|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.97 Kraj: vipava
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.29 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Čet Mar 16, 2006 11:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen,
glede tunerja je sicer vseeno katerega uporabiš, le ugotoviti boš moral, kaj se priklopi na katero nogico. Jaz bi uporabil kakega Elradovega, iz TV Orbiter, TU916, krmiljen je še namreč analogno in ne preko I2C vodila, kot je to pri novejših tipih. Pokrival bi ti frekvenčno področje nekje med 40 in 900MHz. Sklopi okrog generatorja žage in nastavitve frekvence bi bili uporabni iz sheme, vhod signala ima samo preko enega konektorja, tudi izhod oscilatorja bi se dal uporabiti za merjenje frekvence.
Kaj bi pa uporabil na koncu kot sprejemnik. To se mi na shemi ne dopade, da ni razdelano. Izhodna filtra je že vredu, da sta vsaj dva, en bolj širok in en ožji. Verjetno bi za širokega lahko uporabil kar SFE keramični filter, ki bi ga tudi vzel iz TVja, iz medfrekvence, da ni potrebno navijanje tuljav, namesto sprejemnika pa bi jaz uporabil kar AD8307, v osnovni vezavi.
LP, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Pet Mar 17, 2006 12:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Hmm, ta tuner, ki ga navajaš, ne pokriva hyperbanda (kanali S21-S41). Ampak seveda obstajajo novejši napetostno sintetizirani tunerji, ki znajo tudi to. Poceni. Imam na zalogi.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

|
Objavljeno: Pet Mar 17, 2006 12:20 am Naslov sporočila: |
|
|
aha za sprejemnik bi imel kar osciloskop saj je tako mišljeno ne?
satelitko
kako pa je s temi novejšimi tunerji,morajo biti analogni ne,a so potem kompatibilni s tem vezjem
in koliko pa so približne cene? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

|
Objavljeno: Pet Mar 17, 2006 7:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Satelitko, glede hyperbanda bi moral praktično izmeriti na vzorcu, koliko bi ga dejansko manjkalo. Pri tej analogni tehniki je šlo vedno par MHz v + oziroma -. Seveda se pa da uporabiti tudi novejše in kvalitetnejše kanalnike. Tudi če ima v sebi krmilni čip za I2C komunikacijo se da pomagati. Vsaj jaz sem imel iz nekega TVja, ne vem točno katerega proizvajalca, kanalnik, iz katerega sem komunikacijski čip odlotal ven in si žičke potegnil skozi ohišje. Tisti čip je dajal elektroniki v bistvu enake komande, kot jih potrebuje TU916. Je pa to bolj delikatno delo in malo že moraš vedeti kaj počneš.
Cero, osciloskop ti služi za to, da sliko dejansko vidiš, oziroma spekter, ni pa to sprejemnik. Za kanalnikom in za filtri mora biti še neko vezje oziroma sprejemnik, ki ti iz VFa napravi NF in izhod iz tega se potem priklopi na vhod osciloskopa. V osnovi bi lahko uporabil samo diodni detektor, kot je AM demodulator, močnejši signali bi se verjetno dali videti, bi pa imel potem taki spektralni analizator zelo slabo dinamično področje. V spektralnih analizatorjih se kot sprejemnik uporablja vezje z logaritemsko karakteristiko, to pa dioda vsekakor ni. Videl sem sheme, tudi na internetu, da uporabijo kot sprejemnik kak čip, ki je normalno v radijskih sprejemnikih kot MF ojačevalnik in demodulator. Tu v bistvu napravi dvoje. Izhod za S-meter uporabi za povezavo na osciloskop, ker ima ta logaritemsko karakteristiko, izhod iz demodulatorja pa lahko poveže na ojačevalnik in zvočnik. Tako zadeva služi tudi kot širokopasovni radijski sprejemnik.
Vezje, ki sem ti ga jaz napisal AD8307 je v osnovi tudi VF logaritemski detektor ki je sposoben meriti napetosti v nivoju od nekaj mikro voltov (uV) pa do skoraj enega volta. Dinamično področje okrog 80dB. To je pa zadovoljiva številka za spektralni analizator, potrebuje pa zelo malo komponent v periferiji.
LP, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

