), ki napiše uporabno skripto (beri: enostavno razumljivo, brez pretiranega matematičnega balasta) za svoj predmet. Jaz bi si naredil seznam slovenskih srednjih elektro šol, po njihovih spletnih straneh poiskal učitelje za to temo in jih prosil za .pdf ali .doc njihove skripte.
Primer uporabnih skript, v katerih pa ni teme, ki jo ti iščeš: f*p://f*p.scv.si/vss/franc_stravs/ .
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.29 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Sob Jul 30, 2011 9:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vidim, da je Adi linkal mojo prezentacijo iz časov študija. Dejansko so prezentacije tri, najdejo se TUKAJ . Na žalost ni navedenih virov, eden je Matjažev S53MV članek , drugi vir je bil Radioamaterski priročnik, ostalo pa nekaj od tu in tam z mojim pridahom .
Če bo še pa kaj nejasnega pa ....
_________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Sob Jul 30, 2011 11:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Janko, saj bi navedel tudi Matjaža, pa mi ni kapnilo v momentu, kako je naslov
Matjažev članek bi moral biti dovolj, saj je napisan tako, da ga tudi moja mama razume .
_________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.12 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Ned Jul 31, 2011 7:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Tu je en krajši, telegrafsko napisan članek:
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
transmission_lines.pdf |
Velikost datoteke: |
480.91 KB |
Downloadano: |
32 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Inventor Član

|
Objavljeno: Pon Avg 08, 2011 10:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za priloženo, si bom pogledal.
Lp, M.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 788 Aktiv.: 3.32 Kraj: JN66SI & JN76TM
|
Objavljeno: Pon Avg 08, 2011 1:48 pm Naslov sporočila: Re: Antenski napajalni vodi - osnove |
|
|
Inventor je napisal/a: |
... Zato sem zdaj precej zmeden glede tega. Ker potem bi jaz na 50ohm vod priključil 50VDC in bi tekel 1A...kar pa je seveda neumnost... |
Hec je, da se zgodi natanko to . Vendar za omejen čas. Kako dolg je ta čas, je odvisno od dolžine voda in hitrosti potovanja signala po vodu. Pri neskončno dolgem vodu bi tekel trajni enosmerni tok 1A, tako kot si napisal.
Pred leti je imel na izobraževalnem radioamaterskem srečanju v Novem mestu mag. Marko Čebokli, S57UUU, zanimivo predavanje na to temo. Predstavil je "ohm-meter", s katerim je možno izmeriti karakteristično impedanco voda. "Ohm-meter", ki to zna, mora seveda biti dovolj hiter, da se lahko meri vode praktičnih dolžin, zato je Markotov sestavljen iz generatorja impulzov in osciloskopa. Kolikor se spomnim, je bilo predavanje tudi posneto, če kdo ve, ali so ti posnetki še kje dostopni, naj prosim napopa link...
Glede karakteristične impedance, v prejšnjih odgovorih je že napisano, da imajo vodi dolžine L/4 in mnogokratniki posebne ter zanimive in uporabne lastnosti, npr. preslikajo oz. transformirajo impedanco iz ene vrednosti v drugo (primer: Zvh = 1 / Zzak pri lihem mnogokratniku L/4) ali pa jo ohranjajo nespremenjeno, ne glede na njeno vrednost (dolžina voda mnogokratnik L/2). Karakteristična impedanca voda pa je impedanca, s katero lahko zaključiš vod poljubne dolžine in se bo ta impedanca na nasprotni konec voda vedno "preslikala" nespremenjena (torej ne glede na dolžino voda). Ali gledano iz drugega zornega kota, priključna impedanca, izmerjena na začetku voda, je enaka karakteristični, kadar je vod neskončno dolg...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Inventor Član

|
Objavljeno: Pon Avg 08, 2011 9:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še enkrat hvala. Tak odgovor sem potreboval!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 591 Aktiv.: 3.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Avg 08, 2011 10:13 pm Naslov sporočila: Re: Antenski napajalni vodi - osnove |
|
|
s56al je napisal/a: |
Glede karakteristične impedance, v prejšnjih odgovorih je že napisano, da imajo vodi dolžine L/4 in mnogokratniki posebne ter zanimive in uporabne lastnosti, npr. preslikajo oz. transformirajo impedanco iz ene vrednosti v drugo (primer: Zvh = 1 / Zzak pri lihem mnogokratniku L/4) |
Če Zzak pomeni impedančna zaključitev na koncu kabla Zvh pa vhodna impedanca na začetku kabla potem je tvoja enačba za L/4 dolžine kabla napačna.
Pravilna enačba za L/4 kabla je Zk × Zk = Zvh × Zzak (Zk je geometrična sredina med vhodno in izhodno impedanco) iz tega sledi izpeljava ki je Zvh = Zk × Zk / Zzak (Zk pomeni karakteristična impedanca kabla).
_________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 788 Aktiv.: 3.32 Kraj: JN66SI & JN76TM
|
Objavljeno: Tor Avg 09, 2011 8:13 am Naslov sporočila: Re: Antenski napajalni vodi - osnove |
|
|
Res je, hvala za popravek, pri pisanju mi je izpadla konstanta. Namen je bil poudariti, da gre za obratno sorazmernost zaključitvene impedance in impedance, ki jo na vhodu v vod dolg četrtino valovne dolžine čuti generator, pri čemer sem malce površno enačbo "normiral".
jozkoc je napisal/a: |
s56al je napisal/a: |
Glede karakteristične impedance, v prejšnjih odgovorih je že napisano, da imajo vodi dolžine L/4 in mnogokratniki posebne ter zanimive in uporabne lastnosti, npr. preslikajo oz. transformirajo impedanco iz ene vrednosti v drugo (primer: Zvh = 1 / Zzak pri lihem mnogokratniku L/4) |
Če Zzak pomeni impedančna zaključitev na koncu kabla Zvh pa vhodna impedanca na začetku kabla potem je tvoja enačba za L/4 dolžine kabla napačna.
Pravilna enačba za L/4 kabla je Zk × Zk = Zvh × Zzak (Zk je geometrična sredina med vhodno in izhodno impedanco) iz tega sledi izpeljava ki je Zvh = Zk × Zk / Zzak (Zk pomeni karakteristična impedanca kabla). |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

|
Objavljeno: Tor Avg 09, 2011 8:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Knjiga: Mirjan Gruden, Elektromagnetan nihanja in valovanja II je pravi vir za študij linij. Verjetno jo imajo v CTK, pred leti je izšel tudi ponatis.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni