www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Star radio PUPIN B7
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
nikoba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Jun 2009 20:57
Aktiv.: 0.79
Kraj: metlika

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 29, 2011 1:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kondenzator sem zamenjal in radio dela. Lovi nekaj postaj na KT1 (kratki valovi). Na drugih območjih ne lovi nobene postaje KT2 in DT. Na levi strani skale se sliši povsod samo šum ob vrtenju gumba za iskanje postaj. Plošče vrtljivega kondenzatorja se nikjer ne dotikajo. Za anteno imam priklopljenih 5m žice. Se pa spodaj vidi, da je odpadla ena žica na nastavlivi tuljavi na KT2 območju. Bom fotografiral.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 29, 2011 4:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče kondenzator ne ustreza, lahko pa je problem v kontaktih preklopnika valovnih obsegov in je kontakte potrebno očistiti.

To narediš z izopropanol alkoholom ali podobnim topilom, ki ne pušča ostankov, ni preveč agresivno in ne vsebuje omembe velike količine vode.

Radirka ali celo brusni papir - nikar, kontakti so posrebreni in bi mehansko čisčenje odstanilo prevleko in bi bili problemi zagotovljeni.

Sestavi še nek signal injektor, boš lažje ugotavljal kaj je narobe.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nikoba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 29, 2011 4:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kontakte sem očistil z kontakt sprejem. Popravil sem tudi vse slabe lote in radio normalno igra na DT. Na ST1 ne dela nobena postaja predvidevam, da zaradi žičke na tuljavi (bom slikal). ST2 je pa razglašen ker je na vseh trimer kondenzatorjih in tuljavah odstranjen varovalni lak oz. vosek. Zanima pa me kakšen je ta rdeči lak za varovanje proti obračanju?
Nazaj na vrh
nikoba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 31, 2011 7:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me če lahko dam za mrežni filter pred transformatorjem kondenzatorje za 630V ali morajo biti nujno za 1000V kot sedaj. Ali naj dam poliesterske ali polietilenske?
Prilagam pa tudi fotografijo (sicer slabo) na kateri se vidi žička, ki je odpadla na srednji nastavljivi tuljavi. Kako bi se dalo to popravit? Zamenjal pa bom tudi dvojni elektrolit pri zvočniku.

I3010107.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.22 MB
 Pogledana:  6 krat

I3010107.JPG

Nazaj na vrh
nikoba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 04, 2011 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ima mogoče kdo kakšne podetke o tej tuljavi L2 ker nevem koliko ovojev žice je navitih in kako debela je žica? Nobena tuljava pa ni enaka tej tako, da ne morem pogledat kakšna je ta. Jutri pa pridejo kondenzatorji in bom potem videl če ne bo več bruma.
Nazaj na vrh
nikoba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 09, 2011 10:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po zamenjavi kondenzatorjev in popravilu prekinjene tuljave je radio začel zelo dobro delati. Zvok je zelo čist brez šumov. Mislim, da doljše od tega ne morem pričakovati. Malo ga bi bilo potrebno uglasit na srednjih valovih. Zanima me če bi lahko z kakšno boljšo anteno izboljšal sprejem? Predlogi dobrodošli. Fotografije sestavljenega radia dodam jutri. Še vedno pa me zanima kakšen je ta lak za zaliti trimer kondenzatorje (bi bil uporaben lak za nohte?).
Nazaj na vrh
sebastiant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43
Aktiv.: 7.88
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 09, 2011 11:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nikoba je napisal/a:
.................bi bil uporaben lak za nohte?...........

Dober bo!

nikoba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 10, 2011 10:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me še če bodo kondenzatorji v mrežnem filtru dobri 630V? Zanima pa me kakšno boljšo anteno lahko dam namesto kabla? Pripenjam še slike radia.

spredaj.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  579.17 KB
 Pogledana:  4 krat

spredaj.JPG

zadaj.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  634.07 KB
 Pogledana:  4 krat

zadaj.JPG

spodaj.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  765.56 KB
 Pogledana:  5 krat

spodaj.JPG

DSC00270.JPG
 Opis:
zamenjan kondenzator in upor
 Velikost datoteke:  672.6 KB
 Pogledana:  1 krat

DSC00270.JPG

Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 10, 2011 11:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nikoba je napisal/a:
Zanima me še če bodo kondenzatorji v mrežnem filtru dobri 630V?

Povsem v redu. Če pa so to X2 630 V AC kondenzatorji, so to v bistvu 1500V DC kondenzatorji. Več kot dovolj rezerve.

Če imajo originalni kondenzatorji označeni dve napetosti, ni pa označeno, da je nižja napetost izmenična, višja pa istosmerna, je nižja napetost delovna, višja pa preizkusna napetost za ta kondenzator.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastiant
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 11, 2011 8:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nikoba je napisal/a:
Zanima me še če bodo kondenzatorji v mrežnem filtru dobri 630V? Zanima pa me kakšno boljšo anteno lahko dam namesto kabla? Pripenjam še slike radia.

Ne vem, kaj si mislil "namesto kabla"?
Lahko uporabiš kakšno aktivno anteno, recimo Yaesu FRA7700:

http://www.universal-radio.com/catalog/commrxvr/fra7700.html

Tudi član BraneZ ima na svoji spletni strani aktivno anteno, mislim, da je ne bo težko narediti po njegovem načrtu.

Ali pa napneš zunanjo anteno, vendar na srednjem valu je že bolj malo postaj, več boš šlišal na KV.

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.05
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 11, 2011 8:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sebastiant je napisal/a:
.......
Tudi član BraneZ ima na svoji spletni strani aktivno anteno, mislim, da je ne bo težko narediti po njegovem načrtu..........
Klikni zgoraj, da ne iščeš.

Ta pa še ni opisana, vendar bi bolj šla k temu sprejemniku. Spodaj na tej strani imaš link na opis te aktivne antene z elektronkami na Jogijevi strani.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
cerovac_i
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34
Aktiv.: 3.03
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 11, 2011 8:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nikoba je napisal/a:
Zanima me še če bodo kondenzatorji v mrežnem filtru dobri 630V? Zanima pa me kakšno boljšo anteno lahko dam namesto kabla?

Verjetno si mislil na elektrolitske kondenzatorje. Tudi v tem primeru so 630V v redu. Azraelov odgovor velja za bipolarne kondenzatorje.
Glede kosa kabla kot antene velja: daljši kabel - boljša antena. Če je prostor zgrajen iz armiranega betona, kabel mora biti povlečen skozi okno, balkon ali drugo odprtino, izven prostora ali vsaj čim bližje oknu. V prostoru iz armiranega betona je polje pri teh frekvencah zelo zadušeno - Faradayeva kletka.

Radio izgleda zelo lepo. Upam da boš z njim zadovoljen.

sebastiant
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 11, 2011 10:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:

Ta pa še ni opisana, vendar bi bolj šla k temu sprejemniku. Spodaj na tej strani imaš link na opis te aktivne antene z elektronkami na Jogijevi strani.

Zanimiva zadeva, rusinja 6K13P/EF183/6EH7/ ni problem, EC92/6AB4/ je bolj zoprna zadeva za nabavo.
Mogoče se lotim, želja je......

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.05
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 11, 2011 10:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Niti ni tako hudo!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
nikoba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 11, 2011 11:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odločil sem se da bom za začetek naredil aktivno anteno iz Branez-ove strani. Zanima pa me kakšen koaksialni kabel je uporabljen za zanko na tej anteni.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 3 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni