www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Preklopno stikalo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lisac3
Član
Član

Pridružen-a: Ned 06 Feb 2011 20:56
Aktiv.: 0.06
Kraj: velenje

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 30, 2011 1:04 am    Naslov sporočila:  Preklopno stikalo Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
Pred kratkim mi je crknil elektromotor na čolnu oziroma stikalo ki preklaplja "prestave" oz moči. Za preureditev sem uporabil nekaj takega, ampak ga je skurlo.
Ali je bil razlog premočen tok? Kje se dobijo "močnejša" stikala?
Akumulator je 12V, 95 amperski, motor je pa 600W. Hvala

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.96

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 30, 2011 2:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja bravo;
Preklopni tok 0.15 A

....

Ti cepaš 50A iz akumulatorja. Za kaj takega si raje omisli kakšno heavy-duty stikalo za vgradnjo v omare.

(Pa akumulator bo tudi zelo kmalu krepnil)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.20
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 30, 2011 7:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eden izmed mnogih:
http://www.elektronabava.si/
Nazaj na vrh
lisac3
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 30, 2011 11:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bravo ker nisem izučen v tej smeri in se vseeno trudim da bi sam odkril nekaj.
Original stikalo pa tudi ne izgleda kot heavy duty, hotu sem dat večjega pa ga niso meli.

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 30, 2011 7:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lisac3 je napisal/a:
Original stikalo pa tudi ne izgleda kot heavy duty, hotu sem dat večjega pa ga niso meli.
Kako pa izgleda originalno stikalo?
Daj za spremembo pripni sliko stikala, da nam olajšaš svetovanje.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
bojans
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52
Aktiv.: 5.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 30, 2011 8:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pravzaprav mi stikalo lahko krmili rele?

Saj tudi 200A toka zaganjača ne gre skozi "mini" stikalo ob volanu ne? Je pa res da potrebujemo VEČ podatkov.

lisac3
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 02, 2011 3:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je original stikalo, ki med sukanjem s temi mostički preklaplja 5 stopenj moči. To stikalo je zanič in bi namestil kakeršnega koli, še najraj pa rotacijskega, da bi se ročka motorja lahko sukala in s tem prestavljala pozicije. Tistega z 0.15A sem kupil v trg kjer nimajo pojma in mi tud tam ni znala povedat kok ampersko je, [slovenščina je zame španska vas] sem to šele [slovenščina je zame španska vas] na netu. Zanima me koliko Ampersko stikalo bi blo dovolj in kje se dobijo, ker na mnogih straneh sploh nimajo dosti podatkov.
Opazil sem da so 1, 3 in 5 "brzina" kombinacije iz samo dveh žic, tak da bi lahk blo 3 polno stikalo, bom pač brez 2 in 4 brzine.

stikalo.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.21 MB
 Pogledana:  17 krat

stikalo.jpg

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 02, 2011 5:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lisac3 je napisal/a:
Opazil sem da so 1, 3 in 5 "brzina" kombinacije iz samo dveh žic, tak da bi lahk blo 3 polno stikalo, bom pač brez 2 in 4 brzine.
Stikalo je precej bolj "heavy duty", kot izgleda.
Arrow Ali položaj stikala določiš ti, ali zadevo vrti kak servo motorček Question
Če stikalo vrtiš ročno, lahko tudi z uporabo "banana" vtikačev+vtičnic dosežeš enako.

Eno je preklopni tok (tok v trenutku preklopa), drugo pa delovni tok (trajna obremenitev, ko je stikalo v zasukano v stabilen položaj). Tudi tisto nadomestno stikalce zmore 5A, a je to pač premalo za prenos 50A. Če ga nastaviš ročno, gledaš delovni tok, če pa ga vrti servo, gledaš preklopni tok.

Poskusi narisati vezalne sheme za vseh 5 položajev. Verjetno gre za kombinacijo vezav rotorskega in vzbujalnega navitja.

V skrajnem primeru se zadevo predela, da se navitja motorja veže povsem vzporedno k akumulatorju, pri čemer rotorsko navitje poganjaš s PWM.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.92
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 02, 2011 10:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vprašaj pri kakšnem bolj podeželskem avtoelektričarju, ki se ukvarja tudi s traktorji. Stikalo za traktorske (ali viličarjeve) luči 0-1-2-3 je kar močno, a ima premalo stopenj za tvoj primer. Mogoče obstaja kaj večstopenjskega.
Nazaj na vrh
lisac3
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 08, 2011 1:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za nasvete in informacije. Stikalo sem dobil od kolega ki dela v elektrarni Smile
lp

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2 dni