|
Objavljeno: Pet Mar 17, 2006 5:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
No se še ne spoznam tako dobro na te stvari,tako da včasih tudi kako neumno izstrelim
Glede detektorja je predviden tale načrt:
http://www.qsl.net/n9zia/wireless/pics/spec-detector.png
Sicer ni logaritemski ampak je pa enostaven,drugače pa imam tudi neke načrte od matjaža vidmarja morem jih pa še pregledat.
Kako pa je drugače s temi detektorji,kakšno morajo imet pasovno širino in zakaj so sploh tam?Mislil sem da je to že v tunerju noter integrirano.
aja tuner pa naj bi bil tale:
http://www.qsl.net/n9zia/wireless/pics/vcr_tuner.jpg |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 17, 2006 6:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Cero, matjažev spektralec je proti temu profesionalen.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

|
Objavljeno: Pet Mar 17, 2006 6:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
No no saj vem,ravno zato pa bi rad naredil tega,ker je bolj enostaven za izgradnjo in komponente je lažje dobit.Ne rabim pa kakšne visoko zmogljive zadeve.
Pravijo da se mora začetnik učiti na enostavnih projektih in pri teh frekvencah sem jaz bolj začetnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.12 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pet Mar 17, 2006 7:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Matjaz rad pomaga, pri njemu bos dobil TIV pa tudi [slovenščina je zame španska vas] vse kriticne elemente. Pa se nedalec stran od tebe je doma (Nova Gorica) je pa tudi pilot in je dosti v tvojih koncih. Tako da ce ga ne poznas sta se pa skoraj zagotovo ze srecala  _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

|
Objavljeno: Pet Mar 17, 2006 11:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Cero, Matjažev članek najdeš tudi tu: http://www.s53m.com/sa.php . Takoj prvi link na PDF je delovanje, uporaba in izbira spektralnega analizatorja. Prvo si tega pazljivo preberi. Mislim, da se Matjaž spustil na dovolj nizek nivo, da je razumljivo čim širšemu krogu ljudi. Jaz sem ga izdelal, z vsemi dodatki in mi zelo lepo služi. (Slika mojega je tu: http://lea.hamradio.si/~s55wt/Slike/SWR%20mosticek/Spektralni%20moduli.JPG . Lahko malo prebrskaš po moji strani, mogoče najdeš kaj zanimivega). Je pa problem z dobavljivostjo nekaterih elementov, potrebno bi bilo najti zamenjave za nekatere VF komponente, ki so težko dobavljive. Je pa ta spektralni analizator napravljen po ločenih sklopih, ki bi jih z malo znanja lahko brez problema uporabil tudi v verziji z kanalnikom. Lahko bi uporabil del z kanalnikom, kot si ga napisal, iz kanalnika dobiš pas okrog 38MHz, tega z rahlo predelanim Matjaževim tretjim mešalnikom spraviš na 10,7MHz in vse nadaljne sklope po Matjaževem načrtu.
Če sem prav videl, demodulator ki ga omenjaš v prejšnjem postu, pride montiran že za nekim sprejemnikom. Tu uporablja avtor del nekega Scanerja in potem demodulator.
Detektor deluje na eni frekvenci, pasovno širino imajo in določajo uporabljeni filtri, pri Matjaževem je ta frekvenca, od tretjega mešalnika dalje 10,7MHz.
Tuner vsebuje le vhodni ojačevalnik z nastavljivim ojačanjem ARO, VCO oscilator in mešalnik. Tu se konča. Medfrekvenčno sito in ostalo silno tehniko moraš dodati zunaj.
Preglej malo to stran, pa vzami si čas, boš našel marsikaj zanimivega http://www.nitehawk.com/rasmit/sa50.html
Dosti linkov na žalost ne deluje več.
LP, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

|
Objavljeno: Sob Mar 18, 2006 12:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Uf zelo lepo narejeno bi rekel profesionalno.
Sam pa ne vem za začetek bom probal kaj ustvarit s tem tunerjem potem pa bomo videli kako in kaj.
Kot sem že napisal sem začetnik pri teh stvareh in ta zadeva od matjaža je kar komplicirana že za materjal dobit. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni